Zice Zdreanţă-n gândul lui: „S-a făcut al dracului!”

19
0

  • Din punctul meu de vedere



Vă vine să credeți că în România anului 2021, cu Klaus Iohannis la Cotroceni, cu serviciile secrete controlând tot ce mișcă, cu comisarii europeni la fel de intransigenți precum comisarii sovietici, cu țările din Grupul de la Vișegrad puse la colț și aproape să fie scose de pe hartă, cu capitalul românesc distrus de Binom, în fine, vă vine să credeți că în acest context, dl Ludovic Orban, deocamdată președinte al PNL, a venit cu o moțiune în care scrie ceea ce vă voi arăta în continuare?


Fraților și cumnaților – că așa vine vorba – mie nu îmi vine să cred ce citesc. Iată un prim fragment:
”Pentru mine, bătălia pentru funcția de Președinte al Partidului Național Liberal nu este o bătălie personală, este o bătălie pentru principii, pentru valori, pentru a menține Partidul Național Liberal așa cum a fost din 1875, un partid al neamului românesc, un partid de oameni care își iubesc țara, un partid de oameni care pun pe primul plan interesul României, un partid care s-a identificat cu toate marile realizări ale României în istoria modernă și așa trebuie să rămână Partidul Național Liberal.

Noi, Partidul Național Liberal, trebuie să avem această componentă naţională, trebuie să ne bizuim pe rădăcinile puternice pe care le avem în tot ceea ce înseamnă personalitate, tradiţie, cultură a poporului român. Noi suntem Partidul Naţional Liberal, suntem un partid de oameni puternici care își clădesc singuri destinul și cariera, un partid de oameni care gândesc cu mintea lor și hotărăsc singuri viitorul PNL. Partidul Național Liberal trebuie să fie coloana vertebrală a României și principala forță politică pentru a dezvolta România. Noi trebuie să ne asumăm un singur obiectiv: buna guvernare pentru români!”

– Neam românesc.
– Oameni care iubesc țara.
– Componentă națională.
– Rădăcinile poporului roman.
Toate aceste expresii, pe care le-am mai auzit doar la Liviu Dragnea, le putem citit acum în Moțiunea lui Ludovic Orban.

Haideți să vă mai dau un exemplu:
”În continuare, este datoria generației noastre să reafirme și să promoveze idealurile fondatorilor Partidului Naţional Liberal, să le îmbogățească aducându-le în actualitate și să le transmită mai departe noilor generaţii, în numele obligației morale pe care o avem față de partidul care a clădit România modernă și faţă de oamenii care cred în capacitatea noastră de a construi o Românie puternică, prosperă, demnă şi respectată în lume. Vrem să oferim mai mult decât speranță generațiilor care ne urmează, vrem să oferim o bază solidă pentru viitor, ancorată în principii identitare clare, valori naționale liberal-conservatoare şi o direcţie de modernizare și dezvoltare pe termen lung”.

– Românie prosperă.
– Idealuri naționale.
– Speranță.
Oare de când nu am mai auzit noi asemenea cuvinte?
Iată încă o mostră:
”Libertatea individuală nu este posibilă fără responsabilitate socială. Tradiția creștină ne cere să ne respectăm aproapele și să îi tratăm pe toți oamenii în mod egal. Libertatea religioasă trebuie respectată. Credem într-un sistem constituțional democratic, bazat pe principiul separării puterilor în stat și pe votul liber al cetățenilor.

Dezechilibrul puterilor, slăbirea uneia sau alteia dintre instituțiile fundamentale ale statului, încălcarea principiilor transparenței în decizia și acțiunea instituțiilor publice nu pot conduce decât spre forme inacceptabile de corupție, de abuz și limitare a libertăților individuale și colective. Partidul Național Liberal trebuie să reafirme și să promoveze doctrina economică fondatoare a partidului, ”Prin noi înșine!”. Promovarea și susținerea capitalului românesc este esențială pentru Partidul Național Liberal, în condițiile economiei globale în care tot mai multe state intervin pentru protejarea capitalului autohton sau pentru susținerea unor avantaje competitive ale economiilor naționale.”

– Prin noi înșine ?
Drace ! Îndrăznește cineva, în zilele noastre, să spună că trebuie să facem și să dregem prin noi înșine ? Așa ceva este incredibil.
Dațimi voie să mă frec la ochi și să mă ciupesc, ca nu cumva să visez. Însuși președintele PNL spune cuvintele de mai sus.
De ce le spune abia acum, când i-a ajuns cuțitul la os, iată o întrebare grea și urâtă, dar bine că le spune. Nu mă pot opri să vă mai dau un fragment, fiindcă nu se știe dacă vom mai putea ajunge vreodată dă discutăm despre asemenea chestiuni:
”Partidul Naţional Liberal trebuie să formeze caractere, oameni politici dedicaţi interesului public, oameni de stat, cu curaj şi viziune, care să se lupte pentru interesele fundamentale ale naţiunii române.
Modestia, bunul simţ, decenţa, onestitatea, empatia, corectitudinea, competenţa sunt trăsături care trebuie să caracterizeze oamenii politici liberali. Politica nu trebuie concepută în afara moralitaţii. Oamenii politici trebuie să devină modele de conduită socială. Trebuie să revenim la exigenţele stabilite de mai marii noştri înaintaşi, precum Ion I.C. Brătianu, care a definit ştacheta sub care nu ne este permis să coborâm în activitatea noastră politică: „Cei mai mulţi îşi inchipuie că politica este un fel de distracţie cu foloase şi onoruri. Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale … pentru un om iubitor de ţară şi conştient de răspunderile sale, politica este un şir neîntrerupt de griji şi jertfe, un drum pe care eşti sortit să culegi mai multă nedreptate decât răsplată”.

