Conducte vechi de 100 de ani, la Câmpulung!

0
0



O avarie la conducta de aducțiune a apei s-a produs la Voinea, în comuna Lereşti și întreg orașul Câmpulung a rămas fără apă potabilă ieri. Pe lângă oraș, au mai fost afectate cinci comune. Întreaga zi muncitorii au lucrat pentru reparații. Primarul Elena Lasconi spune că a început demersuri pentru înlocuirea conductei în cadrul unui proiect pe fonduri europene. Edilul a mai spus că întreg sistemul de apă și canalizare din Câmpulung este extrem de uzat și necesită lucrări de înlocuire. Unele dintre conductele de apă, au peste 100 de ani!


Avaria a avut loc în cursul nopții. Primarul Elena Lasconi a anunțat locuitorii că nu vor avea apă potabilă aproximativ 24 de ore. A postat mesaje pe conturi de socializare şi a cerut să fie transmise mesaje Ro-Alert către cetăţeni. „Alertă de urgență extremă: Avarie la conducta de aducțiune apă brută în comuna Lerești, în consecință locuitorii municipiului Câmpulung, nu vor avea apă din rețeaua publică. Avaria va dura până aproximativ în data de 16.02.2022 ora 8.00 Luați măsuri de aprovizionare cu apă potabilă din alte surse, nu se va consuma apă din rețeaua publică” , este anunţul transmis prin Ro-Alert locuitorilor municipiului Câmpulung. Pe lângă locuitorii municipiului Câmpulung, au fost afectaţi şi cei ai comunelor Lereşti, Valea Mare Pravăţ, Schitu Goleşti, Bughea de Sus şi Bughea de Jos. Spre deosebire de locuitorii municipiului care au primit apă menajeră de la pompieri şi au fost nevoiți să ia apă potabilă de la izvoare şi din magazin, localnicii din comunele limitrofe s-au alimentat cu apă potabilă de la fântâni şi izvoare.

Apă dusă cu cisterna

Ieri dimineață, edilul a transmis următorul comunicat de presă: „În cursul nopții, în jurul orei 01:00, a avut loc o avarie serioasă la conducta de aducțiune apă potabilă în zona Voinești. Tot orașul a rămas fără apă potabilă. Echipele de intervenție sunt pe teren. În cel mai fericit caz, vom avea apă la robinet în cursul acestei nopți. Dată fiind situația, primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, s-a asigurat că în tot orașul se va distribui apă menajeră cu ajutorul pompierilor. De asemenea, asistenții sociali vor distribui astăzi apă menajeră și apă potabilă persoanelor vulnerabile și persoanelor cu dizabilități. Este vorba de peste 300 de persoane. (…) Cele două spitale au rezervă de apă pentru 24 de ore. Acționăm cu 3 cisterne ale pompierilor, două de 5000 de l, una de 9000 l, și două cisterne ale unității militare CBRN, fiecare de 3500 l. ADP acționează cu două cisterne a câte 1000 l pentru a asigura apă menajeră la: Policlinică, Centrele de Plasament, Centrul Ghica, Centrul de Logopedie, Centrul Start Autism, la căminul de bătrâni și Centrul de dializă.
De asemenea, tot cu ADP vom asigura apă menajeră cetățenilor care locuiesc în zonele Mărcuși (Biserica Fundeni), Blocurile Uzinei, Blocul de la Uzina Electrică, strada Târgoviştei, strada Valea Româneștilor, și în toate zonele în care vom avea solicitări de la câmpulungeni. Pentru orice informații, solicitări sunați la 0248.511.034.”

