Părinții pot cere, din nou, zile libere plătite

0

  • În situația în care cursurile scolare sunt suspendate



Părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani, în cazul celor cu handicap, pot beneficia, din nou, de zilele libere plătite de angajator pentru a-i supraveghea în situațiile în care cursurile se suspendă, pe toată durata anului școlar 2021-2022, potrivit unui OUG oficializat luni seară.


Prevederile sunt similare cu cele din OUG 147/2020 pe baza căruia părinții au putut cere libere plătite în anul școlar anterior. OUG 110/2021, publicat luni în Monitorul Oficial și în vigoare tot de atunci, stabilește că unul dintre părinții va putea solicita angajatorului său, printr-o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, zile libere pentru supravegherea copiilor atunci când cursurile sunt suspendate sau limitate ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2. Declarația celuilalt părinte nu este necesară în situația familiilor monoparentale. Celelalte documente solicitate sunt: copia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc. Părinții care vor sta acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.072 de lei). Zilele libere plătite nu pot fi cerute de cei aflați în telemuncă sau munca la domiciliu, la fel ca în cazul OUG 147/2020.

Situații clare

Aceste zile pot fi cerute doar în situațiile în care # cursurile sunt limitate sau se suspendă ca urmare a unui ordin comun al ministerului educației și al ministrului sănătății, fără a ține cont de incidența locală sau scenariile de funcționare ale școlilor, # în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se stabilește prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ/de educație timpurie antepreșcolară, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, # de decizia conducerii unității/instituției de învățământ, în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitatea de
învățământ se stabilește ca urmare a apariției cazurilor de îmbolnăvire în unitatea de învățământ. În prezent, activitatea didactică efectuată în sistem față-în-față nu mai ține cont de incidență locală, ci doar de cazurile de îmbolnăvire apărute în grupă/clasă. Dacă într-o instituție de învățământ, jumătate din clase sunt suspendate și, implicit, predarea se face în sistem online, întreaga instituție va avea cursurile suspendate.

Condiții de cerere

Liberele pot fi cerute de unul dintre părinți cât timp: # ambii părinți NU desfăşoară muncă la domiciliu sau telemuncă; # nu sunt vacanţe şcolare; # celălalt părinte al copilului NU beneficiază de zile libere plătite pe baza acestui OUG; # celălalt părinte NU se află în concediu de creştere copil, nu este asistent personal al unuia dintre copiii aflaţi în intreţinere; # celălalt părinte NU se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată; # celălalt părinte NU are contractul de muncă suspendat temporar; # celălalt părinte NU realizează venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Anumiţi salariaţi pot primi aceste zile libere doar dacă angajatorul este de acord, după cum urmează: # cei din unităţile sistemului energetic naţional; # cei din unităţile operative de la sectoarele nucleare; # cei din unităţile cu foc continuu; # cei din unităţile de asistenţă socială; # cei care lucrează în domeniul telecomunicaţiilor; # cei din cadrul radioului şi televiziunii publice; # cei din reţeaua de transport feroviar; # cei din unităţile care asigură transportul în comun; # cei din serviciul de salubrizare a localităţilor; # cei din sectorul de aprovizionare a populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă; # cei din unităţile de comerţ alimentar; # cei care lucrează în domeniul serviciilor financiare; # cei care se ocupă cu distribuţia de carburanţi; # cei din producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare; # cei care lucrează în unităţile farmaceutice.

Diverse situații

Părinții pot zile cere libere plătite și dacă ai lor copii au contraindicații medicale pentru prezența fizică la școală și prezintă un certificat medical în acest sens sau locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc. Libere plătite pot fi solicitate și de angajaţii din unităţile sanitare, din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau de cei din penitenciare. Mai exact, și aceștia pot primi zile libere plătite, însă doar cu aprobarea angajatorului. Salariaţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice care îşi cresc singuri copiii au la dispoziție două opțiuni: fie cer acordarea de zile libere plătite, fie cer acordarea majorării cu 75% a salariului de bază/salariului de funcție/soldei de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, fără ca aceste drepturi să poate fi cumulate pentru aceeaşi perioadă. Prin limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor se înțelege reducerea frecvenței participării copiilor la cursurilor școlare și predarea online sau prin modalități alternative, în contextul epidemiologic determinat de răspândirea virusului SARS-CoV-2. Măsura poate fi accesată atât de părinții școlarilor până în 12 ani, cât și de cei care frecventează unități de învățământ antepreșcolar, respectiv creșe și grădinițe.

Riscul de amenzi

La fel ca și în cazul prevederilor OUG 147/2020, angajatorul va fi obligat să acorde zilele libere plătite dacă salariatul solicită acest drept în baza acestui act normativ, altfel riscă amenzi. Indemnizația acordată are o valoare brută, din aceasta urmând să fie reținute, de către angajator, a impozitului pe venit, contribuția de asigurări sociale și cea de asigurări de sănătate, precum și contribuția asiguratorie pentru muncă.  S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.