Ponturi pentru vacanţă

0

Ce poate fi mai frumos in toiul verii decat o vacanta de o saptamana in inima frumusetii si culturii italiene, in Toscana?



Toscana este o regiune aflata in centrul Italiei, pe partea vestica a acesteia. Locul unde s-au nascut oameni celebri: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Giaccomo Puccini – Toscana pare iesita direct din penelul sau de pe portativul acestora.


Din analiza mea, varianta optima de a ajunge acolo este cu avionul pana in Bologna si de acolo cu o masina inchiriata. O cursa Bucuresti – Bologna si retur se poate face chiar si in plin sezon cu 50 de euro si putin noroc. Daca totusi nu gasiti bilet la banii astia, puteti ateriza la Treviso, langa Venetia. Dar distanta pana la Florenta (de exemplu) va fi ceva mai mare. Exista bineinteles si curse direct la Florenta, dar sunt mult mai scumpe (cam 160 de euro un bilet dus-intors). Din aeroportul bolognez puteti inchiria o masina fara fite, de 4-5 locuri, cu 650-800 de lei pentru 7 zile. Nu va puteti descurca fara masina daca vreti sa gustati farmecul autentic al Toscanei. Pont : ocoliti autostrazile. N-au nici pic de farmec si sunt ultra-aglomerate. Ceea ce cautati sa vedeti in Toscana veti gasi parcurgand soselele mai mici. Seamana destul de mult cu cele din Romania, uneori sunt chiar mai proaste, dar daca nu va grabiti nu e nicio problema.

In ce priveste cazarea, am facut pe booking o cautare pentru o camera dubla, de 3-4 stele, cu baie proprie si recenzii foarte bune. Pretul poate fi undeva intre 60 si 90 de euro pe noapte, in functie de oras, de locatie, etc. Dar Toscana ofera si agroturism de calitate, o varianta mai ieftina, foarte cautata in ultimul timp si care va poate oferi o portie mai mare din farmecul rural inegalabil al acestei regiuni.

Cand vine vorba de mancare, trebuie spus ca in general in Italia si in special in Toscana se manaca foarte bine. Nu va rezumati la pizza cumparata la colt de strada, bucatele italiene inseamna mult mai mult. Pont : incercati sa nu mancati in locurile intesate de turisti. Acolo, oriunde in lume, mancarea este scumpa si destul de proasta. Cautati pe TripAdvisor cele mai bune restaurante in locul/orasul unde vreti sa mancati si alegeti-le pe acelea unde mananca localnicii. Asa veti avea experiente culinare excelente la preturi absolut rezonabile, in care intra si o carafa din faimosul vin rosu zonal.

Daca trecem la ceea ce este de vazut in Toscana, lista ar fi fara sfarsit. Insa o sa incepem cu capitala regiunii – Florenta. Devenit cunoscut in lumea medievala datorita familiei Medici, Florenta este o imagine a gloriei si decaderii acesteia. Turul Florentei se face pe jos, distantele nefiind prea lungi in zona care prezinta interes turistic. Ce se poate vedea fara bilet ?

In primul rand Il Duomo, sau Catedrala Santa Maria del Fiore, frumusetea in culori pastel (alb, roz si vernil) proiectata de celebrul arhitect Brunelleschi in secolul 15. Poate nu veti crede, dar la acel moment al istoriei, cu mai bine de jumatate de mileniu in urma, consiliul de conducere al orasului a organizat o licitatie pentru ridicarea faimoasei cupole a catedralei. Castigator a fost proiectul revolutionar al lui Brunelleschi, imensa cupola rotunda fara stalpi de sustinere. Pentru ca nimeni nu credea ca este posibil a fi realizat, a fost intrebat cum crede ca o cupola de asemenea forma va sta intreaga pe ziduri, fara sustinere interioara. Arhitectul a luat un ou si a intrebat audienta: credeti ca acest ou poate sta ferm si nemiscat pe masa? Raspunsul unanim a fot Nu!. Atunci Brunelleschi a trantit oul crud pe masa. Spart fiind, o parte din el a ramas ca o minuscula cupola rotunda. Alaturi de catedrala se afla inalta Campanilla (clopotnita) construita de Giotto cu un secol mai devreme, precum si Baptisteriul cu faimoasele sale usi sculptate (aici intrarea este cu taxa).

