Începe Campionatul European de Handbal Feminin: Cum arată lotul României și lista favoritelor

0

Campionatul European de handbal feminin va avea loc în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru și se va disputa între 4 și 20 noiembrie. România este calificată și face parte din grupa C, unde va avea adversare puternice precum Franța și Olanda, dar și Macedonia de Nord.

Selecționerul Florentin Pera a anunțat deja lotul de 18 jucătoare care au început cantonamentul centralizat înaintea turneului final.

Lotul României este următorul:

  • portari: Diana Ciucă (CS Rapid Bucureşti), Yuliya Dumanska (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);
  • interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina), Sorina Grozav (CS Rapid);
  • Centri: Laura Pristăviţa ((CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud)), Eliza Buceschi (CS Rapid)
  • extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti);
  • extreme stânga: Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti), Corina Lupei (SCM Râmnicu Vâlcea);
  • pivoţi: Crina Pintea (CSM Bucureşti), Lorena Ostase (CS Rapid), Andreea Ţîrle (Minaur Baia Mare).
  • antrenori: Florentin Pera (principal), Bogdan Burcea (secund), Ildiko Barbu Kerekes (portari).

România va debuta pe 5 noiembrie, de la ora 21:30, în confruntarea cu Olanda. Pe 7 noiembrie, de la aceeași oră, se va disputa meciul cu Franța, iar pe 9 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc duelul cu Macedonia de Nord. Toate cele trei meciuri vor avea loc la Skopje, capitala Macedoniei de Nord. Primele trei clasate se califică în Grupa Principală.

România a fost prezentă la toate edițiile Campionatului European, cu excepția celui din 2006, fiind un nume respectat în acest sport. Cel mai bun rezultat datează din 2010, când echipa noastră a câștigat medalia de bronz. La ultima participare, în 2020, fetele noastre au terminat pe locul 12.

Care sunt favoritele la câștigarea trofeului?

România nu este printre primele favorite pentru câștigarea Campionatului European, conform cotelor din ofertele de pariuri handbal. Echipa noastră are a noua șansă, cota oferită de bookmakeri fiind 51.00. De asemenea, România are cota 10.00 pentru o clasare pe podium. În schimb, Norvegia este principala favorită pentru câștigarea medaliei de aur, cu cota 2.25. Este urmată de Franța (cota 4.00), Danemarca (cota 5.00), Suedia (cota 15.00), Ungaria (cota 16.00), Olanda (cota 18.00) și Germania (cota 21.00).

Prezentarea primelor favorite

Norvegia – Este una dintre cele mai titrate echipe din handbalul feminin, o adevărată forță și este de înțeles de ce bookmakerii o consideră principala favorită. A câștigat titlul continental în 2020 și începe turneul din postura de campioană en-titre. De asemenea, a fost prezentă la 14 ediții ale Campionatului European și a câștigat opt dintre ele. Are o generație fantastică și este capabilă să își apere trofeul.

Franța – O prezență constantă la Campionatul European de handbal feminin, la care a avut 11 apariții până în prezent. A câștigat o singură dată trofeul, la ediția din 2018. La ediția din 2020 a pierdut finala, în timp ce în 2016 a terminat pe locul trei. Franța vine și după un argint la Campionatul Mondial din 2021 și a câștigat și medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, aceasta fiind cea mai importantă performanță din istoria handbalului francez feminin.

Danemarca – Nordicele au 14 apariții la Campionatul European, iar la edițiile din 1994, 1996 și 2002 au câștigat trofeul. Echipa vine după un bronz câștigat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în timp ce la ultima ediție a Europeanului a terminat pe locul 4. Poate că echipa este departe de forma arătată în anii ’90, însă Danemarca este tot timpul o țară de luat în calcul când vine vorba despre favoritele pentru câștigarea turneului.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.