Montura Running rig folosită la crap

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile d e pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Montura Running rig”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia cum se face această montură.
O montură destul de populară doar în pescuitul plantat este running rig. Running rig presupune utilizarea unor plumbi culisanți pe segment de leadcore, fiind o montură ce semnalizează excelent trăsăturile fine ale peștilor. Running rig-ul este indicat în perioadele în care crapii se hrănesc apatic, ori dacă se dorește un pescuit de mare finețe. Este o montură la care se apelează frecvent pe lacurile ce dețin crapi de talie mare, cu un comportament destul de prudent.

Legarea corectă poate face diferența

Rig-urile sau forfacele constituie partea terminală a monturii, fiind cea cu care peștele intră în contact direct. Atenția sporită la legarea corectă a rig-urilor poate face diferența între o partidă reușită și un eșec, ori un crap mare adus pe salteaua de primire sau încă o poveste cu ,,balaurul” ce a scăpat lângă minciog. Pe scurt, aspecte de genul: cum și cu ce fire legăm cârligele, ce cârligele și momeli alegem, care să fie lungimea forfacului șamd. pot influența decisiv partidele noastre de pescuit. În cele ce urmează voi trece în revistă cele mai importante tipuri de forface, cum se realizează și desigur cum le putem pescui corect.

Blow back Rig

Blow back rig este fără îndoială regele forfacelor dedicate pescuitului la crap. Fiind primul forfac inventat în carpfishing-ul modern, se bucură de o rată de utilizare crescută, datorită versatilității de care dispune. Blow back rig poate fi tradus ca forfacul obișnuit pentru pescuitul la crap, cu fir de păr, în cea mai simplă exprimare.
3 modalități de legare a Blow back rig :
● prin matisarea spirelor nodului fără nod pe tija cârligului până în punctul paralel cu vârful cârligului
● prin plasarea unui varniș siliconic pe curbura cârligului
● prin plasarea unui anou metalic pe curbura cârligului
Toate cele 3 variante presupun legarea nodului fără nod și existența firului de păr. Prima variantă, una mai degrabă folosită în pescuitul la feeder, ori în cazul monturilor cu fire rigide este cea care implică o matisare de aprox. 12-14 spire a firului. Astfel, vom ajunge cu spirele până în dreptul vârfului cârligului, pentru a obține o mecanică superioară a rig-ului. Desigur, că putem pescui și cu 6-8 spire, dar unghiul format de între cârlig și momeală nu va fi unul care să ne asigure că rata trăsăturilor concretizate va fi una ridicată.
A doua variantă, este totodată și cea mai utilizată. Plasarea unui varniș de ghidaj pe tija cârligului are rolul de a crea unghiul perfect dintre momeală și cârlig. Astfel, peștelui îi va fi extrem de greu să scuipe momeala, odată ce a absorbit-o.
Folosirea varnișului de ghidaj prezintă o serie de avantaje:
● varnișul ne va indica trăsăturile ratate prin deplasarea sa către ochetul cârligului, fiind așadar un martor
● prin răsucirea varnișului putem regla distanța firului de păr (dacă ni se pare prea lung putem roti varnișul astfel încât firul să se răsucească pe tija cârligului și implicit lungimea firui de păr să se micșoreze)
● scade șansele încurcării momelii pe parcursul aruncării
Neapărat varnișul trebuie să fie compus dintr-un material moale, având un diametru potrivit, încât să nu alunece foarte ușor pe tija cârligului dar nici să stea fix. Dacă va alunca ușor se va deplasa pe durata lansării, iar dacă va sta prea fix acesta nu ne va arăta trăsăturile pe care nu le-am putut observa și nici nu va asigura o mecanică corectă a rig-ului deoarece nu va permite mișcarea firului de păr.
A treia variantă presupune folosirea unui anou, fiind destul de utilizată în cazul pescuitului plantat. Anoul în pescuitul lansat trebuie să fie de diametru redus, apropiat cu cel al cârligului pentru a preveni încurcarea. Marele avantaj al anoului față de varniș este că, fiind metalic nu există posibilitatea de a fi rupt.

Cum legăm corect blow back rig

În funcție de tipul firelor folosite, a formei cârligelor și a momelilor de cârlig, blow back rig se leagă în diverse forme.
Firele textile suple se pretează oricărui tip de cârlig și momeli. Totuși sunt necesare anumite precizări. În cazul cârligelor wide gape, putem apela la un tub termo pentru a obține un unghi dintre momeală și cârlig mult mai agresiv. De asemeni în cazul forfacelor mai lungi de 10-12 cm este necesară utilizarea unui con anti-tangle pentru a împiedica încurcarea forfacului.
Firele textile cămășuite sunt destul de versatile. Practic pot fi combinate cu orice cârlig și momeală. Singurul lucru de care va trebui să ținem cont este decojirea firului de cămășă în momentul legării. Mai sus de ochetul cârligului putem lăsa o porțiune de fir textil decojit de 0.5-2 cm pentru a crea un efect de balama, forfacul devenind în același timp un combi rig. Combinația dintre firul suplu aflat la interior și cel cu cămașă asigură o mecanică excelentă de înțepare a crapilor.
Firele textile teflonate sunt de asemeni recomandate pentru toate situațiile, având avatajul că se încurcă ceva mai greu datorită rigidității de care se bucură.
Firele rigide de tip fluorocarbon sau monofilament sunt ceva mai speciale și se pretează doar unor anumite forme de cârlige și categorii de momeli. Cârligele dedicate acestor fire sunt cele de tip choddy, cârlige ce prezintă un ochet ieșit către exteriorul cârilgului. Curve shank-urile fiind cârlige cu ochetul aflat destul de mult în interior nu sunt indicate firelor rigide, unghiul format între fir, cârlig și momeală fiind total nepotrivit. Un alt model adecvat acestor fire este wide gape cu ochetul drept, ce poate fi legat ca atare ori cu utilizarea unui varniș pe tija cârligului. Personal, varianta cu varniș mi-a adus foarte multe prezentări și puțini pești ratați, deși nu este una utilizată la scară largă.
Un ultim aspect, legat de firele rigide utilizate în cadrul blow back rig, este că nu pot fi puse pe fir de păr decât momeli scufundătoare, cel mult critic echilibrate. Momelile flotante vor ridica cârligul într-o poziție nefirească ce îl va face aproape imposibil de absorbit de către crapi.
Tucuri legate de blow back rig:
● plasarea unui stopper de cauciuc de firul de păr pentru a ține lipite momelile multiple (snowman, 2 boiliesuri, 2-3 boabe de porumb etc.)
● utilizarea unui spin metalic pentru a schimba rapid momelile de cârlig (recomandat pentru începători)
● utilizarea unor agrafe rapide pentru a schimba forfacele în timp util. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.