Astăzi, zi liberă în învățământ

0
0



Elevii, profesorii și restul angajaților din sistemul de Educație vor avea zi liberă astăzi, de Ziua Mondială a Educației. Acest lucru se practică în țara noastră începând cu 1994. 


Ziua liberă este prevăzută prin ordinul privind structura anului şcolar 2021 – 2022, unde se specifică faptul că „În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”. În contractul colectiv de muncă pe 2021, la articolul 28, alineatul 4, sunt enumerate zilele nelucrătoare: # zilele de repaus săptămânal # 1 și2 ianuarie # 24 ianuarie – Ziua Unirii # Vinerea Mare # Prima a doua și a treia zi de Paști # 1 Mai # 1 Iunie # prima și a doua zi de Rusalii # 15 august – Adormirea Maicii Domnului # 5 octombrie – Ziua Educației # 30 noiembrie – Sfântul Andrei # 1 Decembrie # 25 și 26 decembrie.

Statutul profesorilor

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres. Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.