Proiecte ale tinerilor finanţate de CJ Argeş

0

Ieri, la Consiliul Județean Argeș a avut loc o conferință de presă la care au participat președintele Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Bughiu, academicianul Gheorge Păun, managerul Teatrului Alexandru Davila, Dan Tudor, și viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache. În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii au fost aduse în discuție, evenimentele culturale ce urmează a fi organizate dar și proiectele noi, incluse la finanțare, de la începutul anului 2023.
Consiliul Județean Argeș sprijină și finanțează din bugetul județului și în acest an proiectele menite să implice tinerii în activități care să le dezvolte capacitățile și aptitudinile. În acest an, bugetul alocat este de 2.100.000 lei, pentru proiecte din domeniile: tineret, cultură și mediu; sport; unități de cult; – din care: 400.000 lei tineret, cultură, mediu; 700.000 lei sport; 1.000.000 lei unități de cult. Timp de o lună de zile, până pe 30.03.2023, ora 1200, persoanele și ONG-urile interesate pot depune proiecte pentru finanțare, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Selecția și evaluarea proiectelor, în vederea obținerii finanțării nerambursabile, se va face de către comisiile de evaluare și contestații, în perioada 31 martie – 21 aprilie 2023.

Simpozionul Internaţional Urmuz, la Curtea de Argeş

Săptămâna viitoare, la Curtea de Argeș va avea loc Simpozionului Internațional “URMUZ 140 – 100”. Evenimentul marchează 140 de ani de la naşterea poetului şi 100 de ani de la moartea acestuia. Cu această ocazie, Consiliul Județean Argeș va scoate un album filatelic aniversar – “ Pe Argeș în Sus/De la Meșterul Manole la Urmuz” . Simpozionul va începe vineri 17 martie 2023 la Primăria Curtea de Argeș, acolo unde va avea loc ceremonia de deschidere și va continua cu prima sesiune la Hotel Posada. Vor avea loc, în total, șase sesiuni, vineri și sâmbătă. Pe scena Teatrului ,,Alexandru Davila”, se va juca, în avanpremieră, piesa URMUZ , spectacolul având loc sâmbătă și duminică de la ora 19. Duminică, la Centrul de Cultură și Arte “George Topârceanu” , între orele 10.00 și 12.00 –va avea loc Expoziția “Urmuz văzut de graficienii lumii”, prezentare de cărți, muzică. “URMUZ – S-a născut la Curtea de Argeş pe 17 martie 1883, fiul doctorului Dimitrie Ionescu-Buzău şi al Elizei, fiica preotului Filip Paşcanu (a slujit la Biserica „Sfântu Dumitru” din Bucureşti). Numele la naştere a fost identic cu al tatălui, dar la şcoală acesta i-a schimbat patronimul în Dumitrescu. Ulterior, el însuşi şi-a luat numele Demetru Dem Demetrescu-Buzău şi aşa a semnat toată viaţa. Pseudonimul Urmuz, sub care este cunoscut azi în toată lumea, i-a fost dat de Arghezi, în 1922, când i-a publicat prima proză, Pâlnia şi Stamate, în Cugetul românesc. Familia s-a mutat la Bucureşti în 1889. A urmat Liceul „Gheorghe Lazăr”, un an facultatea de medicină, a absolvit dreptul în 1907, (roman în patru părţi), a funcţionat ca judecător prin localităţi din Argeş, Dâmboviţa, Dobrogea, s-a mutat în Bucureşti, ca grefier la Înalta Curte Casaţie, în 1913. În noaptea de 23 noiembrie 1923, s-a sinucis, aparent, „fără motiv”, într-un boschet de la Şosea. A început să scrie prin 1907-1908, iar textele sale au fost citite în familie şi prin cafenelele bucureştene. În viaţa boemă a fost atras puternic de muzică, a compus mult, dar partiturile s-au pierdut”, a spus academicianul Gheorghe Păun.

Fiul lui Liviu Ciulei va colabora cu Teatrul Davila

În această lună s-au împlinit 75 de ani de la prima reprezentație publică a Teatrului din Pitești, intitulat, la vremea respectivă, Teatrul Muncitoresc. Managerul Dan Tudor a vorbit în cadrul conferinței despre spectacolele ce urează să fie puse în scenă la Piteşti. De asemenea acesta a precizat că mulţi regizori vor colabora cu Teatrul Alexandru Davila, între ei şi Thomas Ciulei, fiul cunoscutului regizor Liviu Ciulei. La rândul său, Adrian Bughiu a precizat că toate spectacolele care au avut loc în ultima perioadă la Teatrul Davila s-au jucat cu casa închisă, veniturile proprii ale instituţiei de cultură crescând. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.