Rusia a atacat ieri dmineață, după ora 5, Ucraina cu rachete, tancuri și tiruri de artilerie, în ceea ce pare a fi o acțiune pe scară largă de invazie și nu doar o incursiune pentru protejarea populației din Donbasul ocupat. Se pare că au fost lovite ținte militare, dar și civile, iar primele victime, de o parte și de alta au fost deja anunțate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că armata face încă față atacului, dar a îndemnat și civilii să participe la apărarea țării. Lumea întreagă a condamnat invazia rusă, dar nimeni nu știe unde anume se va opri Vladimir Putin. În același timp, lucrurile încep să forfotească și în România, pentru că suntem țară vecină cu Ucraina. În momentul de față toți analiștii și politicienii dau asigurări că nu avem de ce ne teme, însă întrebările pe care omul de rând și le pune în acest caz sunt firești. Ce facem dacă ajunge războiul și la noi? Ce facem dacă o rachetă își greșește țina și ajunge în România? Suntem pregătiți în vreun fel? În cursul zilei de ieri am încercat să aflăm câteva păreri despre acest război, despre modul în care ne putem apăra sau feri de el și am stat de vorbă cu câteva oficialități din Argeș. De asemenea am stat de vorbă cu primarul din Măgdăcești – Republica Moldova , localitate înfrățită cu Mioveniul și care este foarte aproape de zona conflictului.
”121 de adăposturi, plus Catedrala”
Primarul Mioveniului ne-a spus ieri câteva cuvinte despre situația în care s-a ajuns cu conflictul dintre Rusia și Ucraina și a vorbit despre adăposturile subterane existente în oraș.
”Chiar în dimineața acestei zile am avut o discuție la Măgdăcești, localitate din Moldova cu care noi suntem înfrățiți… Erau speriați, ei sunt foarte aproape de Transnistria și de bombardamente. La 5 dimineață a început totul, doamna primar era în lacrimi la telefon…. Noi nu ne-am certat cu rușii, nu ar trebui să avem treabă cu acest conflict sau cu ei. Orice decizie, orice acțiune este de Competența Comitetului de Situați de Urgență, care ține de prefect. Noi nu putem să facem altceva decât ce ni se transmite… La Mioveni avem subsolurile de bloc care sunt adăposturi. Mai este adăpostul de la Catedrală, pentru că se știe că în caz de război este convenția ca Biserica și Spitalul să nu fie bombardat. Adăposturile sunt în evidența celor de la Protecția Civilă. Avem 121 adăposturi în subteran, la blocuri, cu apă, cu băncuțe cu ce trebuie. Personal, cred că se putea ajunge la un conses în ceea ce privește acest coflict. Pagubele materiale și umane sunt în detrimentul tuturor în cazul unui război. Cel puțin pentru ucrainieni și pentru românii din Ucraina, dar și pentru celelalte naționalități, sunt clare implicațiile. Este păcat, pentru că sunt ai noștri…. Se putea evita. Eu știu că în cadrul unei negoieri, mai lași tu, mai las eu…” a spus primarul Mioveniului Ion Georgescu.
”Nu înțelegeam ce se întâmplă… Suntem îngrijorați!”
Mult mai aproape de zona conflictului se află locuitorii din Măgdăcești, localitate care este înfrățită cu Mioveniul, aceștia fiind aproape de granița cu Transnistria. Dimineață la ora începerii bombardamentului, aceștia au auzit pe viu zgomotele produse de explozii și toată lumea a fost speriată.
Primarul din Măgdăcești, doamna Liuba Cojocaru a stat apoi de vorbă la Mioveni, cu edilul Ion Georgescu despre situație. Ieri, dumneaiei ne-a împărtășit și nouă câteva din trăirile avute în prima zi a războiului care are loc aproape de ei.
”Noi suntem în zona conflictului. Suntem aproape de Transnistria, la 100 km… Azi dimineață când a început bombardamentul nici nu știam ce se întâmplă… așa am crezut că este bombardament… De la noi din sat s-a auzit foarte bine. Suntem îngrijorați, toată lumea este îngrijorată la noi. Într-adevăr oamenii se tem, pentru că este zona aceasta mărginită cu Transnistria și aici este Armata a 14-a…. La început, când am auzit acele zgomote, nu înțelegeam ce se întâmplă, ne gândeam la cutremur… nu credeam că o să se ajungă la război, dar apoi am văzut la TV ce se întâmplă… Nu pot să spun cum se va termina, nu știe nimeni ce o să fie… Noi ne dorim să se termine cât mai repede. Și noi ne întrebăm cât se va termina și cum se va termina?” spunea primărița din Măgdăcești.
Iohannis: ”Nici un român nu trebuie să se teamă”
Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că poporul român este în siguranță în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
”Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni”.
România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat pe Twitter că România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO. Conform comunicatului, Polonia şi statele baltice au anunţat de asemenea că vor cere activarea Articolului 4 din Tratat.
Ce spune ARTICOLUL 4 din Tratatul NATO: Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți.
Ion Mînzînă: ”Vom pune în aplicare hotărârile CSAT”
Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș: ”Va fi o ședință ședință a CSAT iar deciziile luate se vor comunica Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență. Fiecare CJST trebuie să pună în aplicare aceste hotărâri. Din punctul meu de vedere, nu cred că România va ajunge în situația de a avea de suferit din cauza acestui conflict”.