Campionatele Europene de la Bascov vor fi amânate!

0
0



Din cauza pandemiei de coronavirus, cel mai important eveniment sportiv din acest an din județul nostru riscă să nu se mai desfășoare. Anunțul a fost făcut de preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu acum câteva zile.


Acesta a luat în calcul amânarea Campionatelor Europene care erau programate în perioada 4-7 iunie pe lacul Bascov. Decizia finală o va lua Federația Europeană de Kaia-Canoe după consultările pe care le va avea cu reprezentanții țării organizoatoare.
”Federația Europeană ne-a cerut un punct de vedere”
Într-o declarație acordată joi, pentru Agerpres, acesta a declarat că va propune federaţiei europene de specialitate amânarea pentru toamnă a acestei întrecere care urma să aducă în Argeș mii de sportivi din Europa și venituri importante: ”Încă nu s-a luat o decizie privind Campionatele Europene de la Bascov. Cei de la federaţia europeană ne-au cerut un punct de vedere până la finalul lunii trecute, dar nu am putut să îl trimitem. Însă noi, ca federaţie organizatoare, o să propunem să amânăm competiţia cât mai în toamnă având în vedere situaţia la nivel mondial cu această pandemie”, a afirmat oficialul FRKC.
Bîrlădeanu: ”Sperăm să începem pregătirea la 1 iunie”
Bîrlădeanu spune că stabilirea unei noi date se va face în funcţie de revenirea sportivilor la antrenamentele specifice pe apă. „Acum depinde şi de cum decurg lucrurile cu pandemia, pentru că dacă sportivii nu încep pregătirea la 1 iunie nu e prea bine. Pentru o asemenea competiţie trebuie să ai cel puţin trei luni de pregătire pe apă. Pentru că sportivii, săracii, nu au nimic în perioada asta, nici antrenamente, nici competiţii … şi nu e tocmai bine”, a explicat Bîrlădeanu.
Loturile naționale și olimpice și-au întrerupt activitatea
În acest moment, toate loturile naţionale şi olimpice ale României şi-au întrerupt pregătirea centralizată în 22 martie în contextul pandemiei de coronavirus, sportivii aflându-se în acest moment la domiciliu. Șeful Federației Române de Kaiac-Canoe susține că din informaţiile pe care le are nu mai sunt loturi de kaiac-canoe în Europa care să continue în această perioadă pregătirea centralizată: „Toţi sportivii sunt în această situaţie, nu numai ai noştri. Am întrebat pe la federaţiile din Europa, prin Italia, prin Germania şi deocamdată nimeni nu face centralizat. Toată lumea face pregătire individuală acasă. Aşa cum fac şi ai noştri. Dar apa este importantă. Au fiecare trenajoare acasă, se apropie de antrenamentul pe apă, însă categoric că nu e specific”, a precizat Ioan Bîrlădeanu.
Din: ”Avem nevoie de 3-4 luni pentru a ajunge la parametri optimi”
Gheorghe Din, coordonatorul secției de kaiac-canoe de la CSM Pitești, antrenorul lotului național de juniori al României, spune că sportivii au nevoie de câteva luni bune pentru a reveni la parametri optimi: ”În afară de Campionatul European de seniori din luna iunie, tot pe lacul Bascov trebuia să aibă loc și Cupa Mondială la Maraton pentru seniori și Juniori, competiție programată în perioada 22-24 mai. Mai mult ca sigur și aceasta va fi reprogramată. CSM Pitești are în acest moment trei sportivi la loturile naționale: Cristian Nicolescu, la tineret, Mihai Stanciu și Alexandru Toma la juniori. Toți se pregăteau la Bascov, ca și sportivii seniori de la lotul național. Toate complexurile naționale și centrele olimpice au fost închise iar acum sportivii se pregătesc acasă după programele de pregătire date de antrenori. Vorbim aproape zilnic cu ei la telefon și le spunem ce trebuie să facă, însă nu este la fel ca și când s-ar pregăti pe apă. Noi eram foarte bine pentru că ieșisem pe apă încă din luna ianuarie. Făcusem o lună de pregătire și la Snagov. Ca sportivii să revină la parametri optimi au nevoie de 3-4 luni de pregătire, însă este greu să mai ajungă la timpii pe care îi aveau înainte de această întrerupere forțată. Federația ne-a anunțat că până pe 31 mai activitatea organizată de la toate loturile este oprită. Obiectivul fixat de Federație este câștigarea a 6 medalii pe probe olimpice la Campionatele Mondiale și Campionatele Europene”. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.