La mica distanta (5-10 minute pe jos) ajungeti in Piazza della Signoria, inima Florentei. Chiar daca nu vizitati Palazzo Vecchio, actualmente primaria orasului, il puteti admira pe dinafara, cu uriasa statuie a lui David, de Michelangelo, la intrare. Dealtfel zona este plina de statui, unele mai frumoase decat altele. Tot aici se afla Uffizi, unul din cele mai vechi muzee de arta din lume, cu picturi si sculpturi absolut uluitoare. Biletul nu e ieftin (20 de euro de persoana, 2 euro pentru minori si studenti), dar merita. Pont : pentru inca 4 euro puteti cumpara bilete online, cu programare de intrare la o anumita ora. Altfel coada este imensa iar timpii de asteptare de ordinul orelor. Cativa pasi mai faceti dupa Uffizi si ajungeti la celebrul Ponte Vecchio, cel mai vechi pod peste raul Arno din Florenta. La inceputurile sale aici isi expuneau marfa macelarii orasului. Acum locul e mult mai rafinat, fiind ocupat doar de magazine de bijuterii. Daca rezistati si nu cumparati nimic, puteti spune ca traversarea podului este gratis!

Peste drum, adica peste raul Arno se gaseste Palatul Pitti, cu destul de faimoasele sale gradini. Daca nu simtiti nevoia urgenta de a vedea putin verde in fata ochilor, sa stiti ca nu sunt chiar grozave aceste gradini. Le-am vizitat si n-am inteles ce anume le-a facut celebre. Poate scenele din Codul lui Da Vinci filmate acolo, nu stiu….  Ce v-as recomanda in schimb sa vizitati este Basilica di San Lorenzo, cu capela (intrare separata) in care sunt ingropati toti marii membri ai familiei Medici si in care puteti vedea niste sculpturi deosebit de frumoase ale lui Michelangelo.

De la Florenta la Pisa sunt 85 de kilometri. Ii faceti usor cu masina pe soseaua fara taxa Fi-Pi-Li (chiar asa o gasiti pe indicatoare, inseamna Firenze-Pisa-Livorno). Fireste, la Pisa toata lumea are o singura destinatie, atat de faimoasa incat o stie tot mapamondul :
In general, cam aici se opreste turistul grabit cu exploratul regiunii. Ai bifat Florenta, ai bifat Turnul Inclinat din Pisa, poti pleca in alte zari. Toscana inseamna insa mult mai mult. Aproape la fel de frumos ca Florenta este orasul Siena. Edificata ca asezare umana pe vremea etruscilor, Siena si-a pastrat frumusetea din perioada medievala, fiind inscrisa in patrimoniul UNESCO. Pont : incercati sa va planificati vizitarea acestui oras fie pe 2 iulie, fie pe 16 august. Acestea sunt zilele in care, in fiecare an are loc Palio di Siena – cursa de cai in Piazza del Campo, piata centrala a orasului. Sunt 10 calareti imbracati in haine si purtand steaguri medievale, fiecare reprezentand unul din cele 17 cartiere istorice ale orasului. Cursa consta in 3 tururi ale pietei, ocolind zecile de mii de spectatori care stau inghesuiti la mijloc. Atmosfera este fantastica!

Nu departe de Siena (50 km) este un alt loc magic : burgul medieval San Gimignano. Cocotat pe varful unui deal, ca mai toate oraselele din aceasta regiune a Italiei, este supra-numit New York-ul evului mediu. Pentru acea perioada a istoriei, turnurile construite in San Gimignano reprezentau niste „zgarie-nori”. Legenda orasului spune ca dupa ce primul turn a fost construit de una din familiile de aici pentru observatie si aparare, o alta familie rivala s-a apucat de ridicat unul care sa fie si mai inalt, apoi alta familie alt turn, si tot asa.  Pont : daca ajungeti in Piazza della Cisterna – piata centrala si vedeti o coada uriasa, asezati-va cu incredere la ea. Este coada la Gelateria Dondoli, unde puteti savura o inghetata de casa extraordinara, premiata de nenumarate ori, nu doar in Italia. Daca nu stiati, exista un Campionat Mondial al Inghetatei, pe care aceasta gelaterie l-a castigat in doua randuri.

Toscana mai ofera zeci de kilometri de plaja cu nisip fin si apa albastra. Admiratorii lui Napoleon pot opta pentru un tur de o zi pe Isola Elba, unde marele imparat francez a fost trimis in primul sau exil. Iubitorii de natura n-ar trebui sa rateze probabil unicul spa natural din lume, in localitatea Saturnia din sudul Toscanei. Daca puteti trece peste mirosul puternic de sulf, locul este uluitor de frumos.

Exista mii de alte locuri care merita cu prisosinta vizitate in Toscana. Le gasiti pe internet sau in ghiduri turistice. Sau pur si simplu le gasiti in timpul calatoriei, la fiecare pas. Dar n-as putea sa inchei fara a mentiona vinurile celebre ale regiunii : rosii – Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano sau albe – Vernaccia di San Gimignano, ce poate fi mai grozav decat sa le savurati exact in locurile unde sunt produse, pe dealurile minunate ale Toscanei ?

Vacanta placuta !