„Redresarea economică nu va fi uşoară“

0
0

Primarul Cornel Ionică anunță efectele pandemiei de COVID-19



Populația de pe tot globul pământesc se confruntă în această perioadă cu pandemia de COVID-19. Fiecare țără a încercat să își ia toate măsurile de precauție pentru a împie­dica răspândirea virusului care a infectat la nivel mondial peste 1 milion de persoane. În toate orașele din România, autoritățile au instituit măsuri pentru limitarea infectării cu acest virus care pe zi ce trece se răspândește cu mare repeziciune.


Pentru a vedea care este situația în municipiul nostru am discutat cu primarul Piteștiului, Cornel Constantin Ionică. În acest interviu, edilul a vorbit despre măsurile luate de autoritățile locale, efectele pe care le-a produs acest virus, situația eco­nomică, proiectele pe care Municipalitatea le are în derulare, perspectivele care se întrevăd în viitorul apropiat și situația din sportul piteștean.
”De la Guvern primim doar sarcini!”
Domnule primar, cum se descurcă administrația locală în această perioadă?
– Administrația locală piteș­teană se descurcă destul de greu în această perioadă. Facem eforturi destul de mari și importante cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Ordonanțele Militare. Această situație este în toată țara și nu numai la Pitești.
Ce măsuri ați luat pentru prevenirea răspândirii virusului?
– Am postat pe site-ul primăriei și pe celelalte canale de comunicare recomandările autorităților pentru prevenirea răspândirii virusului, am început dezinfecția în zonele publice, am spălat străzile, trotuarele și aleile cu soluțiile autorizate de dezinfecție. Am început montarea acelor aparate de dezinfecție în scările de bloc. Vom continua dezinfecția în toate cartierele și în piețele din municipiului Pitești.
Care este ajutorul pe care îl primiți de la Guvern și în ce constă acesta?
– Din păcate, nu primim nici un ajutor de la centru. Primim doar sarcini!. Am un mare regret. Toate primăriile din țară întâmpină această problemă. Unele UAT-uri nu pot lua cele mai bune măsuri în această perioadă pentru că nu au resurse financiare. Bugetul nu le permite să facă aceste cheltuieli neprevăzute cauzate de această pandemie de COVID-19.
”Veniturile Municipalității vor scădea”
Cât de mult a afectat acest virus colectarea taxelor și impozitelor?
– Nu pot estima în procente, însă vă pot spune că destul de mult. Am permis prelungirea perioadei de plată până la 30 iunie cu un bonus de 10% reducere. Persoanele vârstnice au fost primele care și-au plătit taxele și impozitele, însă sunt destul de multe firme care și-au redus activitatea și care au restanțe financiare. Majoritatea persoanelor fizice care au plătit impozitele, au plătit la ghișee, însă există și posibilitatea de a face plata online.
Estimați o scădere mare a veniturilor municipalității?
– Da. Nu numai la nivel local, ci și la nivel central vor scădea veniturile!. Situația economică la nivel național nu este una bună. Obligațiile UAT-urilor sunt destul de mari. Sunt convins că deficitul bugetar va crește iar completarea bugetului se va face prin împrumuturi. Prioritate va avea domeniul sănătății pentru a putea depăși această perioadă.
Proiectele importante pe care le aveți în derulare vor fi afectate?
– Noi încercăm să ne desfășură activitatea cât mai bine pe toate domeniile. Investițiile pe care le avem trebuie să meargă mai departe cu fondurile de care dispunem în acest moment. Am anulat toate festivitățile și alte evenimente pe care nu le mai putem susține cu fonduri.
”Putem îndepărta pericolul dacă respectăm măsurile autorităților”
Câți cetățeni sunt acum în carantină în municipiul Pitești?
