Primul deces de coronavirus în Argeş

1
0



Ieri a fost înregistrat primul deces la o persoană infectată cu COVID-19, în judeţul Argeş. Este vorba de o femeie în vârstă de 89 de ani, din comuna Bughea de Jos. Femeia suferea de boli cardiovasculare şi de afecţiuni pulmonare.


Prima victimă din judeţul Argeş a virusului COVID-19 este o femeie în vârstă de 89 de ani, din comuna Bughea de Jos. Bătrâna a ajuns în comă la spital vineri, pe data de 3 aprilie, fiind internată la Spitalul Municipal Câmpulung-Secţia de Boli Infecţioase. Din ancheta epidemiolgică a reieşit că în perioada în care muribunda se afla acasă, fiind în stare gravă, pe la căpătâiul ei au trecut mai multe persoane dornice să îşi ia rămas bun. Se bănuieşte că femeia a contactat virusul de la unul dintre cei care au vizitat-o. Asta cu atât mai mult cu cât femeia avea un sistem imunitar extrem de scăzut, având un infarct miocardic în antecedente, insuficiență cardiacă, bloc de ramură stânga şi boală pulmonară obstructivă cronică.
Cel mult două rude pot vedea cadavrul
Având în vedere că femeia a murit de coronavirus, vor trebui luate măsuri atât la ridicarea sicriului de la prosectură cât şi pentru organizarea funeraliilor. Iată care sunt prevederile legale în acest sens. „Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință: halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși (protecții încălțăminte), mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul. Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat”, se precizeza.
Sicriul va sta închis
O altă prevedere este aceea că trupul neînsufleţit va fi băgat în doi saci după ce se va turna biocide peste el „Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului. Familia este cea care aduce sicriul. Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor”, se arată într-un ordin al Ministrului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial.
La înmormântare, maximum 8 persoane!
Ordonanţa Militară 2 vine cu reguli privind în mormântările.  „Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”. Altfel spus, la înmormântarea femeii vor participa doar rudele apropiate şi preotul, dar nu mai mult de 8 persoane în total.   M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. asa, bagati frica in oameni,a murit femeiea pentru ca nu a fost tratata corespunzator pentru celelalte afectiuni.cu siguranta ca peste 80% din populatia tarii a avut sau inca mai are corona,nu el este vinovat pt moartea oamenilor, mai degraba prostia si interesele meschine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.