Tembeli solemni, analfabeți agresivi, cretini, mediocri, impostori

11
  • Din punctul meu de vedere

Sâmbătă, în jurul orei 17, a apărut pe Facebook una dintre cele mai șocante postări politice văzute de mine ultimii ani. Postarea îi parține singurului intelectual autentic din Guvern, senatorului și ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Adaug, pentru cei care își permit să îl ia peste picior pe Vasile Dîncu, faptul că acesta este profesor și conducător de doctorate la Facultatea de Sociologie a Universității din București, fondator al revistei de cultură și gândire strategică ”Sinteza” și membru al Uniunii Scriitorilor din România unde, cu mândrie o spun, suntem colegi.
Imediat ce am văzut postarea, am comentat în felul următor: ” Magistrală replica. E clar ca vor turba. Paziți-vă! Așa ceva nu îmi imaginam ca veți scrie. Vă mulțumesc.”
Iată ce a scris pe Facebook Vasile Dîncu:
Paradisul ascuns din mijlocul orașului
După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.
In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint.
Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!
X
De ce am fost atât de entuziasmat de cele scrise de ministrul Apărării Naționale ? Pentru a răspunde, trebuie să le spun celor care nu sunt la curent cu scandalul, că mai mulți politicieni de vârf, începând cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, l-au certat pe Dîncu deoarece și-a permis să vorbească despre negocieri și pace în Ucraina din alt unghi și cu alte cuvinte decât cele ale narativului NATO.
Iată ce a spus Dîncu:
x
„Războiul va mai continua (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV.
Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”, a explicat Dîncu.
X
Imediat, ministrul a fost pus în rândul idioților utili, iar acum se înțelege mai bine de ce socotesc postarea sa de sâmbătă ca fiind un eveniment neașteptat. Vasile Dîncu vorbește despre:
– Tembeli solemni.
– Analfabeți agresivi.
– Cretini.
– Mediocri.
– Impostori.
Așa îi caracterizează, chiar dacă nu explicit, pe cei care i-au cerut demisia sau au sugerat doar că trebuie să și-o dea.
În fond, ce a vrut să spună Vasile Dîncu ?
Spre deosebire de narativul NATO, Dîncu a considerat că Ucraina nu își poate permite să accepte cedarea de teritorii, în schimb Statele Unite și NATO pot să o facă și chiar ar trebui să o facă deoarece Rusia are resurse să prelungească războiul, iar în vremea asta, mor oameni.
Observați, desigur, că Dîncu a fluierat în biserică.
Într-un comentariu de seară din site-ul revistei mele, ”Criterii Naționale”, am spus că eventuala demitere a ministrului ar fi un semnal că nimeni nu va mai avea voie să spună altceva decât stabilesc SUA și NATO. Dacă un ministru este dat afară pentru delict de opinie, peste o vreme vor fi blocați și ziariștii (deja se întâmplă, deocamdată doar pe rețelele de socializare) urmând ca niciun cetățean să nu mai aibă voie de la stăpânire să susțină altceva decât narativul oficial.
Demiterea lui Dîncu am văzut-o și o văd ca un atentat la libertatea de exprimare.
Nu vreau să speculăm. Vor susține unii că Dîncu, fiind însuși ministrul Apărării, nu avea voie să zică altceva decât zic partenerii din NATO.
Voi răspunde că, până la urmă, se va ajunge tot la ceea ce a zis Dîncu că ar fi bine să se întâmple, adică la negocieri între NATO și Rusia. Dacă tot se va ajunge aici, ce rost are să mai moară oameni, iar Ucraina să fie distrusă ?
Pe Vasile Dîncu l-a criticat și Zelenski.
Dacă va fi dat afară, înseamnă că Zelenski face ordine și în Guvernul de la București.
Celor care consideră că așa este normal, nu am decât să le spun că se află într-o mare eroare.
Totuși, chiar aflați în eroare, cititorii mei pot fi oameni inteligenți, ceea ce nu este cazul cu oficialii care îi cer demisia lui Dîncu. Ei sunt, vorba ministrului:
Tembeli solemi, analfabeți agresivi, cretini, mediocri, impostori.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

11 COMENTARII

  1. Din păcate, avem o greșeală chiar în titlu, pentru care îmi cer scuze. S-a mai întâmplat așa ceva în 2020.

  2. o analiza buna, de data asta aveti dreptate, doar un tampit, un idiot, poate sa sustina escaladarea acestui conflict. sa speram ca Vasile Dîncu nu va fi demis de niste tampiti care au in cap numai arme!

  3. Ministrul este un om numit, nu ales. Cine l-a depus acolo, se așteapta de la el să susțină ideile acelor alianțe din care facem parte. Idei personale poate să aibă la el acasă, sau la CFR Cluj, sau la FRF, cu omul său Butleanu, unde are rezultatele știute. În rest e gargară, cu cel mai bun, cel mai deștept…..

  4. Domnule ziarist, ti-e frica sa spui ca insusi Ciolacu l-a criticat pentru cele spuse, din pozitia de ministru? Tot sluga ai ramas…

    • ” mai mulți politicieni de vârf, începând cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă”, lista e lungă, nu îmi e frică de nimeni, stați liniștit. Apoi, cine crede că altul e slugă, probabil că judecă după experiența personală.

  5. Domnule Smeoreanu,
    In cariera mea profesionala (datorez asta si inspiratiei in alegerea profesiei dar si norocului) am avut doar colaboratori si colegi. N-am fost membru de partid nici inainte de 1989 si nici dupa, cu toate ca am fost ofertat. Asa ca experienta mea in slugarnicie este nula.
    Nu este cazul dumneavoastra, aspect remarcat de multi comentatori. Vreti sa ma contraziceti si sa ne spuneti care este ultimul membru PSD pe care, in timpul exercitarii mandatului (primar, parlamentar,ales local, etc) l-ati criticat pentru nereusite? Sau au fost toti impecabili, doar ceilalti erau netrebnici?
    Evitati sa mai dati lectii celor care va dojenesc, sunteti perceput ca un lingusitor al unui singur partid, iar faptul ca mai sunteti citit doar de o mana de oameni, ar trebui sa va dea de gandit!
    Tare ma tem insa ca nu dati doi bani pe parerile noastre.

    • „Tare ma tem insa ca nu dati doi bani pe parerile noastre.” – Complet gresit, tocmai in bani le evalueaza. Cu cat e mai ironizat si mai injurat, cu atat are mai multe argumente sa mearga la PSD sa-si creasca tarifele contractelor de publicitate, pe motiv ca isi risca „reputatia” pentru acest partid.

Comentariile sunt închise.