– Nu vă pot da aceste informații, însă vă pot spune că avem contracte încheiate cu mai mulți agenți economici pentru spațiile de cazare pentru cetățenii veniți din zonele roșii care acum sunt în carantină. Municipalitatea plătește toate serviciile legate de masă și dezinfectanți. Sunt bani foarte mulți pentru că fiecare carantinat consumă 300 lei pe zi. Este o sumă importantă pe care majoritatea oamenilor nu își permit să o cheltuiască zilnic.
Respectă piteștenii recomandările și interdicțiile impuse de autorități?
– Să știți că marea majoritate respectă, însă am avut și situații în care unii dintre ei au fost recalcitranți, chiar violenți!. Toți oamenii trebuie să înțeleagă că prin aceste măsuri impuse de autorități se încearcă prevenirea răspândirii virusului. Putem îndepărta pericolului numai prin izolare și distanțare fizică.
Știți câte amenzi a dat Poliția Locală pe timpul stării de urgență?
– Nu știu numărul exact, însă vă pot spune că cei care nu respectă măsurile instituite de autorități sunt cazuri izolate. Nu putem vorbi de un număr mare și de un fenomen generalizat. Poliția Locală acționează în patrule mixte cu Jandarmeria și Poliția Națională pentru prevenirea răspândirii virusului și pentru a pune în aplicare măsurile dispuse de autorități. Sunt filtre în toate cartierele din Pitești.
”Dacă se va impune și bugetarii vor intra în șomaj tehnic”
Câți angajați din Primărie și de la celelalte societăți aflate în subordinea Municipalității mai vin la serviciu în această perioadă?
– Numărul angajaților s-a redus considerabil. Cei care mai aveau zile neluate din concediul de odihnă și le-au luat acum. Unele compartimente au redus programul de lucru cu publicul. Reducând numărul angajaților, reducem și pericolul. Eu cred că ne putem desfășura activitatea cu cei pe care îi avem acum și cu măsurile de protecție pe care le-am luat. În activitatea de dezinfecție pe care o desfășurăm în oraș, avem angrenați 500 de oameni. Avem 4.000 de recipiente pentru dezinfectanți pe care le vom monta la scările de bloc. Această activitate de dezinfectie va continua și în perioada următoare și trebuie să devină permanentă.
Se anunță vremuri grele pentru administrația locală și economia piteșteană…
– Știu acest lucru. Va fi greu peste tot și nu numai la noi, pentru că țara nu are resursele necesare pentru a rezolva aceste probleme grele. Economia va avea de suferit iar redresarea nu va fi una ușoară. Vă asigur că municipalitatea va lua toate măsurile ca cetățenii să resimtă cât mai puțin efectele cauzate de această pandemie. Toți trebuie să fim conștienți că va urma o perioadă destul de complicată.
Se impune intrarea în șomaj tehnic și a salariaților din sistemul bugetar?
– Dacă se va decide acest lucru la nivel central, ne vom conforma și noi ca administrație locală. Unde-i lege, nu-i tocmeală!. Noi am luat deja această măsură la Filarmonica Pitești și la celelalte instituții culturale. Sunt mai multe analize care se fac pe această temă la nivel național. Așteptăm deciziile care se vor lua și le vom pune în aplicare.
„Obiectivul FC Argeș rămâne promovarea în Liga I”
Această pandemie a afectat FC Argeș și întreg sportul piteștean…
– Îmi pare foarte rău că a apărut această situație. Echipa se redresase și eram în pole-position în lupta pentru promovare. Situația este imprevizibilă, dar trebuie să ne adaptăm din mers. Susținerea noastră va fi maximă iar obiectivul rămâne și de acum încolo promovarea în Liga I. FC Argeș are mulți simpatizanți atât în țară, cât și în străinătate. Ne dorim ca echipa să fie cât mai competitivă iar jocul prestat să mulțumească suporterii.
Ce mesaj aveți pentru sportivi?
– Doar cu încredere și răbdare putem trece peste această situație creată de această pandemie. Avem nevoie de sportivi și de sport de performanță în Pitești. Îi vom susține și de acum încolo. Urez sportivilor multă sănătate și revenire grabnică la antrenamente. Nu renunțăm la promovare și vom face tot posibilul să asigurăm tot ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor. M.Duinea


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.