Suntem în plin sezon estival. Cu bani multi sau puţini, cu disponibilitate pentru călătorii mai lungi sau mai scurte, aproape toată lumea işi face planuri de vacanţă.
Vă prezentăm astăzi o varianta de excursie nu foarte lungă și destul de ieftină, dar deosebit de plăcută : destinație BUDAPESTA.
Un zbor București – Budapesta și retur costă în sezon (iulie-august) între 100 și 120 de euro de persoană. S-ar putea să aveți noroc de vreo oferta specială dar, dacă plecați 2, 3 sau 4 persoane, este mult mai convenabil cu mașînă. Distanță de la Pitești la capitală ungară este de 700 de km. La un consum mediu de 5%, transportul se duce undeva la 80 de euro. Drumul este destul de ușor de străbătut, mai ales dacă plecați devreme. Aglomerație poate fi până la Sibiu și mai e o porțiune de aproximativ 60 de km după Deva, în rest doar autostrada.
Pentru cazare puteți caută pe booking. Sunt sute de variante, pe gustul tuturor. La „economic” se poate stă decent într-o camera dublă sau triplă de 30 – 50 de euro pe noapte.
Când va deplasați prin oraș, sfatul meu este să lăsăți mașînă la hotel și să folosiți transportul în comun. Este extrem de bine organizat. Dacă sunteți o familie sau un grup de prieteni de maximum 5 persoane, recomandarea este să cumpărați (de la automatul de bilete, foarte ușor de folosit) un bilet care se numește „Budapest 24 h group travelcard”. Este valabil pentru 5 persoane care călătoresc împreună, 24 de ore de la cumpărare, pe orice mijloc de transport din Budapesta (metrou, autobuz, troleibuz, tramvai) și costă 3.300 de forinți, ceea ce înseamnă 50 de lei. Metropolă maghiară are 4 linii de metrou, sute de trasee de autobuze care circulă rapid, pe benzi speciale. Efectiv este foarte ușor de ajuns oriunde. Recomandare : indiferent dacă aveți sau nu drum, faceți o călătorie pe linia 1 de metrou. Este aproape că o călătorie în timp, înapoi în anii 1850-1900… Vagoanele sunt cele mai mici pe care le-am văzut vreodată și sunt foarte retro. Sunt mici pentru simplul motiv că și stațiile sunt scurte. Arată toate la fel, cam că prin epoca victoriană.
Mâncarea este ieftină și gustoasă în Budapesta. Neapărat să încercați faimoasa supă-gulaș. Cred că nu există restaurant să nu o servească. Eu am mâncat într-una din cele 3 zile la un pub vis-a-vis de Piață Centrală, numit – ce drăguț – PUB FOR SALE. E un restaurant mic, cu o ambianța aparte : clienții își scriu impresiile pe foi de hârtie și le agață de tavan sau pereți. Am lăsat și noi o foaie :
Pe mese sunt coșulețe cu alune în coajă, iar cojile se aruncă pe jos, că în cârciumile „cajun” din sudul Statelor Unite. Gulașul este divin de gustos și divin de ieftin (3 persoane care mănâncă pe săturate, beau bere și suc – 8000 de forinți, sau 120 de lei).
În ce privește obiectivele turistice, iată care sunt recomandările mele pentru un sejur de 3 zile :
Una din zile merită petrecută pe insula Margareta (sau Margit, pe ungurește). O fântână muzicală chiar la intrare oferă spectacole la fiecare ora. Se pot închiria, de către cei mai comozi, biciclete – individuale sau pentru 2-3-4 persoane, electrice sau clasice, pentru toate gusturile. Dacă nu, să știți că există un autobuz care străbate insula pe toată lungimea ei. Biletul de care v-am spus este bineînțeles valabil. Aproape de celălalt capăt există o grădina japoneză nu foarte mare, dar frumoasă. Pentru amatorii de fotografii deosebite este un paradis.
