”Dezbaterile pe legile Educației continuă”

5
0
  • Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș

Dezbaterile pe legile Educației nu s-au încheiat, cu ele continua în Parlament. 
Senatorul PSD Argeș, Ovidiu Puiu, a spus despre acestea: ”E total eronat faptul că dezbaterile pe legile Educației s-au încheiat. S-a încheiat, e adevărat, o primă etapă de consultări publice, multe la număr, dacă luăm în considerare declarațiile de la Ministerul Educației, puține dacă ne raportăm la unele voci din societatea civilă. Mai important decât numărul de dezbateri rămâne însă fondul problemei și faptul că din discuții s-au cristalizat o serie de teme fierbinți, pentru care există, în unele cazuri, viziuni antagonice. Până la un punct, aș spune că e normal, chiar sănătos, să existe contre, pentru că din polemică se pot naște idei bune. Ceea ce este important însă este să găsim – de aici înainte și pentru absolut toate temele fierbiți – linia de demarcație între interesul particular și interesul general și să nu facem niciun rabat din a-l susține pe cel din urmă! Personal, am spus din capul locului că susțin resetarea cadrului legislativ pe educație dintr-un motiv foarte simplu: lucrurile nu merg așa cum ar trebui să meargă! Sunt așadar în dezacord cu cei care cer ca legile Educației să fie retrase, pentru că riscăm să reînviem mitul Meșterului Manole! Sunt însă de părere că în spatele fiecărei schimbări propuse trebuie să existe argumente raționale și un răspuns convingător la întrebarea: Ce problemă rezolvă? Nu cred că vrem schimbări de dragul schimbării și cred că e momentul să ne oprim din a fi originali non-stop! Cât privește problemele de rezolvat, probabil că le știm cu toții – ne-o spun și benchmarking-urile internaționale: avem probleme grave cu abandonul școlar, inechitatea, polarizarea rural-urban, rezultatele slabe la competențele de bază, școala paralelă, rata redusă de absolvire a învățământului terțiar ș.a.m.d”.

Viziune comună

Politicianul argeșean, a continuat: ”În ceea ce mă privește, sunt câteva aspecte pe care le doresc mai bine clarificate și promovate. Înainte de toate, mi-aș dori să avem o viziune comună asupra rolului statului în Educație. Să ne înțelegem: statul susține învățământul de masă, iar la finalizarea învățământului obligatoriu trebuie să se asigure că ”masa” este capabilă să se integreze în societate, să răspundă nevoilor de competență din mediul economic și să aducă plus-valoare (returnând astfel investiția în educație). Nu putem să asistăm de pe margine la creșterea abandonului școlar sau la eșecuri repetate la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat! Pentru că joburile viitorului cer forță de muncă înalt calificată, iar datoria noastră e să asigurăm că ”masa” iese din sistemul de educație cu pregătirea necesară! Un al doilea aspect pe care mi-l doresc îmbunătățit este legat de profesionalizarea evaluării. Mi se pare total inacceptabil ca un profesor să-i evalueze pe elevi altfel decât în raport cu curricula predată la clasă, adică pe baza a ceea ce se predă la meditații, după cum mi se pare strigător la cer că în România de astăzi evaluările sunt mai degrabă subiective. Am văzut mii de note modificate în urma contestațiilor la toate tipurile de examene, ca și cum evaluarea ar fi loterie!”

Solicitare pentru directorii de școli

”Am participat recent la o întâlnire a directorilor de unități de învățământ din județul Argeș și am adresat o invitație deschisă de a transmite în continuare propuneri de îmbunătățire a legilor Educației. După aprobarea de către Guvern, legile Educației vor fi înaintate Parlamentului și vor primi votul final în Comisia pentru Învățământ din Senatul României, comisie decizională din care fac parte și eu. Extind invitația către toate cadrele didactice și către toți actorii implicați în educație. Mizez pe o abordare constructivă și pe propuneri care au în spate și argumente și soluții! Comisia Europeană tocmai a anunțat că 2023 va fi Anul European al Educației și Formării și sper că 2023 ne va găsi, prin implicare comună, cu un cadru legislativ care să însănătoșească sistemul de educație!” a încheiat Ovidiu Puiu.

5 COMENTARII

  1. Bun, sa ne înțelegem. Acest corupt, împreună cu rectorul chirlesan de la upit ,au scos pe piata muncii o grămadă de imbecili. Logica e simplă, promovam proștii că să aducă venit la universitățile conduse de acești incapabili. Nu spun că nu sunt și absolvenți extraordinari, aceștia se vor bate pe posturi cu acei imbecili, doar au și ei diplomă, eventual pile,lovele și tupeu. Acum, văd pe drojdierul ăsta că a ajuns senator, oare mai practică acele tehnici aplicate la universitatea Constantin Brâncoveanu? Mă tem că da.

    • Fii te rog amabil si descrie-ne in câteva cuvinte care sunt acele ” tehnici aplicate la universitatea Constantin Brâncoveanu” ???
      Nu de alta, dar avem si noi copii care vor sa urmeze studii universitare si măcar sa fim in cunoștință de cauza.

  2. Nu credeam vreodată ca voi fi de acord cu ce spune domnul derutat,dar viața e plină de surprize.
    Am înțeles ca vor sa facă programul rabla pentru becuri, o propunere : programul rabla pentru politicieni, lucrători la stat, polițiști ,etc. Duci doi ,trei Primești unul nou care consuma mai puțin , e mai economic și chiar e util. Apoi continuam;funcționari la primarii, așa zise autorități, apia,anre, protecții( consumatori, construcții și care or mai fi ,ca nu ducem lipsa de imaginație )prin justiție ,executori,notari,tot felul de experți in nimic….Ce bine ne-ar prinde …
    O problemuță//sfat ; sa nu-i mai pună domne’ poza, ca aduce deservicii subiectului, oricât de serios ar fi! Pur și simplu nu-l ajuta fata!

    • Comentariu realmente idiot făcut de – se poate altfel – un mare idiot.
      Ce-are pi*da cu plămânu’ ar spune un om neavizat ?
      Când vrei sa arați cat ești de prost te dezbraci de haina cu care umblii in mod obișnuit si încerci sa apari acoperit de straie schimonosite precum frazele alcătuite spre a comenta.
      Un bastard stop.

      • Iar ți-ai înghițit mucii și mai și stropești !
        Ți-am mai spus-o : bastard e fiul lu’ taicatu’! Pe care nu îl Cunoști! In rest cam clămpăni uitându-te in oglinda .(Te plătește in copeici si e din Gașca ta -ca mănâncă și gura ta-pe lângă rahat).
        Sluga proasta și hoața!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.