PSD a scăzut drastic în preferinţele românilor

3

Un sondaj realizat de INSCOP Research privind intenţia de vot a populaţiei arată o scădere, mare, a procentelor deţinute de PSD de când a intrat la guvernare. Şi PNL a pierdut din simpatia alegătorilor. Singurele partide care au crescut în sondaje sunt AUR şi USR. Aşadar, în acest moment se anunţă o luptă strânsă între partide pentru a atrage electoratul de partea lor. 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României urmând să avem în acelaşi an, pentru prima dată în istorie, atât alegeri parlamentare şi europarlamentare, cât şi alegeri locale, dar şi alegeri prezidenţiale.
INSCOP Research a măsurat evoluţia intenţiei de vot pentru principalele partide în ultimii doi ani (iunie 2021 – iunie 2022) şi cu un an inainte de primul test electoral – alegerile europarlamentare din iunie 2024. „Dincolo de evaluarea intenţiei de de vot a momentului, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu şi capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare care surprinde marile tendinţe”, a scris Remus Ioan Ştefureac, director al INSCOP Research, pe contul său de Facebook.
• Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% in iunie 2021 la 18% in iunie 2023), și două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).
• AUR, aflat mereu în opozitie în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, crește 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.
• USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opozitie, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

Competiţie strânsă pentru europarlamentare

„Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție stransă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține această tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însă sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate şi cât mai puțin populism deșănțat. Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adultă a României”, mai scris Remus Ioan Ștefureac.

7 procente pierdute!

• PSD se află la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).

3 COMENTARII

  1. Institutele de sondare s-au descalificat de mult:
    inainte cu 2 saptamani de alegeri dau niste procentaje care apoi sunt mult invalidate de rezultatele reale.

    In functie de partidul care plateste sondajul…

  2. Cat despre PSD – cel mai mare partid de stanga –
    cu ajutorul lui Iohannis a dat cea mai buna lovitura:

    alianta USL 2.0 (PSD + PNL) care guverneaza de 2 ani – a distrus unitatea dreptei.
    La alegerile din 2024 PNL va fi penalizat de votantii pe care i-a pacalit in 2020 (va aduceti aminte de sloganul ‘ciuma rosie’?), iar USR (care va primi o parte din voturile celor dezamagiti de PNL) se va feri sa mai intre la guvernare langa PNL dupa ce a avut 2 ministri demisi de catre premierul liberal.

  3. PSD o sa dispara de tot, la cat ne-a impovarat cu taxele si la cat de prost a gestionat totul de ne-a indatorat pe viata. Pana nu o sa renunte la pensiile speciale nu o sa mai capete ei voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.