Spui ce îți trece prin cap? Un liberal îți va da la cap

5
  • Din punctul meu de vedere

Încetul cu încetul, se va reinstaura cenzura, una mai blândă însă mai parșivă decât cea din vremea regimului comunist. Mai blândă, pentru că nu vei mai merge la pușcărie, dar mai parșivă deoarece te poți trezi la marginea societății, izolat, singur, arătat cu degetul.
Jurnaliștii Ion Cristoiu și Victor Ciutacu au intrat în colimatorul PNL, deputatul Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare, reclamîndu-i la CNA printr-o interpelare parlamentară, pe motiv că periclitează siguranța națională prin dezinformări despre războiul din Ucraina și fac propagandă pro-rusă. În interpelarea lui Popescu apar cuvinte și sintagme grele, precum terorism, periclitarea sănătății publice, acțiuni ostile, propagandă de război etc, ne atrage atenția impolitics.ro.
”Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, dezinformarea se înscrie pe lista riscurilor și amenințărilor de securitate în contextul evoluțiilor din domeniul tehnologic” arată Popescu în interpelarea către președinta CNA, Monica Gubernat.
”În acest sens, documentul strategic vizează drept măsură de creștere a rezilienței societale facilitarea dimensionării unor instrumente publice accesibile și transparente prin care să fie expuse sursele de dezinformare, produsele și narativele acestora. Setul de măsuri este completat de îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau răspândirea/fabricarea de știri false”, afirmă deputatul.
Nu va mai trece mult timp și ochiul vigilent al vreunui liberal se va fixa și asupra a ceea ce scrie subsemnatul. Am intrat în anul preelectoral și PNL face ceea ce știe mai bine, încă de la reînființare, se erijează în cenzor moral.

X
Zilele trecute, Cătălin Adrei, un fel de cicisbeu politic al Alinei Gorghiu, a afirmat, într-o postare pe o rețea de socialziare, că ”un ziarist care laudă un politician nu e ziarist”. I-am răspuns în felul următor:
Mie, Cătălin Andrei, purtăror de cuvânt al PNL Argeș, mi se pare un tânăr domn distins, asta fiindcă ori este chiar așa, ori poate prin contrast cu alte figuri. Un indiciu că nu mă înșel este că azi, umblând pe contul său de Facebook, am aflat că a absolvit Științe Politice la Universitatea București, ceea ce nu e la îndemâna oricui. Din păcate, mediul ne influențează pe toți și dacă pe mine să vede uneori că sunt un țăran de la Albota, se vede și pe dl Andrei că e dintr-un grup nu tocmai elitist. În fine…
A scris dl Andrei pe Facebook un text în care declară că ”un ziarist care laudă un politician nu e ziarist” și m-am simțit vizat deoarece eu îl laud pe primarul Cristian Gentea, adeseori.
Poate că are dreptate dl Andrei, nu sunt ziarist. Chiar am spus că atunci când mă aflu în altă parte decât în Argeș sau Vâlcea și mă întreabă cineva cu ce mă ocup, răspund că sunt profesor. Până aici, eu și dl Andrei suntem pe aceeași lungime de undă.
Cred că putem fi și în continuare, după ce voi explica de ce îl laud pe primarul Cristian Gentea. Fiți, vă rog, un pic atent, dle Andrei:
– Dacă, folosind aceeași scală de valori, nu l-aș ridica în slăvi pe Cristian Gentea, atunci aș fi nevoit ca despre unii liberali din CL Pitești să scriu atât de urât încât nici nu vă puteți închipui. Cu alte cuvinte, trăgându-i pe colegii dvs în sus, Gentea ajunge în slava cerului.
E mai bine așa, stimate domn, altminteri pe solemnii și triștii dumneavoastră colegi ar trebui să îi insult, ceea ce nu îmi stă în caracter.
Din fericire, Cristian Gentea îmi oferă toate argumentele pentru a-l ridica în slăvi. Este super – inteligent, creativ și elegant, cum niciunul dintre liberalii dvs din CL nu este, fie din pricina proastei extracții, fie deoarece n-au școli potrivite, fie pentru că au frecventat medii sociale cu o vibrație joasă.
Am căzut de acord?
Nu veți recunoaște public, nu aveți cum.
Nu sunt ziarist pentru că aproape tot ceea ce a ieșit din munca mea de la întemeierea presei noi argeșene și până acum este altceva decât ziaristică. Am eșuat ca formator, m-au învins vremurile, recunosc că presa e în altă parte, în sens platonic.
M-a amuzat că îl citați pe David Randall și spuneți că manualul lui e o Biblie a presei. Mulți tineri din România și-au distrus viața făcând presă după prescripțiile lui Randall. Poate, dacă ne vom întâlni vreodată, vom vorbi despre asta.
Revin la subiect.
”Un ziarist care laudă un politician nu e ziarist” ? Admițând, cu plăcere, că nu sunt ziarist, vă spun totuși că ideea este rigidă și profund nocivă. Tinerii ziariști i-au criticat atât de mult pe toți, la grămadă, încât rar mai vine câteva cineva de soi în politică și administrație.
Cristian Gentea este rara avis.
Închei aici, nu înainte de a vă supăra, totuși, cu o observație. Dialogul dvs cu dl Stroe a fost în tonul vechiului cuplu de umoriști Stroe și Vasilache.
Dvs erați Vasilache.
În fine, vă semnalez că nu cunosc, din câți am întâlnit, vreun purtător de cuvânt din politica românească lipsit de frustrări, împlinit și fericit.
Sper, din tot sufletul, să faceți excepție.

X
La mine acasă, la Râmnicul Vâlcea, în primele zile ale anului 1990, a funcționat redacția primului cotidian privat din România noului regim politic. Am rămas în presă convins fiind că voi putea scrie tot ceea ce îmi va trece prin cap. Credeam că și alții vor scrie ceea ce le trece prin cap, iar între oameni vor exista dispute bazate pe argumente.
Au trecut 33 de ani și observ că a spune ceea ce îți trece prin cap devine o culpă morală. Încalci strategia de apărare, nu ești ziarist, mai ai puțin și ajungi terorist.
Dacă se nășteau în cealaltă epocă, unii dintre liberalii de azi mi-ar fi fost șefi la secția de propagandă.
Și mi-ar fi dat la cap. n
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)