Dacia reia de astăzi activitatea

0



Uzina Dacia îşi va relua de astăzi actvitatea, după ce mai bine de o lună pe platforma de la Mioveni nu s-a lucrat din cauza pandemiei de corona­virus. Îniţial au început munca 450 de angajaţi de la Uzina de Vehicule şi Uzina de Mecanică şi Şasiuri, imediat după Paşte, iar de astăzi sunt aşteptaţi la serviciu majoritatea muncitorilor, activitatea ajungând în primă fază, undeva la aproximativ 75% din posibilităţi.


Bineînţeles, administraţia a rezolvat în perioada de pauză problemele ce ţin de siguranţa angajaţilor, luânduse mai multe măsuri de protecţie a celor care vin la lucru. Şi acestea pornesc chiar de transportul spre şi dintre Uzină, numărul autobuzelor dublându-se deoarece doar 21 de persoane vor urca acum în fiecare maşină, respectându-se normele de distanţare socială. Apoi, la intrarea în Uzină angajaţii vor trece printr-un triaj, unde vor fi testaţi cu un termoscaner pentru a se vedea starea de sănătate. Apoi aceştia vor urma nişte culoare bine trasate spre locul de muncă, fără a se abate de la ele. La locul de muncă fiecare va primi un pachet cu 4 măşti (două le vor folosi cât timp vor lucra, una la plecare şi alta la venire a doua zi), apă şi dezinfectant, care este atât pentru uz personal cât şi pentru cel al locului de muncă. Şi în ateliere s-a luat măsura de distanţare socială, lucrătorii urmând să muncească la distanţă de 1 m unul de altul. De asemenea numărul vestiarelor a fost mărit, pentru ca şi aici angajaţii să păstreze distanţa socială când se echipează. În fine, şi în ceea ce priveşte masa servită s-au luat unule măsuri, pentru că doar doi vor putea lua loc la masă, iar mâncarea caldă a fost transformată în sandwich-uri, cu aceeaşi valoare calorică şi nutritivă, din cauza interdicţiilor de se servi hrană caldă la comun.
„10.300 de oameni, la muncă!”
Toate noile condiţii de lucru au fost stabilite de comun acord între administraţie şi reprezentanţii sindicatelor, fiecare dorind ca muncitorii să fie cât mai bine protejaţi atât timp cât sunt la muncă. Preşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, a declarat pentru infoargesnews.ro, înainte de revenirea la muncă: ”S-au luat mai multe măsuri pentru siguranţa angajaţilor. Astfel, am dublat numărul de autobuze, pentru că acum în autobuze venim maxim 21 de oameni și a fost necesar să se ia această măsură. Avem camere de termoscanare care verifică temperatura fiecăruia la intrarea pe poartă, iar înainte de a intra sunt tunelurile de dezinfecție la montarea cărora se lucrează și sper să fie gata până duminică. Vor fi în jur de 18 – 20, adică unul pe fiecare trunchet. Apoi, fiecare angajat se duce pe traseele indicate către sectoarele de activitate, iar acolo vor primi un kit cu patru măști (două măști pentru serviciu, una până în pauza de masă și una după pauza de masă), una pentru dus acasă și una pentru a doua zi, la venire. Vor mai primi o pereche de mănuși, un dezinfectant personal și o jumătate de litru de apă, pe care o păstrează pentru pauza de masă. Vestiarele sunt făcute să respecte minim un metru distanță între doi muncitori, iar la locul de muncă vor avea: un dezinfectant cu care își vor dezinfecta fiecare pupitrul de comandă și tot cu ceea ce vin ei în contact, vor mai avea în post o sticlă de 2 litri de apă plată iar dacă nu le ajunge vom suplimenta, vor purta în post mască, iar acolo unde se lucrează față în s-au pus panouri despărțitoare din plastic. La pauza de masa nu va mai fi masă caldă, pentru că ne interzice Ordonanța Militară! Deși aveam mese de 4 și 6 persoane, acum avem mese de două locuri, despărțite tot prin panouri din plastic. Masa va fi din sandviciuri preambalate care vor conține același număr de calorii ca masa caldă. Vestiarele sunt amenajate, toaletele amenajate separat, chiuvetele sunt despărțite cu panouri de plastic, dușurile individuale sunt dezinfectate. Distanțarea socială a determinat micșorarea cadenței care, sigur, nu va mai fi în parametrii normali. Dar nici conducerea nu și-a propus să lucrăm în parametrii normali… probabil că o să începem cumva în 50%. De luni vine Mecanica pe trei schimburi și Vehicule pe două schimburi. Dar nu ne-am propus ca scadența pe un schimb să fie mai mult de 50% – 60%. E ceva nou… Mi-e greu să cred că va putea cineva să lucreze distanțat, la câte făceam înainte! Schimbul III nu va veni, pentru că nu avem ce monta. Ar trebui să vină la serviciu toți 13.500 de salariați în care nu intră personalul TESA, pentru că birourile le-au fost luate și au fost transformate în vestiare. Deci, vor fi undeva la 10.300 aproape care vor lucra, iar restul de până la 13.500 vor sta acasă”
Măsuri pentru protecţia angajaţilor
La rândul lor şi reprezentanţii Uzinei au anunţat reluarea activităţii la capacitate mare. „În acord cu partenerii sociali şi din respect pentru protejarea şi siguranţa angajaţilor, toate măsurile sanitare de protecţie în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricaţie derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activităţile de producţie ale celor două uzine au fost reluate pe bază de voluntariat, la Uzina Mecanica şi Şasiuri şi la Uzina Vehicule unde s-a reluat producţia în departamentul Presaj, în două schimburi. Acum, din 4 mai, demarăm activităţile ambelor uzine. Pe tot parcursul perioadei în care activitatea de producţie a fost întreruptă au fost definite si aplicate măsuri pentru a proteja angajaţii în perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste măsuri care ţin de igienizare şi securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajaţii vor fi informaţi despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătăţii lor şi a colegilor” a anunţat Dacia prin Direcţia de comunicare.
Încă de la debutul crizei pandemice, generată de noul virus COVID -19, Groupe Renault România s-a asigurat să ia măsuri adaptate de protecţie pentru ansamblul angajaţilor din toate sediile unde îşi desfăşoară activitatea. Îniţial, constructorul auto a anunţat întreruperea producţiei la uzinele din Mioveni din data de 17 martie până pe 5 aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus. Însă pe 2 aprilie, compania menţiona că prelungeşte perioada de întrerupere a activităţii de producţie la uzinele Dacia de la Mioveni până pe 4 mai, cu excepţia a 450de muncitori care vor veni voluntar din 23 aprilie. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.