RAR Auto – Pass, obligatoriu la vânzarea mașinilor

1

Pentru a vinde mașina personală, vei avea nevoie de un nou document în plus, care nu exista până acum. Acest document se va numi RAR Auto –Pass și va fi emis de către instituția abilitată.  
Un nou proiect prevede schimbarea procesului de comercializare a mașinilor, astfel că românii vor fi obligați să alăture actelor de vânzare-cumpărare un nou document. Ca multe alte proceduri administrative de la noi din țară, nici procedura de vânzare a unei mașini nu este foarte simplă și comodă. Cu toate acestea, autoritățile au hotărât printr-un nou proiect să adauge un document în plus care va intra în responsabilitatea proprietarilor deciși să își înstrăineze mașina. Acest document se va numi RAR Auto –Pass. Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament, apoi de șeful statului. Dacă reglementarea va fi pusă în aplicare, vânzarea oricărui vehicul care are cel mult opt locuri pe scaune, este înmatriculat, înregistrat și introdus pe piața de la noi din țară va avea nevoie și de RAR Auto-Pass. Documentul va intra în responsabilitatea vânzătorului, va avea o perioadă de valabilitate de 60 de zile și va putea fi folosit pentru o singură vânzare-cumpărare. Procedura de vânzare a unei mașini urmează să se modifice, conform unei noi propuneri înaintată pentru a fi supusă votului Parlamentului. Noutatea vine din introducerea unui nou document necesar pentru comercializarea mașinilor cu scopul de a confirma istoricul auto al vehiculelor înmatriculate la noi în țară. Obiectivul principal al acestei propuneri este prevenirea comercializării mașinilor care au kilometrajul modificat și descurajarea acestei practici atât de utilizate pentru a crește în mod abuziv valoarea mașinilor second hand. Istoricul mașinilor va fi confirmat prin documentul eliberat de RAR. Documentul se va elibera la cerere acelor proprietari de mașini destinate transportului de persoane, echipate cu cel mult 8 locuri pe scaune. Certificatul RAR Auto-Pass va putea fi obținut contra cost si va fi solicitat și achitat de persoana care vinde mașina.
Acesta va cuprinde informații extrase din istoricul reviziilor precum citirea odometrului, implicarea în evenimente rutiere cu daune care au afectat sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei sau șasiului. Certificatul va menționa și dacă autorurismul a făcut parte din campanii de rechemare în service.