Cam pe la mijlocul insulei este un complex acvatic cu piscine de toate mărimile și tobogane cu apă. Asta dacă ziua este foarte călduroasă și se impune o răcorire ad-hoc. Altfel, mai bine vizități unul din cele 2 mari și deosebite complexuri de piscine și spa-uri cu care se mândrește Budapesta : Szechenyi și Gellert.
Alt obiectiv care nu trebuie ratat este Catedrala Sfântul Ștefan, sau Szent Istvan. Este măreață, atât pe exterior cât și pe interior. Teoretic accesul turiștilor este gratuit, practic la intrare era un „tovarăș” care nu ne lasă să intrăm fără o donație de 1 euro sau 200 de forinți de persoană. Oricum, merită.
Altă clădire emblematică pe care trebuie să o vedeți/fotografiați este Parlamentul. Este cea mai mare și mai scumpă construcție din țară. După cum ne-a spus ghidul, la vremea când a fost construit, Ungaria era mult mai mare…… și se justifică o clădire a Parlamentului atât de vastă. Ei, da!
Seamănă foarte mult că stil cu Palatul Westminster din Londra. Recomandare : cumpărați bilete la un tur cu vaporașul pe Dunăre, preferabil seară. Prețul este de 3.300 de forinți de persoană (50 de lei) pentru o ora de plimbare. Parlamentul este construit chiar pe malul Dunării și se vede foarte frumos de pe apă. Seară este luminat feeric, la fel că toate cele 9 poduri (da, ați citit bine) 9 poduri peste Dunăre sunt în Budapesta, unul mai frumos că altul.
Dacă nu vreți totuși să cheltuiți banii pe turul cu vaporașul, să știți că poze la fel de frumoase „prindeți” de pe partea cealaltă a Dunării, de la înălțime, de pe Dealul Buda. Unde puteți ajunge fie cu funicularul – o atracție în sine, fie (rapid, lejer, folosind același bilet) cu autobuzul, care va lasă chiar în față Palatului Buda, fosta reședința a regilor Ungariei. Grădinile nu sunt chiar nemaipomenite, poate cu excepția fântânii din imagine, un fel de mini – Fontana di Trevi,
în interior puteți vizită o expoziție de picturi, cu precădere ale unor artiști maghiari, dar priveliștea orașului face toți banii.
Pentru cei cărora le place magia, în apropiere se află casă în care s-a născut în 1874 marele Harry Houdini, pe numele sau real Eric Weisz :
Dacă tot ați urcat în Buda, evident că trebuie să mai faceți câțiva pași până la Bastionul Pescarilor. A fost proiectat și construit în jurul anului 1900. Bastionul a fost aproape distrus în timpul celui de- al doilea război mondial, fiind complet restaurat în perioada 1947-1948. Cele șapte turnuri reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în anul 896.
Numele bastionului provine de la breaslă pescarilor care a fost responsabilă cu apărarea acestei porțiuni a zidurilor orașului în Evul Mediu. Aici se află o terasă de vizualizare, cu multe scări și poteci pietonale. Pont : nu va luați bilet pentru Bastion. Acesta va asigura doar accesul pe una din terase, de vreo 20 de metri lungime, de unde puteți face fotografii. Dar aceleași fotografii le faceți și de pe terasele alăturate, la care accesul este gratis. Luați în schimb bilet pentru vizitarea Bisericii Sf. Matyas care este chiar alături. Merită. Este foarte frumoasă și are și un mic muzeu interesant la etaj.
Dacă aveți bani în buzunare și dorința de a vizită Sinagogă, mergeți în stradă Dohany. Biletul nu este chiar ieftin (în jur de 15 euro de persoană), dar se spune că este cea mai frumoasă sinagogă din lume și a două că mărime după cea din New York.
Mai sunt multe locuri frumoase de văzut în Budapesta, le veți găsi cu siguranță în plimbarea prin oraș.n
Vacanţă plăcută!