În 2 luni, 19.000 de turiști au vizitat Argeșul

0



Potrivit ultimelor date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Argeș, capacitatea de cazare în funcţiune a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a fost în primele două luni ale anului curent de 164,2 mii locuri-zile, mai mult de jumătate (61,0%) fiind oferită de hoteluri.


Pensiunile turistice urbane au oferit 15,6% din totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, pensiunile turistice rurale și agroturistice 11,1%, cabanele turistice 8,1%, diferenţa (4,2%) fiind oferită de celelalte tipuri de unităţi de cazare turistică. Din punct de vedere al zonei turistice, capacitatea de cazare preponderentă a fost oferită de unitățile situate în zona montană (44,7%) și de cele din oraşul reşedinţă de judeţ (35,8% din total).

Predomină hotelurile de 3 stele

Din punct de vedere al confortului, cele mai multe locuri de cazare au fost oferite de unităţile clasificate cu 3 stele (50,9%), unităţile clasificate cu 4 stele oferind 29,2% din totalul acestora, iar unităţile clasificate cu 2 stele 19,0%. În perioada analizată, în structurile de cazare turistică au fost înregistrate 19,3 mii sosiri ale turiștilor, dintre acestea 90,0% (17,4 mii sosiri) aparținând turiștilor români și 10,0% (1,9 mii sosiri) turiștilor străini. Comparativ cu primele două luni ale anului 2021 numărul turiștilor sosiți în unitățile de cazare turistică a crescut pe ansamblu cu 27,0% (+4,1 mii persoane), evoluția fiind determinată de creșterea numărului de sosiri ale turiştilor români cu 26,6% (+3,7 mii persoane) și de creșterea numărului de sosiri ale turiștilor străini cu 30,2% (+0,4 mii persoane).

Zona montană, preferata turiștilor

Unitățile de cazare turistică în care s-a înregistrat cel mai mare număr al sosirilor turiștilor au fost din categoria hoteluri (61,4% din total), la polul opus situându-se vilele turistice care au atras doar 0,7% din totalul turiştilor cazaţi. Din punct de vedere al zonei turistice, cele mai multe sosiri au fost înregistrate în unitățile de cazare din zona montană (44,8% din totalul turiștilor cazați) şi în unitățile din orașul reședință de județ (32,2%). Din punct de vedere al confortului, cele mai multe sosiri s-au înregistrat în unitățile clasificate cu 3 stele (49,4% din total) şi în unităţile clasificate cu 4 stele (31,7%).

Turcii și francezii, principalii clienți străini

Turiştii străini înregistraţi în structurile de cazare turistică au provenit în cea mai mare parte (peste 94,0%) din ţările situate în Europa. Din totalul turiştilor străini, pe primele locuri, după ponderea în numărul total al sosirilor realizate de aceştia, s-au situat turiştii din Turcia (cu o pondere de 21,7%), urmaţi de cei din Franța (21,1%), de cei din Italia (10,7%) și de cei din Germania (7,9%). În aceeași perioadă, numărul de înnoptări ale turiştilor înregistrate în structurile de cazare turistică a fost de 27,6 mii, din care 22,8 mii înnoptări ale turiştilor români (82,4% din total) şi 4,8 mii înnoptări ale turiştilor străini (17,6%). Față de primele două luni ale anului 2021, numărul total al înnoptărilor a crescut cu 7,9 mii (+40,0%), evoluţia fiind determinată de creșterea cu 35,9% a numărului de înnoptări realizate de turiştii români (+6,0 mii) și de creșterea cu 62,6% a numărului de înnoptări realizate de turiştii străini (+1,9 mii).

Hotelurile, cele mai căutate

Analiza repartiţiei numărului de înnoptări ale turiştilor pe tipuri de unităţi de cazare turistică ne arată faptul că cele mai multe au fost înregistrate în hoteluri (68,4% din total), cele mai puţine (doar 0,5%) totalizând unităţile din categoria hosteluri. Pe zone turistice, cele mai multe înnoptări au fost înregistrate în unitățile din orașul reședință de județ (39,7% din total) și în unităţile situate în zona montană (36,5%). Din punct de vedere al categoriei de clasificare cele mai multe înnoptări au fost înregistrate în unităţile de 3 stele (45,1% din total) şi în unitățile de 4 stele (38,4%). Din totalul înnoptărilor turiştilor străini înregistrați în structurile de cazare turistică peste 92,0% au fost realizate de turiştii care au provenit din ţările europene. Într-un clasament al ţărilor de provenienţă a turiştilor străini, după ponderea în numărul total al înnoptărilor realizate de aceştia, pe primele locuri s-au situat Turcia (32,5), urmată de Franța (18,5), de Italia (7,3%) și de Germania (7,2%). În perioada 1.01 – 28.02.2022 indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune înregistrat a fost de 16,8%, superior celui înregistrat în perioada similară a anului 2021 cu 2,1 puncte procentuale.

Hostelurile, pe ultimul loc

În perioada analizată indici de utilizare netă a capacității de cazare turistică superiori mediei județului au înregistrat unitățile de cazare din categoriile moteluri (43,2%) și hoteluri (18,9%). Celelalte tipuri de unităţi de cazare turistică au înregistrat indici de utilizare sub media judeţului, cu niveluri cuprinse între 15,0 (cabanele turistice) şi 7,0% (hostelurile). După zona turistică, indici de utilizare netă peste media judeţului au înregistrat unităţile de cazare din alte localități și trasee turistice (20,5%) și din orașul reședință de județ (18,6%), iar din punct de vedere al confortului unitățile clasificate cu 1 stea (36,8%) și unitățile clasificate cu 4 stele (22,1%). M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.