S-au stabilit măsuri de protecție socială a angajaților

0
0

  • Dacă se întrerupe activitatea economică din cauza pandemiei



De curând a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2022 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendarii ori limitării activitatilor economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului.


Astfel, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței, și până la 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din căștigul salarial mediu brut (6.095 lei X 75% = 4.571 lei). De aceste prevederi beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii sau reducerii temporare a activității, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul Romaniei. Totodată, de aceste prevederi beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.
Indemnizația se acordă și se calculează corespunzător numărului de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Pentru această indemnizație se datorează: impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate. Pentru indemnizația respectivă nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru sșmaj, iar declararea acestora se realizează prin depunerea “Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (Formularul 112). Pentru calculul impozitului pe venit se aplică prevederile legii fiscal. Sumele necesare plății indemnizatiei se obțin de către angajatorii de la agențiile de ocupare a forței de muncă județene în raza cărora își au sediul social.
Începând cu dată intrării în vigoare Ordonanțeiși până la 31 martie 2022, în situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate că urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendării activității în baza deciziei direcției de sănătate publică ori a hotărârilor consiliului județean pentru situații de urgență, beneficiază de la bugetul de stat de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut (6.095 lei X 75% = 4.571 lei), următoarele categorii de persoane: # profesionistii reglementati la art. 3 Codul civil # persoanele fizice care obțin venituri din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția că acestea să nu realizeze în această perioada venituri din alte surse ori activități # persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
Beneficiază de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestatiei activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, persoanele prevăzute la art. 67 din Legea educației fizice și sportului (sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetători), dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive. Pentru aceste indemnizații, plătite de la bugetul de stat, se datorează: impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate, Pentru indemnizația respectivă nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Calculul obligațiilor fiscale se efectuează : # de către persoanele fizice beneficiare prin depunerea „Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” până la dată de 25 mai inclusiv a anului următor celui de obținere a indemnizațiilor # de către cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori ai indemnizației prin depunerea “Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (Formularul 112) până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata indemnizației. Pentru calculul impozitului pe venit se aplică prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Indemnizațiile acordate nu constituie venituri din desfășurarea activității, iar pentru acestea se aplică următoarele reguli: # calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității # nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul de 12 salarii minime brute pe țară # nu fac obiectul acordării bonificatiei stabilite prin legea anuală a bugetului de stat. Aceste indemnizații se obțin de către persoană îndreptățită, cooperația sau structura sportivă, de la agențiile pentru plăti și inspecție socială județene. Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat, nu pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent acestor indemnizații, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private. Pentru aceste indemnizații nu se acordă facilități fiscale. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.