Lansetele pentru crap

0



Curierul Zilei şi-a propus să vină în spriji­nul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fie­care săptămână vă vom prezenta câte o bal­tă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehni­ci de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acesto­ra, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importan­te legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pen­tru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce tre­buie pentru a prinde adevărate capturi. În a­cest material vă prezentăm „Lansetele folosite la crap”. Informaţiile sunt oferite de Vlad Pavlovici, unul dintre cei mai cunoscuți pescari de crap din România, fondator al revistei “Aventuri la pescuit”, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting.


Am scris multă vreme despre lansetele de crap, până când am ajuns la concluzia că alegerea corectă a unei lansete este sau ar trebuie să fie o opțiune strict personală. În aceleași condiții, pe același lac și pescuind după același peste, se pot folosi cu rezultate la fel de bune lansete cu specificații opuse. Și din acel moment aproape că am refuzat să mai fac vreo recomandare, spre mirarea celor care îmi cereau sfatul.
Blancul are mai mulți părinți
Pentru public, lansetele au un singur producător. În realitate, au mai mulți. Unii fac blancul, alții fac componentele, alții le pun cap la cap și își adaugă semnătură pe ele. Blancul este elementul-cheie al unei lansete de crap, orice altceva e secundar, așa că e primul lucru care trebuie luat în discuție. Ca și lanseta, blancul are mai mulți părinți. Primul e cel care produce fibra de carbon propriu-zisa. Companiile care fac fibre nu sunt multe. Cele mai importante se găsesc în Statele Unite și în Japonia. Sunt producători atât de mari, încât e posibil că unii dintre ei nici să nu aibă idee că una sau mai multe dintre fibrele lor ajung și în lansete de crap. Boein­g-urile și Airbus-urile îi preocupa mai mult.
Construcția blancului influențată de pre-preguri
De la producător, fibra este cumpărată de companii care o impregnează cu rășini. Rezultă un material compozit care poartă numele de „pre-preg”. Tipurile de rășini și tehnologiile de impregnare formează o întreagă industrie. Sunt sute de producători de pre-preg în toată lumea. Pre-pregurile constituie materia primă pentru blancuri. Firmele care construiesc blancuri folosesc numeroase tipuri de pre-preg, cu diverse specificații, de la unul sau mai mulți furnizori. Furnizorii de pre-preg pot fi comuni pentru producători de blancuri concurenți. Construcția blancului e influențată de pre-pregurile pe care le poți avea (la unele e posibil să nu ai acces) și de partea de design și de tehnologie. Designul înseamnă cum tai aceste pre-preguri, cum le combini între ele, cum le rulezi, cum le tratezi termic. Teh-­no­logia înseamnă echipamentele și procesele pe care le folosești. Cu aceleași materiale, se pot face lansete diferite, în funcție de viziunea celui care le face.
Aspectul comercial, motorul vânzărilor
Când cumperi o lanseta bună, cumperi creația aceastei viziuni. Materialele nu sunt totul. E important de știut asta pentru că reclama la anumite lansete pune accent tocmai pe materiale, că și cum aici ar fi cheia. Ni se spune, de pildă, că firma X folosește carbon Y în producția blancului Z. Nu e o garanție că blancul are valoare. Y poate fi doar o fibră primară, una dintre atâtea altele. Distanța de la ceea ce este fibra la ceea ce înseamnă blancul e că distanța de la minereul de fier la oțelul unui ceas Rolex. Unul dintre aspectele interesante ale construcției blancurilor este că materialele și tehnologia nu fac progrese cu viteza din alte domenii. Lansetele nou-apărute nu sunt automat mai performante decât lansetele vechi. Sub aspect comercial, noutatea e poate principalul motor al vânzărilor, de asta sunt firme care scot mereu alte și alte modele, pentru că apelează la interesul normal al publicului pentru noutate, dar la polul opus există firme care păstrează pe piață blancuri de 7-8 ani, care continuă să se vândă bine, și chiar de 10-15 ani.
Vechimea pe piață, un certificat de calitate
Cele mai bune blancuri de crap din urmă cu un deceniu rămân blancuri foarte bune și astăzi, suportând lejer concurența cu toate blancurile nou-apărute. Echipate modern, continuă să fie moderne. Dintr-o perspectivă conservatoare, vechimea pe piață a unui blanc poate fi privită ca un certificat de calitate. Blancurile au dezavantajul că nu pot fi desfăcute și analizate așa cum desfaci o mulineta sau analizezi un cort. Sunt indescifrabile. Ceea ce vedem la un blanc într-un magazin este irelevant. Desenul blancului, element estetic care atrage privirea și te poate face să-l cumperi, nu înseamnă nimic în realitate, poate să fie și un abțibild. Ce spun despre blanc vânzătorii din magazin iarăși nu e edificator, chiar dacă ei sunt de bună-credință, pentru că vânzătorii nu sunt specialiști sau field-testeri, ci sunt angajați să transmită un mesaj publicitar, că să-l vândă. Dincolo de toată reclama care înconjoară produsul, e nevoie de timp că un blanc să fie evaluat corect. M.D.