La doi ani după ce a pierdut mandatul de primar al comunei Corbeni, Virgil Remo Mateescu este tras la răspundere pentru matrapazlâcurile făcute pe vremea când era şeful administraţiei locale. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză că ar fi „ umflat” nota pe plată pentru efectuarea unui drum forestier, în aceasta fiind trecute lucrări neefectuate şi materiale neutilizate și au dispus trimiterea lui în judecată pentru fraude cu fonduri europene. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, trei bărbați, între ei, un om de afaceri şi un director.
Rechizitoriul a fost înaintat Tribunalului Argeş iar procesul va începe pe 8 februarie. Fostul primar, Virgil Remo Mateescu la data faptei primar al comunei Corbeni, va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Directorul Hidroelectrica Curtea de Argeş, Gheorghe Mitrofan, Gheorghe Cusă un om de afaceri cunoscut in judeţul Giurgiu care a avut multe contracte cu statul şi Adrian Marius Niculescu sunt acuzaţi de complicitate la fraudele din fonduri europene comise de edil.
Prejudiu de peste 6 milioane de lei
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut: „În perioada 2014-2015, în contextul implementării proiectului de modernizare a unui drum forestier în lungime de 5.9 km din comuna Corbeni, județul Argeș, inculpatul Mateescu Virgil-Remo, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, situații de lucrări, liste cu cantități de lucrări, rapoarte de execuție, etc.). În cuprinsul documentelor respective sunt menționate cantități de materiale și lucrări care nu ar fi fost identificate pe teren. Prin aceste demersuri au fost obținute fonduri europene în valoare totală de 6.310.449 lei. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”, a transmis DNA.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 8 februarie 2023 când se va judeca în camera preliminară verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală. M.Sandu foto Jurnalul de Argeş