- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În această săptămână vă prezentăm „Noua lege a pescuitului”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total fishing , unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Pescuit recreativ și pescuit sportiv – noul trend…
Mai mulți senatori și deputați, reprezentanți ai mai multor partide politice, au înaintat o propunere legislativă al carei scop este acela de a modifica legea pescuitului.
Sub numele de cod : “ B311/2021 “ avem 105 pagini care vor ajunge pe masa aleșilor spre analiză.
Din toate modificările propuse, de interes pentru pescarii sportivi ( încă ne denumim astfel TOȚI ), este faptul că apar noi termeni în ecuație și separă pescarul amator de pescarul sportiv. Da, ați înțeles și ați citit perfect. Se vrea o separare clară între cele două. Nici una însă nu vă scapă de EXAMINARE sub formă de test grilă.
Modificări legislative cu impact asupra pescarului și pescuitului sportiv:
Proiectul de lege își propune o delimitare clară asupra modalităților de pescuit ce se pot practica. Ca atare, sunt introduși termeni exacți și explicați în detaliu. Vom avea (dacă trece de Senat ) 5 modalități de pescuit recunoscute pe teritoriul ţării.
Pescuit recreativ
Această ativitate este recunoscută ca fiind una necomercială, fiind practicată că formă de odihnă activă și petrecere a timpului liber, cu posibilitatea reținerii capturilor conform legislației specifice. Așadar, orice partidă de pescuit în apele libere necontractate (Dunărea spre exemplu ) cu reținerea capturii, se va numi pescuit recreativ. Pentru a ne găsi în această ipostază va trebui să susținem un examen de tip grilă din legislație și să achităm o taxă de examinare pentru început.
Dacă Ion care este un familist convins decide să își ducă soția și cei doi copii la pescuit pe malul Dunării, o va face doar dacă are licență de pescar recreativ. Pentru Ion, pescuitul este o activitate extrem de rară, în lunile de vara și mai mult un prilej de a ieși în mijlocul naturii alături de cei dragi.
Ion este pasibil de amendă dacă va fi controlat de organele competente. Ion nu va mai pescui decât dacă își dobândește permisul (este contra cost și acesta!) și licență (examen cu taxă).
Pescuit sportiv
Această categorie este dedicată pescarilor care sunt activi în fenomenul competițional (scopul principal al acestei forme de pescuit). Presupune prezenţa pescarilor la competiții, fără drept de reținere a capturilor (normal și logic până aici ). Se recunosc că fiind competiții, DOAR EVENIMENTELE ORGANIZATE DE UN CLUB DE PESCUIT SPORTIV AUTORIZAT CONFORM LEGII (alt pas spre normalitate ). Orice altă formă de organizare care nu are în spate o entitate juridică autorizată nu este considerată competiție.
Ion este pescar de competiție. Îi place și merge ori de câte ori are timp și bani. Ion are și permis de pescuit sportiv și licență. Ion se înscrie la un concurs care are loc peste 2 zile. Un inspector piscicol (așa se vrea ) ANPA (probabil) ajunge pe malul lacului și constată că organizatorul nu este reprezentant al unui Club autorizat. Ca atare, această activitate este una în afara legii în forma propusă. Ion este pasibil de amendă pentru participare? Ion este pasibil să își piardă licența și permisul? Ion braconează ?. Întrebări fără răspuns momentan.
Mai jos în “ noua lege” apare un paragraf care menționează că “pescarii recreativi se pot asocia în vederea organizării unor activități specifice sau al unor concursuri de pescuit “ (articolul 38, alineatul 3).
Pescuit familial sau de subzistenţă
Aici este descrisa activitatea în sine în mai puțin de 50 de cuvinte. Obținerea de hrană pentru titular și familia să. Are la bază obligativitatea completării fişei de captură ce va fi transmisă fie la ANPA, fie la ARBDD (după caz).
Ion practiăa pescuit familial. Ion locuiește ORIUNDE (nu contează). Ion a prins un crap de 12 Kg și este singur la pescuit. Nu mai sunt alţi pescari. Oare Ion vă completa fisa de captură în primul rând ? Dacă o vă completa, oare ce va adauga acolo ? Răspunsul vă rămâne vouă și imaginației personale.
Pescuit comercial
Nu intra în zona noastră de activitate. Aici apar cifre care reflecta cote de recoltă în tone și taxe de licență pe măsură (discutabil….). Jurnale de bord pentru evidenţa capturii (discutabil și aici ). Pescuitul comercial poate fi practicat atât de persoane fizice ( ???????????) cât și juridice în baza unor autorizații.
Pescuit științific
Aici nu există limitări nici ca durată, nici ca perioadă și nici ca echipament. În numele științei, putem “electrocuta” și “plăsui” oriunde pe teritoriul ţării, dacă deținem o autorizație specială emisă de ANPA și facem dovada proiectului științific pentru care desfășurăm o astfel de acțiune. Nu exista limitări nici la specie, nici la vârstă și nici la dimensiune.
Dobândirea dreptului de practicare a pescuitului sportiv sau / și recreativ
Cele două forme sunt distincte și se pare că vor avea proceduri diferite. Pescarul recreativ este “o mâncare de peşte”, în vreme ce “pescarul sportiv” este alta. Permisul de pescuit recreativ (pentru că așa se dorește a fi numit ) este un document cu valabilitate temporară ce va putea fi accesat DOAR de DEȚINĂTORII de licențe de pescuit recreativ.
La polul opus, pescarul sportiv este suficient să fie înscris într-un club sportiv și să dețină o legitimație. Tot în aceeași lege, mai jos, apare obligativitatea deținerii de licență și pentru pescarul sportiv. (HAOS TOTAL)
Licență de pescuit recreativ
Acest document se poate obține în urma susținerii și promovării unui examen teoretic din legislația în vigoare. Este un examen de tip grilă unde avem nevoie să răspundem corect la 8 din totalul de 10 întrebări. Examinarea se poate face contra sumei de 100 de lei. Această taxă merge în conturile ANPA. Baza de examinare vă conține 200 de întrebări. Acestea se propune a fi disponibilă (dar nu scrie dacă și gratuit…) pe site-ul instituției. Valabilitatea licenței este de 5 ani de zile. Când expiră, se repetă procedura.
Prețul unui permis de pescuit recreativ
Nu numai licența de pescuit costă. Și permisul intră la categoria “cheltuieli”. Aflăm din articolul 39 despre costurile unui permis de pescuit recreativ.
Astfel, pe toate apele naturale, și aici este inclusa și RBDD ( Rezervația Biosfera Delta Dunării), costul unui permis variază după cum urmează :
Permis valabil o zi calendaristică : 15 lei
Permis valabil 7 de zile calendaristice : 30 lei
Permis valabil 30 de zile calendaristice : 50 lei
Permis valabil 6 luni de zile calendaristice : 100 lei
Permis valabil 1 an de zile calendaristice : 150 lei
Alte informații despre pescuit recreativ și pescuit sportiv
Se modifica și amenzile. Nu numai că apar unele noi, dar pentru cele existente cresc cifrele. De asemenea, pescarii sunt obligați să dețină asupra lor saci menajeri pentru a nu lăsa deșeuri pe malul apei. Acestea este recomandat în proiectul legislativ să fie transportate fie acasă, fie la primul centru de colectare întâlnit pe drum. Persoanele cu vârstă de până în 14 ani pot practica pescuitul recreativ fară documente NUMAI însoțiți de un adult care deține permis și licență aferentă. Persoanele între 14 și 18 ani și cele de peste 65 de ani beneficiază de permis de pescuit recreativ la tarif redus cu 50 % . M.D.