A scăzut numărul de donatori de sânge!

0
0

  • Cei care doresc să facă o faptă bună, sunt aşteptaţi la Centru de Transfuzii

Î



n județul Argeș, ca în multe alte județe din țară , în această perioadă a scăzut, cu mult, numărul de donatori de sânge. Deși stocul nu este diminuat simțitor, Centrul de Transfuzii Sanguine Argeș face un apel către cei care doresc să vină în sprijinul semenilor și să meargă și să meargă să doneze. Nevoia de sânge este foarte mare, atât în spitale din Argeș cât și în spitale din București, la fiecare 2 secunde, unui pacient din România findu-i necesară transfuzie.


În această perioadă numărul donatorilor de sânge este scăzut aspect ce îngreunează asigurarea stocului de sânge sau al componentelor sanguine necesare pacienților din spitalele județului Argeș. „Nu este vorba de o situație care să ne îngrijoreze.

Noi am avut întotdeauna un număr foarte mare de donatori, anul trecut fiam fost și pe locul 2 în țară, după București. În această perioadă numărul a scăzut și am zis că este o oportunitate să face o campanie prin care să îi invităm pe cetățeni să vină să doneze” , declara Monica Chiran, directorul  Centrului de Transfuzii de Sânge Argeș. “

Noi trimitem săptămânal la centrul de Transfuzie din București, pentru că sunt mulți pacienți din Argeș internați la spitale din Capitală. Noi avem o medie de 70/80 de donatori pe zi, iar în luna august a fost o medie de 54 de donatori, Această scădere nu a periclitat stocurile , dar noi ne dorim să ajutăm colegii din alte județe și să avem permanent cantitatea sânge necesară pentru spitalele din Argeș Rog orice persoană care este sănătoasă să vină cu tot sufletul a noi să doneze” a precizat directorul Monica Chiran.

În iunie au fost cei mai mulţi donatori

În lunile de vârf, Centrul de Transfuzii de Sânge Piteşti a avut şi 1580 de donatori. Iată situaţia până în prezent: în luna ianuarie au fost 1.115 donatori, februarie 1.297 donatori, martie 1.344 donatori, aprilie 1.354 donatori, mai 1.128 donatori, iunie 1.580 donatori şi iulie 1.519 donatori, În luna august, în 11 zile au fost 600 de donatori, o medie de 54 de donatori pe zi.

Cine nu poate dona

Necesitatea mobilizării cetățenilor în ceea ce privește donarea de sânge vine pe fondul situației delicate a persoanelor care depind de stocurile de sânge. În acest sens prefectul județului Argeș susține campania de informare “Gesturile mici ne fac eroi” ce are ca scop încurajarea donării de sânge. Pot să doneze atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinare, cu vârsta între 18 ani şi 55 de ani. Nu pot dona persoanele care au mai puţin de 50 de kilograme, cele care au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni,  femeile însărcinate, femeile aflate în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea nu pot dona sânge persoanele care au avut: hepatită, TBC, sifilis, malarie epilepsie și boli psihice, etc.

Donatorii vaccinaţi

Persoanele care s-au imunizat împotriva COVID – 19 pot fi donatori de sânge în următoarele condiţii: Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID – 19 cu vaccinul Pfizer sau Moderna pot dona sânge dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare vaccinului și nu am prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom; Persoanele care s-au vaccinarea împotriva COVID – 19 cu vaccinul Astrazeneca sau Johnson pot dona sânge daca au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare vaccinului și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.

Benefiicile donării de sânge

Donarea de sânge vine cu beneficii atât pentru sănătate cât şi beneficii materiale. Beneficiile asupra sănătății: se reduce riscul apariției infarctului miocardic acut, organismul generează noi celule sanguine pentru a suplimenta cantitatea de sânge și scade riscul de dezvoltare al unor afecțiuni hepatice.

Donatorii vor benficia şi de:  7 bonuri de masă destinate produselor alimentare, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, abonament cu reducere 50% pentru transportul în comun pentru o lună. Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești- Argeș, str. Negru Vodă nr. 43, de luni până vineri între orele 8:00 și 13:00. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.