La indicaţia UE, România a desfiinţat mii de paturi de spital

17
0



Ministerul Apărării Naționale a elaborat un studiu cu privire la fake – news și propaganda rusească în vremea pandemiei.


„Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19. Minciunile propagandei rusești se regăsesc în idei simple: Putin a luat măsuri, UE se destramă, NATO abandonează, Rusia este ultima salvare! Cam așa sună o parte din aberațiile răspândite de fabricile de fakenews, de sub comanda Kremlinului.Asta, doar pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere”, se arată în document.
Sunt unul dintre susținătorii integrării României în UE, iar articolele mele din 2005 – 2007 publicate chiar aici, în ”Curierul zilei”, dovedesc acest lucru. În acele articole spuneam însă că trebuie să negociem temeinic integrarea,să ne apărăm drepturile, fiindcă în politica internațională nu există milă.
Observ însă că, de la o vreme, s-a creat un mecanism prin care atunci când vrei să pui interesul național pe primul plan în raport cu alte interese ale statelor din UE, ești catalogat ca făcând parte sau fiind sub influența planurilor de dezinformare ale Moscovei. E foarte simplu să îi închizi unuia gura făcându-l rusofil și putinist, doar să nu mai ceară nimic. De acord cu Ministerul Apărării Naționale că există propagandă rusească, așa cum există propagandă americană, germană, franceză, a UE etc. Doar propaganda românească nu prea există, ba chiar e descurajat oricine ar încerca să se ocupe cu așa ceva.
Încerc să mă ocup eu, cât de cât, în acest articol, cu propaganda românească.
În primul rând, îmi voi recunoaște naivitatea. Duminică dimineața, cineva mi-a dat un clip video cu o înregistrare a mesajului unui tip pe care îl cheamă Călin Marincuș, fiind vorba despre cel care s-a opus acum câțiva ani construirii unei moschei la București. Cred că vă amintiți de el. Ei bine, tipul spune în mesaj că pe terenul unde nu s-a mai costruit moscheea, a dorit să ajute la construirea unui spital de stat, însă a descoperit că acest lucru e imposibil, deoarece pentru a construi în România un spital de stat nou, e nevoie să dărâmi un spital de stat vechi.
Ei, drace, mi-am spus, dar așa ceva nu se poate ! Drept pentru care, m-am apucat să mă documentez puțin și iată ce am aflat.
Scria presa în 2007:
„Standardele Uniunii Europene pe care trebuie să le atingem cu orice preţ ne obligă să facem o serie de schimbări, unele justificate, altele mai puţin. Astfel, cinci mii de paturi din spitalele româneşti vor fi eliminate.”
Traian Băsescu și PDL s-au grăbit să ducă directiva la îndeplinire închizând spitale.
Scria presa în 2006, cu un an înainte de aderare:
„In spitalele bucurestene se va reduce cu 1.302 numarul de paturi, respectandu-se indicatia ministrului Sanatatii de restructurare a unitatilor sanitare.
Cea mai mare reducere de paturi, adica 409, are loc la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Prof. dr. Mircea Cinteza, seful Clinicii de Cardiologie la SUUB, spune ca la aceasta clinica sunt zile cu 30 pana la 100 de solicitari de internari pentru 10 locuri libere. Iar la Clinica de Neurologie sunt cate doi bolnavi intr-un pat. „Nu cred ca este logica aceasta reducere in conditiile in care SUUB este unic cu acest profil in partea de vest a Bucurestiului.”
La Spitalul Colentina sunt in prezent 1.100 de paturi si urmeaza sa se desfiinteze 200. Directorul spitalului, dr. Petre Cosareanu, spune ca vechea conducere a inaintat cifra de 200 si ca el poate renunta doar la 100 de paturi. „In Bucuresti, numarul de paturi raportat la numarul de locuitori este mai bun comparativ cu restul tarii. Si indicele de utilizare a paturilor este bun, din cauza fluxului mare de pacienti inclusiv din judetele limitrofe. Motiv pentru care reducerea numarului de paturi trebuie facuta pe criterii obiective.”
Scria presa în 2010:
”Ministerul Sănătăţii (MS) propune un plan naţional de paturi astfel încât România să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori, acesta însemnând desfiinţarea a 12.153 de locuri în spitale, informează Mediafax.”
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011-2013 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea Transparenţă decizională.
Conform proiectului de act normativ, pentru anul 2011 numărul total de paturi care este aprobat pentru contractare va fi de 129.524, faţă de 135.280 în 2010, ceea ce înseamnă 6,02 paturi la mia de locuitori”.
De ce a oferit UE cote de paturi de spital ? Singura explicație rațională este că au dorit să ne fure medicii și asistentele, să ne tratăm la clinici private sau în spitalele din străinătate.
Vom învăța ceva din lecția de acum ?
Este asta propagandă rusească ? Nicidecum, este propagandă pur românească.
Nu am aflat de ce și pe ce bază UE a stabilit câte paturi de spital trebuie să avem. Să ținem cont de media europeană ? Da, dar în Vest țările au un sistem avansat de medicină privată, așadar au un număr mare de paturi. Că acum se dovedesc insuficiente asta este altă poveste, dar să renunți la paturile de spital construite de comuniști asta chiar că mi s-a părut un atentat la siguranța națională.
Cineva joacă jocuri de interese. Să fie sănătoşi şi la pungă groşi, cum spune românul. Dar nici noi să nu fim fraieri. Pandemia a dovedit că fiecare ţară se descurcă pe barba ei.
La indicaţia UE, România a desfiinţat mii de paturi de spital.
Să le punem la loc.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)


