Amenzi de 127 mii lei și 55 tone produse retrase

0
0
  • Record de sancțiuni la DSV în decembrie

În ultima lună a anului trecut, DSV Argeș a efectuat câteva sute de controale în unități de comercializare sau depozitare produse animal și nonanimală. În urma cestora au fost date 33 amenzi în valoare de peste 12 mii lei și a fost confiscate peste 55 tone de alimente.  
În total inspectorii Direcției Sanitar Veterinare Argeș au dispus 323 de controale. Acestea au fost efectuate astfel: # abatoare – 4 controale # fabrici procesare carne – 4 controale # fabrică procesare lapte – 1 control # depozite alimentare / frigorifice – 9 controale # supermarketuri / hypermarketuri – 22 controale # carmangerii – 7 controale # măcelării – 40 controale # unități alimentație publică – 41 controale # unități catering- 2 controale # unități cofetărie-patiserie – 6 controale # centre prelucrare lapte – 17 controale # cabinete sanitar veterinare de asistență – 16 controale # exploatații nonprofesionale – 28 controale # ferme păsări – 2 controale # ferme porcine – 2 controale # fermă bovine – 1 control # stupine – 2 controale # fonduri cinegetice – 1 control # controale în trafic – 3 controale # adăposturi câini – 2 controale # farmacii veterinare – 4 controale # magazine furaje – 4 controale # pensiuni turistice – 2 controale # pescării – 5 controale # producători particulari produse lactate – 11 controale.

Verificări la unități cu produse nonanimale

De asemenea s-au efectuat controale oficiale în unități de produse alimentare de origine nonanimala. Inspectorii DSV Argeș au controlat: # Unități de fabricare a produselor de panificație / patiserie / cofetărie – 9 controale # Unități de comercializare a produselor de cofetărie/patiserie – 5 controale # Unități de comercializare a produselor de panificație congelată – 1 control # Unități de depozitare produse alimentare – 12 controale # Unități depozitare semințe pentru consum – 4 controale # Unități de depozitare a cerealelor – 3 controale # Unitate de prelucrare legume/ fructe – 4 controale # Unitate de fabricare a altor produse alimentare – 1 control # Unitate de comercializare produse alimentare (magazine/supermarket) – 34 controale # Unități de depozitare semințe de consum – 4 controale # Unitați de fabricare suc – 1 control # Unitate de depozitare a legumelor și fructelor – 7 controale # Unitate de fabricare a pastelor făinoase – 1 control.

Neconcordanțe în acte

Totodată au mai fost aplicate următoarele sancțiuni: # 6 amenzi în valoare de 33 600 lei pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi a celor destinate nutriţiei alimentelor # 1 amendă de 5 000 lei pentru desfăşurarea în cadrul unităţilor din domeniul farmaceutic şi din domeniul hranei pentru animale a altor activităţi în afară celor prevăzute în autorizaţia de funcţionare # 1 amendă de 12 000 lei pentru încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale # 3 amenzi în valoare de 30 000 lei pentru nerespectarea normelor stabilite de DSV privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite # 5 amenzi în valoare de 14 800 lei pentru manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor # 1 amendă de 10 000 lei pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, a produselor de nutriţie pentru animale şi a produselor de uz veterinary # 1 amendă în valoare de 5 000 lei pentru depăşirea capacităţii de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial în depozitele din unităţile care produc, prelucrează sau valorifică produse alimentare;# 1 amendă în valoare de 1 500 lei pentru existenţa la controlul documentelor a unor neconcordanţe între situaţia existentă şi atestările din certificatele sanitare veterinare de transport.

Au vândut animale fără documente

În aceeași perioadă, pentru neregulile găsite, consilierii DSVSA Argeș au aplicat conform legii 33 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 127 700 lei. De asemenea au fost date și 9 avertismente scrise.
Amenzile aplicate au fost următoarele: # 2 amenzi în valoare de 1 800 lei pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare # 1 amendă de 1 200 lei pentru neprezentarea la control a animalelor şi a produselor alimentare aduse în pieţe, hale, târguri şi în alte asemenea locuri, înainte de a fi puse în vânzare, conform legislaţiei în vigoare, şi admiterea de către administraţia pieţelor şi a halelor la vânzare a produselor necontrolate # 9 amenzi în valoare de 10 800 lei pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare # 2 amenzi în valoare de 2 000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la eliberarea produselor medicinale veterinare.

Produse retrase

Tot în luna decebrie, au fost retrase de la comercializare: 55 880 kg produse alimentare de origine animală și nonanimală. Valoarea acestora este de 279 405 lei. Problemele au fost în unități din Pitești de unde au fost retrase 30.693 kg, unități din Curtea de Argeș – 3014 kg, unități din Mioveni 3579 kg, unități Câmpulung – 11051 kg, unități din Topoloveni-7543 kg. Motivele pentru care DSV a retras cele peste 55 t de produse au fost fie că erau produse alimentare ajunse la finalul termenului de valabilitate, fie că erau produse alimentare cu ambalajul deteriorat sau produse alimentare de origine animală și/sau nonanimala retrase de la comercializare în urmă alertelor primite pe platformele SRAFF și AAC.

Cărnuri confiscate

Mai mult în urma unor controale în echipe mixte DSVSA Argeș – IPJ Argeș desfășurate în piețele agroalimentare din Municipiul Pitești au fost confiscate și dirijate spre incinerare 437 kg carne și produse din carne în valoare totală de 8118 lei. Neconformitatile identificate au fost lipsa trasabilității produselor, elemente de identificare incomplete sau absente, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare sau prezența modificărilor organoleptice. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.