Și-a bătut concubina imobilizată și nu regretă

0
0

Judecat de două ori, un bărbat în vârstă de 80 de ani, din Căpăţăneni Argeş a rămas cu aceeaşi sentinţă deşi procurorii au cerut să fie condamnat pentru uciderea concubinei lui, o femeie cu 5 ani mai mică. Tragedia a avut loc în februarie 2021, într-o casă din Căpăţâneni, comuna Arefu. Autorul a bătut-o crunt, deşi era bolnavă de cancer şi era ţintuiă la pat, apoi a incendiat casa ca femeia să moară. Biata de ea, a murit 3 luni mai târziu. Avea trupul plin de răni şi arsuri. În faţa instanţei inculpatul, judecat pentru violenţă în familie şi tentativă de omor, a spus că nu regretă fapta. Cu toate acestea a primit o pedeapsă de 8 ani şi 8 luni.  
Procesul a avut loc la Tribunalul Argeș acolo unde judecătorii au dispus, în primă instanță, ca Laslo Leordean, de 80 de ani, din comuna Arefu, să ispășească o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare pentru violență în familie și tentativă de omor. Declarațiile din timpul procesului și ancheta par să fie un film de groază.
Totul s-a întâmplat la începutul lui februarie, în 2021. Era 5 dimineață când bătrânul băut și-a amintit că femeia ar fi iubit pe altcineva în tinerețe și a luat-o la bătaie. A lovit o femeie imobilizată într-un pat, suferindă de cancer pancreatic și căreia i-a fost imposibil să se apere sau măcar să strige după ajutor. Apoi a scos o sticlă cu motorină, a aruncat în cameră și pe victimă, s-a dus la ușă și a dat foc cu un chibrit. A privit cum flăcările au ajuns la hainele femeii și chiar i-a luat foc și părul. Din ușă i-a strigat să ardă că el se va duce la pușcărie 50 de ani, dar tot va trăi. Abia după ceva timp a luat o găleată cu apă și a aruncat-o peste trupul în flăcări și a stins și încăperea. Apoi a mers la un jandarm care îi era vecin și i-a spus ce s-a întâmplat. Femeia reușise să își stingă o parte din haine doar cu mâinile și s-a ars cumplit. A fost dusă la spital pe 13 februarie și pe 19 mai a murit. Legiștii au spus că moartea a fost cauzată de cancerul de pancreas.

“Recunosc tot ce am făcut, dar nu regret nimic”

Încă de la începutul procesului, chiar și inculpatul se aștepta să primească o pedeapsă mare.
Cu toate acestea le-a spus procurorilor că nu îi pare rău. „Eu am dat foc la locuinţă pentru a scăpa de ea, nu m-a interesat dacă moare. Dacă murea, mergeam la puşcărie şi asta era.
Recunosc tot ce am făcut, dar nu regret nimic” a declarant bărbatul. Declarațiile șocante i-au convins pe judecători că fapta a fost comisă cu cruzime, dar cu toate acestea, sentința a fost una blândă față de fapta comisă. “Instanța are în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, potrivit fișei de cazier judiciar, are o vârsta înaintată– de 80 de ani, este consumator de băuturi alcoolice, precum și atitudinea procesuală adoptată de acesta pe parcursul procesului penal, de recunoaștere a faptelor.
Pentru toate aceste considerente, văzând și disp. art. 74 al. 2 C.pen., în ce privește infracțiunea de violenţă în familie, sub forma tentativei la omor calificat, prev. de art. 199 alin. 1 C.pen. rap. la art. 32 alin. 1 C.pen. corob. cu art. 188 alin. 1 C.pen. – art. 189 alin. 1 lit. h) C.pen., cu aplic. disp. art. 77 lit. c) şi e) C.pen., instanța se va orienta către aplicarea pedepsei închisorii şi nu a detenţiunii pe viaţă.” scrie în motivarea Tribunalului Argeș. Laslo Leordean a primit 8 ani și 8 luni închisoare.

8 ani şi 8 luni închisoare

Când au aflat sentința, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au depus contestație. La fel și incupatul căruia i s-a părut că pedeapsa e prea mare. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Pitești iar în luna mai, magistrații au trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Argeș. În tot acest timp, octogenarul se afla în arest la domiciliu, în casa în care a provocat incendiul. Dosarul a fost rejudecat cu celeritate, astfel că, în luna iunie, la numai o lună distanță, a fost data și cea de a doua sentință.
Judecătorii au dat exact aceeași condamnare de 8 ani și 8 luni, cu executare. În plus, bărbatul este obligat să plătească daune de 5000 de lei, bani cheltuiți la înmormântare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.