Cozi la izvoarele din oraş

Primarul Municipiului Câmpulung a făcut apel la toți comercianții din Câmpulung pentru a crește stocurile de apă potabilă din magazine. Apa menajeră a fost distribuită de cisterne în cartierul Vişoi la Şcoala 7 şi la Rotunda, în cartierul Grui „La ceas” şi la Troiţă, în cartierul Pescăreasa şi în Colonie, la diverse ore din cursul zilei. Cisternele cu apă menajeră au fost încărcate din râu. S/au format cozi lungi la apă, atât la autospecialele pompierilor cât şi la izvoarele din oraş. Locuitorii sunt nemulţumiţi că au de suferit de pe urma acestor avarii. „ Niciun primar a făcut nimic. Fiecare s-a lăudat în campanie dar de făcut, nu a făcut nimic. De mulţi ani sunt probleme cu conductele la noi. Fac cârpeli, merg o vreme şi apoi cedează în altă parte, iar noi locuitorii avem de suferit”, spunea un bărbat care aştepta la coadă la izvor, să ia apă de băut. Altul a adăugat. „ Nu este prima dată. De câţiva ani se întâmplă mereu. Au mai fost avarii şi am stat mai multe zile fără apă. Toti se vaită pe la televizor că sunt conductele vechi şi vin doar cu explicaţii. Să le schimbe! Că mie nu-mi trebuie să bage banii în asfalt şi modernizări. Eu vreau să am condiţii decente! Că de asta dăm o grămadă de bani la stat.” , spunea bărbatul furios.

Apa de la robinet va fi nepotabilă o perioadă

Ieri am contactat-o telefonic pe Elena Lasconi care ne-a vorbit despre problema conductelor de apă extrem de uzate şi de soluţiile de moment adoptate. „Știu doar să vă spun că la acestă oră (n.r. 13.00) noi pompăm și din alte puţuri și ajunge la apă la robinet în anumite zone, dar această apă este nepotabilă. Se va remedia avaria la conducta de aducțiune, cel mai probabil în jurul orei 14.00, dar am anunţat că vom da drumul în cursul nopții. Nu va fi potabilă. Vom face analize și vom anunța exact când cetăţenii vor putea să bea apă de la robinet. Școlile din oraş sunt în sistem online şi astăzi (n.r marţi) şi mâine ( n.r miercuri). Pompierii ne ajută şi distribuie apă menajeră locuitorilor în mai multe puncte din oraş. Angajaţii de la Asistenţa Socială distribuie apă plată îmbuteliată, la persoane cu probleme şi la aparţinătorii acestora” a precizat edilul.

Elena Lasconi: „Rezultatul a peste 32 de ani de nepăsare”

Întrebată dacă au mai fost avarii de aceste proporţii la Câmpulung, Elena Lasconi a zis. „ A mai fost una în care au fost trei zile şi 3 nopți fără apă. Nu este o surpriză, ceea ce se întâmplă. Avem un proiect pentru care facem un studiu de fezabilitate pe care care dorim să obţinem fonduri europene. Asta este soluţia trebuie să schimbăm această conducă. Această conductă este veche de 37 de ani, este din 1985, dar în Câmpulung există conducte vechi și de 103 ani. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai putem să facem cârpeli, că de asta am ajuns aici! În Câmpulung nu este singura problemă. Sunt clădiri care riscă să ne cadă, sunt conductele de apă, pentru că nu s-a investit niciun ban. Toate acestea sunt rezultatul a peste 32 de ani de nepăsare, poate chiar mai mult. Aici este de lucru cel puțin 10 ani și abia după aceea am putea să discutăm despre lucruri despre care ar fi normal să discutăm în secolul în care ne aflăm. Mă rog la Dumnezeu ca oamenii să înţeleagă că dacă vrei să faci o stradă durabilă nu te apuci să pui direct asfaltul ci trebuie să începi mai de jos. Sunt oameni nemulţumiți, care sună şi îşi spun supărările. Faptul că a pocnit conducta de aducțiune nu este vina primarului. Este veche, este din 1985. Dacă mâine li s-ar sparge o conductă în casă ce fac, îşi bat nevasta de supărare sau se apucă să o repare?”, a încheiat primarul municipiului Câmpulung. Avaria de ieri este a patra cu care se confruntă cetăţenii în ultimii ani.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.