Patron scăpat de puşcărie, nu şi de datorie!

0
  • Prescripiţia faptei nu l-a salvat definitiv

Un cunoscut om de afaceri argeşean a bifat un succes într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Argeş. Marian Mihail, patronul firmei Genicom, judecat într-un dosar de evaziune fiscală, a scăpat de răspunderea penală după ce judecătorii au pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale după ce a intervenit prescripţia faptei. Magistraţii îl obligă însă să achite o sumă considerabilă, considerată prejudiciu adus la bugetul de stat prin două firme pe care le deţine.  
Dosarul de evaziune fiscală a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş în 2020, la patru ani de când a început cercetarea penală. De asemenea cele două firme deţinute de afacerist, SC Genicom şi SC Mihail Construcţii AG SRL, sunt parte responsabilă civil în proces. Pentru că presupusele fapte ar fi fost comise în urmă cu mulţi ani iar ancheta şi procesul au durat peste 8 ani, a intervenit prescripţia. De aceea judecătorii au stabilit: „…constată încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului Mihail Marian pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,(…), ca urmare a împlinirii termenului general de prescripţie a răspunderii penale(…) constată încetat procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Genicom SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, ca urmare a împlinirii termenului general de prescripţie a răspunderii penale”, au hotărât magistraţii Tribunalului Argeş.

Are de plătit peste un milion de lei

Chiar dacă Marina Mihail a scăpat de răspunderea penală nu scapă de răspunderea civilă. Va trebui să achite peste un milion de lei. „…admite în parte acţiunea civilă formulată de Statul Roman prin ANAF- DGRFP Ploiesti, AJFP Arges şi obligă pe inculpaţii Mihail Marian şi SC Genicom SRL, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 964.196,80 lei reprezentând obligaţia fiscală principală datorată, la care se adaugă sumele reprezentând obligatiile fiscale accesorii datorate si care urmează să fie calculate in condiţiile codului de procedură fiscală, de la data la care obligatia principală a devenit scadentă până la data executării integrale a plătii acesteia. (…) obligă pe inculpatul Mihail Marian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Mihail Construcţii AG SRL, la plata către partea civilă a sumei de 342.036,27 lei reprezentând obligatia fiscală principală datorată la care se adaugă sumele reprezentand obligatiile fiscale accesorii datorate si care urmează să fie calculate in conditiile codului de procedura fiscală, de la data la care obligatia principală a devenit scadentă pană la data executarii integrale a plăţii acesteia”. Instanţa a menţinut măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Mihail Marian şi SC Genicom SRL prin ordonanţa nr. 296/P/2016 din data de 11.08.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş ( cu excepţia măsurii asupra contului de insolvenţă al S.C. Genicom S.R.L., ridicată prin încheierea din data de 21.09.2020, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş, în dosarul nr.5315/109/2020), în limita sumei de 1.306.233,07 lei în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Mihail Marian şi a sumei de 964.196,08 lei în ceea ce o priveşte pe inculpata SC Genicom SRL”, se mai arată în decizia dată de Tribunalul Argeş yilele trecute.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Reamintim că omul de afaceri a fost condamnat, în luna iunie a acestui an, la 7 ani şi 8 luni închisoare, cu executare, tot într-un dosar de evaziune fiscală. Imediat după sentinţă, inculpaţii din dosar au declarat apel şi dosarul se judecă în prezent la Curtea de Apel Piteşti. Se presupune că faptele ar fi fost comise în perioada 2009-2015 şi este foarte posibil ca şi în acel dosar să intervină prescripţia faptei. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.