– Viitorul țării.
– Jerftă.
– Nedreptate.
Pentru că nu îmi vine să cred ce citesc, nu îm vine să cred nici faptul că Ludovic Orban va câștiga alegerile din PNL.
Ar însemna să avem în Europa doi Orban răi, unul la Budapesta și celălalt la București, cee ce e prea mult chiar și pentru un optimist ca subsemnatul.
Închei întrebându-vă dacă-l știți pe Zdreanță.
Cine e Zdreanță ?

Știu că știți, dar mă amuz să mi-l închipui stand la biroul lui prezidențial și înghițind acest ou fierbinte. Apoi, ca în poezia lui Arghezi:
– Zise Zdreanță-n gândul lui: ”S-a făcut al dracului”.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


19 COMENTARII

  1. „Ar însemna să avem în Europa doi Orban răi, unul la Budapesta și celălalt la București”

    Dar de unde stie dl. Smeoreanu ca la Budapesta avem deja un Orban rau?

    Din propaganda occidentala impotriva acestui politician suveranist care s-a facut remarcat prin apararea frontierelor tarii sale impotriva imigratiei ilegale cu ajutorul unor garduri de sarma construite in urma cu cativa ani.
    Sa notam ca SUA (data drept exemplu de democratie) are garduri mult mai inalte si mai solide pe mii de km la granita cu Mexicul, iar Israelul (alta tara zisa democratica intr-o zona cu tari arabe zise nedemocratice) are ziduri de beton de 8m intaltime la granita cu Cisiordania.
    Viktor Orban este premier al Ungariei din 2010 si pana azi, pasind pe urmele lui Helmut Kohl si ale Angelei Merkel in privinta longevitatii la gurvernare.

    Mi-aduc si azi aminte ca printre masurile solicitate de Bruxelles la aderarea Romaniei la UE s-a numarat si:
    „securizarea frontierelor externe ale UE”

    Azi am ajuns in situatia ca Angela Merkel sau Ursula (care Ursula? Ursula care …) sa ne ceara aproape pe fata deschiderea frontierelor in fata imigrantilor ilegali.

    Impunerea de cote obligatorii de imigranti sirieni a fost unul din motivele iesirii Marii Britanii din UE.

  2. Instabilitatea editorialistului este cronica, dacă din prosti, am devenit frați și cumnați. În restul articolului copy-paste. Continua cu nesimțire să se adreseze proștilor, acest expirat care și-a jignit de neiertat cititorii. Am aflat pe surse ( minimum trei, ca la ziaristi) ca nici conducerii ziarului nu i-a picat bine derapajul infatuatului. Ziarul se susține financiar datorită cititorilor, iar de aici își primește simbria și acest deștept. Adică de la proști. E prea mult, e de cartonaș roșu direct. Cine îl arată? În primul rând cititorii, dar și cât mai rapid, angajatorul.

    • Nea’ Țepeșule, te lauzi singur. Un ziar serios n-are nevoie de ,,cititori” ca tine. Ce susținere financiară visezi? De câte ori ai cumpărat ziarul tipărit?
      La cât te dai de deștept (ehe, mai e mult până departe!) ar trebui să utilizezi diacritice.

    • Domne, cum am vazut comentariu lu domnu Tepes fuga, fuga, am deschis ziarul electronic de fo 3 mii de ori ca mia placut cum le zice

  3. Cred că visez!
    Așa ceva nu (se) există, girafa este o iluzie!
    Săracul Sică, deși s-a fleșcăit de tot, se învârtoșează și el puțin însă dacă nema putirință, geaba chichirez gâlceavă.
    Nu o să putem uita niciodată întrebarea urlată cu o emfază posibil de origine etilică: ,,Cine este generalul pentru care merită să sacrificăm fiecare minut, fiecare picătură de energie și strop de sudoare?”
    Răspuns: păi acum ,,generalul” ,,e” mai mulți…
    Facerea de bine la români…și coloana vertebrală de râmă…
    P.S. Spre deosebire de F. Vânt, Orban mai are și ceva uman chiar dacă promisiunile sale sunt de domeniul irealului.

  4. Pentru o audiență record, îi propunem ziaristului să-și scrie, mai întâi, joi dimineață comentariile alea laudative la adresa lui. Iar pe seară, să publice dacă mai e cazul și editorialul. Comentariile pot să includă, ca și până acum blesteme, injurii, morți, răniți. Să îi convoace și pe ăia, unu, doi, care semnează cu zeci de pseudonime. Și să-și dea sute de link-uri, ei, lor. Cu siguranță asta e preocuparea lor de bază.

Comentariile sunt închise.