Preţurile la medicamente, măşti şi dezinfectanţi vor fi plafonate

0


După ce s-a emis Ordonanţa de Urgenţă prin care s-au plafonat preţurile la utilităţi, acestea nemaiputând creşte pe perioada stării de urgenţă, preţurile la medicamente, dezin­fectanţi şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, salopete ar putea fi şi ele plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia.



Totul este însă la stadiul de proiect în momentul de faţă, acesta fiind adoptat acum două zile de senatori. Iniţiativa va ajunge însă pe masa Camerei Deputaţilor, care este for decizional, scrie digi24.r şi va fi adoptată. Propunerea legislativă aparţine PSD şi prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului. De asemenea, se propune sancţionarea de către Consiliului Concurenţei a nerespectării acestor măsuri cu amendă începând de la cinci milioane de lei. Potrivit proiectului de lege adoptat de senatori, se plafonează preţul la dispozitivele medicale de protecţie, materiale sanitare, precum şi unele suplimente alimentare. Totodată, senatorii vor plafonarea preţului la medicamente dezinfectanţi, inclusiv alcool concentrat pentru mâini şi spaţii, salopetele de protecţie şi altă îmbrăcăminte şi încălţăminte de protecţie, ochelari şi viziere, mănuşi de siguranţă, huse pentru încălţăminte, măşti chirurgicale, FFP2, FFP3, respiratoare/ventilatoare de transport, medicamentele şi produsele medicale, lenjeria de pat şi alte tipuri de lenherie de utilitate pentru sistemul sanitar. În proiectul de lege este menţionat faptul că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piaţa internă. Deputaţii vor avea, însă, decizia finală, urmând ca apoi legea să fie transmisă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, salopete vor fi plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia, potrivit unui proiect de lege adoptat azi de senatori. Iniţiativa va ajunge pe masa Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Propunerea prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului.
Social-democraţii propun sancţionarea de către Consiliului Concurenţei a nerespectării acestor mpsuri cu amendă începând de la cinci milioane de lei. S.M.