Şomajul tehnic se poate cere şi prin aplicaţie

0



Documentele pentru obținerea șomajului tehnic se pot depune, de la 1 mai şi prin aplicația aici.gov.ro. Până acum actele se depuneau doar pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă, însă Ministerul Muncii au venit şi cu această aplicaţie, având în vedere numărul mare de cereri ce se aşteaptă pentru luna aprilie.


„Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic pot fi transmise, începând de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, aici.gov.ro/home. Transmiterea documentelor prin Registratura electronică va asigura procesarea mai rapidă a documentelor, o evidență mai bună a actelor transmise și va facilita accesul la formularele ce trebuie completate. De asemenea, cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP, etc. Prin aplicația aici.gov.ro vor fi transmise atât documentele pentru plățile făcute prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cât și pentru cele care sunt gestionate de Ageția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS)”, a transmis Ministerul Muncii.
Cine rămâne în şomaj tehnic după 15 mai
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat că este aproape de o decizie finală în privința șomajului tehnic, prefigurându-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai. Decizia va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână. Pe de altă parte, Ministerul Muncii lucrează și la un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei și vor să își dezolte activitatea. Violeta Alexandru a spus la Digi 24 că și cei care au reușit să își mențină activitatea în parametri acceptabili, care au făcut eforturi și nu au cerut șomaj tehnic și nu au întrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele măsuri, „astfel încât și activitatea lor să poată fi apreciată și văzută de guvern”.” Împreună cu ceilalți colegi, gândim un pachet de măsuri care să vină inclusiv în sprijinul celor care vor să-și facă o reorientare în activitate sau vor să-și dezvolte activitatea pe baza experienței avute în această criză, oameni care s-au străduit să-și țină activitatea în picioare în pofida greutăților. Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiți la momentul 15 mai. Țin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali. Dar da, se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea. Suntem în mijlocul consultărilor, nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar vor fi domenii sprijinite într-un mod activ pentru reluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură activă va dura câteva luni sau va fi de mai lungă durată. În primă instanță va fi un sprijin mai consistent, dar acesta va scădea pe măsură ce activitatea acestor compani se va relua. (…) În cazul unei companii care-și poate relua activitatea, sprijinul guvernului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial, un cost fix, într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea companiei respective se va redresa”, a explicat la Digi 24, Violeta Alexandru.  S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.