De la 1 iulie, biletele de tren se scumpesc cu 20%!

0
0

Argeșenii care fac naveta la serviciu cu trenul, dar și cei care se pregătesc să plece în vacanță cu acest mijloc de transport vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Începând de mâine, 1 iulie 2022, biletele de tren se vor scumpi cu 20% la toți operatorii.  
Majorarea se va produce după ce operatorul de stat CFR Călători, a cerut acest lucru în bugetul pe anul 2022, motivând creșterea prețurilor la energie. Ulterior, alți 5 operatori privați au cerut creșterea tarifelor.

Ultima majorare, în 2013

Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în 2013. Ordinul pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători a apărut în Monitorul Oficial nr 519 din 26 mai 2022. Proiectul fusese pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor și nu a suferit nicio modificare. În motivarea deciziei de a scumpi biletele de tren, inițiatorul aduce ca argumente majorarea prețurilor la materii prime, materiale, piese de schimb, energie electrică, motorină și uleiuri, precum și devalorizarea monedei naționale în raport cu euro.

Grindeanu: ”Prețurile la carburanți și energie au crescut constant”

„Guvernul a aprobat astăzi bugetul CFR Călători. Compania CFR Călători a solicitat creșterea tarifelor pentru bilete de la 1 iulie 2022! Mai exact: o majorare cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preț. Vorbim de prima actualizare de tarife din 2013 încoace, în condițiile în care prețurile la carburanți și energie electrică au crescut constant! Demersul aparține conducerii CFR Călători care își asumă această solicitare necesară pentru investiții și pentru mentenanță. Suntem conștienți de necesitatea unor investiții continue în infrastructura feroviară, iar CFR Călători este printre principalii beneficiari ai finanțărilor prin PNRR. Voi urmări îndeaproape implementarea proiectelor pentru modernizarea materialului rulant și pentru achiziția de material nou”, a scris ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

72 lei biletul pe ruta București – Constanța

Potrivit economedia.ro, un bilet de tren CFR Călători la un tren Inter-regio de la București la Brașov, care în prezent costă aproape 50 de lei, va costa de la 1 iulie circa 60 lei. Un bilet de tren București – Constanța, care în prezent costă 60 de lei, se va scumpi la circa 72 de lei de la 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.