17 COMENTARII

  1. eram sigur ca urmeaza un atac la adresa lui Base, pai de ce nu a pus psd ul totul la loc, ca a avut timp slava Domnului, eu astept un articol referitor la inchiderea marilor fabrici din arges, unde psd ul a facut prapad.

  2. Hai sa nu fim rautaciosi : au pus in loc 8 spitale regionale si unul metropolitan , respectiv cateva mii de paturi !
    Si pentru ca nu vreti sa dati informatia completa , imi permit sa fac eu completarea : marea majoritate a paturilor reduse din spitale era reprezentata de cresterea calitatii conditiilor hoteliere ( este termenul uzitat ) , sa nu mai existe 8 paturi in saloane de 14-15-mp !
    Chiar daca sigur nu va place , viitorul Romaniei este in interiorul UE ! Obisnuiti-va cu ideea !

    • Da ma intreb: cine au fost aceia care au tot data drepturi de constructii de biserici imediat de la ora actuala avem peste 28 000 de biserici!! Cine le-a tot aprobat? Ca de la Bruxelles ma indoiesc ca au fost date indicatii in directia asta de a se construi fara numar ca tine mai bine……..de pandemie!

  3. pacientul se trateaza cu medici si asistente, nu cu paturi. sunt in lume mii si mii de astfel de personal care nu se intoarce in tara, desi s-au marit salariile. de ce? DIN CAUZA UNOR COMUNISTI CA TINE!

    • După cum se vede, nu te-a șters nimeni, ești tu șters de la natură și nu prezinți niciun interes. Bă nenorociților, ne-ați mâncat 20 de ani din viață, votând două jigodii, reformulez, doi inși care nu-i reprezintă și nu-i iubesc pe români. Blestemaților!

      • Comunistul pomanagiu ramane pomanagiu. O greseala naturala de care nu putem scapa nici in 100 de ani. O rusine nationala. Daca ar exista cu adevarat cineva sfant acoölo sus, ne-ar fi scapat de multi ani de voi. Dar indoiala se mareste pe zi ce trece ca acel „cineva” e mereu in concediu…….

        • Jagardelelor, viitorul va fi al democratiei sociale. Anticristilor, Dumnezeu (acel ,,cineva” cum ii spui tu) nu va iubeste. Daca nici acum, cu moartea pe voi, nu va mai tace fleanca, sunteti irecuperabili. Cei care va ataca, doar raspund provocarilor voastre ordinare.

  4. Vad ca Ricin este de o nesimtire fara limite cu toti cei nu aduc osanale PSD-ului , cu cei ce nu au dorit-o pe Vasilica presedinte ( vorba lui Manda , proasta tarii )
    Ma astept din nou la vorbe de ocara , insulte , spume le gura ( cu toate ca , din cunostintele mele medicale, ricinul da spume pe la alta iesire…)
    Cum ar fi aratat astazi Romania cu Vasilica presedinte si Carmen Dan la MI ? Brrrrrr !

    • Așa e, acum avem spuma mării: Sică flasnetaru’, Vela ,,acordionistu”, Grindă atemporalu’, Câțulică armetică grea (la liniuță), baba de la muncă, dusă cu pluta la pensii, fugaciul de la sănătate, neica nimeni de la celelalte ministere…ha, ha, ha! (mai vrei?). Conduși, toți, înspre un derizoriu crâncen de nătărăul bronzat, prompterist calificat. Nu Coculică, nu te insultăm, dimpotrivă, te iubim că ca tine nu (mai) găsim. Ne-ai lipsi!

    • @Coco dece crezi ca PSD-ul a votat cu 3 maini guvernul Orban? Ca sa scape de responsabilitate. Niste lasi care stau la putere cand e de luat la greu. Iar la ananghie fug ca iepurii de isi rup picioarele. A nu se uita cand era prim ministru Dom Dr. Ponta care cand Romania ardea el fugea ba la Miami ba in Dubai………

Comentariile sunt închise.