S-a cerut şomaj tehnic pentru 33.000 angajaţi!

0
  • A apărut un nou număr de telefon pentru informaţii despre şomajul tehnic
  • Sunt 1850 de firme care au renunțat la plata salariilor pentru ultima parte din martie
  • În Argeș mai avem și alți 8096 șomeri, la finalul lunii trecute



Un nou număr de telefon la care cetăţenii pot suna pen­tru a obţine informaţii suplimen­tare cu privire la şomajul tehnic şi la facilităţile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020 este disponibil începând de luni, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).


„Începând cu data de 14 aprilie 2020, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pune la dispoziţia cetăţenilor un nou număr de telefon – 021.444-0000, la care aceştia pot suna pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la şomajul tehnic şi la facilităţile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020. Noul număr de telefon optimizează serviciul de informare efectuat de ANOFM, scurtând timpii de aşteptare. Astfel, încă din faza de iniţiere a apelului, cetăţenii vor putea fi repartizaţi către operatorii call-centerului, în funcţie de categoria în care se încadrează”, precizează instituţia. Noul call-center va funcţiona în acelaşi interval orar ca până în prezent, respectiv între orele 9:00 – 16:00, de luni până joi, respectiv între orele 9:00 – 13:00, vineri. ANOFM reaminteşte faptul că angajatorii au la dispoziţie platforma digitală https:// aici.gov.ro pentru încărcarea documentelor necesare acordării şomajului tehnic pentru angajaţii cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din iniţiativa angajatorului, conform prevederilor legale.
“Avem 1850 de cereri”
„Au mai fost introduse şi alte numere de telefon, este adevărat, însă important este că, tot ceea ce era înainte, numere de telefon şi adrese de web sau mail, rămân valabile, iar lor li se adaugă şi acel ultim număr. Dar, deja oamenii au învăţat şi ştiu despre ce este vorba şi intră online. Oricum s-au cam terminat cererile pentru luna martie. Sunt până acum 1850 de cereri, de la angajatori pentru aproximatv 33.000 persoane, pentru luna martie. Astăzi (n.r. marti) au fost doar 2 sau trei cereri. Fiecare angajator a cerut şomaj tehnic pentru perioada în care a cerut suspendarea contractului de muncă, unii din 16 martie, de la instituirea stării de urgenţă, alţii din 20 martie. Fiecare angajat, va lua pe martie, salariul întreg de la 1 martie până când s-a cerut intrarea în şomaj tehnic, iar despre cei 75 % vorbim pentru ultima perioadă a lunii. Apoi pentru luna aprilie se vor depune cererile în mai şi se va lua şomaj tehnic pentru toată luna” ne-a spus Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeş.
Alţi 8096 şomeri
În afară de cei 33.000 de angajaţi care au intrat în şomaj tehnic, în Argeş, erau la sfârşitul lunii martie şi 8096 de şomeri. „Dintre aceştia, 2608 erau şomeri indemnizaţi, adică, cei care primesc şomajul, şi alţi 5488 care nu primesc indemnizaţie. Şomajul se primeşte cel mai mult un an, dar perioada depinde în funcţie de stadiul cotizării şi vechimea în muncă. Ca cineva să poată să intreîn şomaj şi să primescă indemnizaţia, trebuie să fi lucrat 12 luni în ultimele 24 de luni. Cuantumul şomajului este în funcţie de salariul avut. Dar, cei în şomaj primesc în jur de 500 lei pe lună. Iar referitor la şomerii clasici, ne confruntăm cu o problemă, pentru că foarte mulţi dintre solicitanţi nu prea ştiu să folosească mijloacele electronice pentru a ne trimite cererile. Sunt cereri trimise de 4-5 ori, greşit completate, dar le adunăm pe toate, le studiem şi punem cap la cap informaţiile pentru fiecare solicitant în parte” ne-a mai explicat directorul Bădescu. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.