Din punctul meu de vedere
Se apropie alegerile locale şi candidaţii pentru funcţiile de primar şi consilier încep să arunce vorbe goale.
De pildă, un domn care vrea să fie primar al Piteştilor afirmă că va conduce urbea în aşa fel încât să nu mai plece locuitorii în alte părţi. Mă întreb dacă omul a analizat bine ideea sau pur şi simplu o repetă şi el aşa cum au repetat-o alţii de-a lungul timpului.
Evident, candidatul se trage nu doar din maimuţă, ci şi din papagal, din moment ce repetă papagaliceşte anumite idei. Fiindcă afirmaţia că oamenii pleacă dintr-un loc în altul deoarece comunitatea lor nu e bine condusă e o prostie. Dacă ar fi adevărată, ar însemna ca toţi locuitorii planetei să migreze spre Viena.
Potrivit agenției de cercetări Economist Intelligence Unit, din cadrul grupului The Economist, Viena este cel mai confortabil oraș din lume pentru trai.
Până acum, timp de șapte ani, primul loc era ocupat de orașul australian Melbourne, care anul acesta s-a deplasat pe locul doi. Locul trei a fost ocupat de orașul japonez Osaka, iar locul patru- orașul canadian Calgari. Pe locul cinci s-a clasat metropola Australiei-Sydney.
Oamenii pleacă dintr-un loc în altul din mii de motive, confortul urban fiind doar unul dintre ele şi niciodată cel mai important. Nu plec din Piteşti la Bucureşti deoarece Bucureştii au metrou.
Am dat acest exemplu din dorinţa de a-i face pe candidaţi atenţi la ceea ce scot pe gură. Cetăţeanul cel mai puţin informat din Găvana intuieşte că atunci când copilul său l-a anunţat că pleacă la Bucureşti a făcut-o din orice alt motiv, nu din acela că primarul Cornel Ionică nu ar fi fost un primar bun.
Îmi aduc aminte de un personaj din romanul ”Oraş patriarhal” al lui Cezar Petrescu, pe nume Tudor Stoenescu – Stoian. Acest personaj vrea să plece din Bucureşti deoarece nu se regăseşte în societatea capitalei, i se pare că atunci când merge pe Calea Victoriei e prea mic şi nesemnificativ, drept pentru care se urcă în tren şi emigrează într-un târg din Moldova, unde toată protipendada i se va adresa cu deferenţă, zicându-i Coane Tudorache. Cezar Petrescu nu a pus niciodată plecarea din Bucureşti a personajului său pe seama faptului că primarul nu conducea bine Bucureştii.
O altă prostie pe care o tot repetă candidaţii este că Primăria trebuie să aducă investitori străini. Te doare pur şi simplu mintea când auzi astfel de fraze goale care sună bine dar nu înseamnă nimic. Desigur, ar putea să însemne ceva, dar lucrurile sunt mult mai complicate şi deloc bine înţelese.
Într-o vizită de documentare în China am stat de vorbă cu un ministru care mi-a explicat cum sunt atraşi investitorii. Mai întâi, cineva studiază de ce anume industrii are nevoie zona. Studiază specialiştii, nu ziariştii. Sunt identificate resursele de forţă de muncă şi materii prime, apoi se întocmeşte un proiect care este supus aprobării Marii Adunări Populare. Proiectul cuprinde şi amănunte despre culoarea vopselei giurgiuvelelor de la biroul administraţiei. Apoi, toate datele sunt puse pe internet şi promovate în mod profesionist.
Desigur, China este o dictatură, acolo forţa de muncă poate fi procurată, dacă nu există, printr-un ordin al partidului, dar problema este în esenţă la fel peste tot în lume.
Candidaţii la funcţiile de primar şi consilier ar face bine dacă ar pleda pentru o administraţie bazată pe studii ştiinţifice. Să mă explic.
Primarii şi consiliile locale nu au şi nu folosesc bazele de date care să le arate indicatori precum piramida vârstelor, gradul de şcolarizare a populaţiei, pregătirea profesională a locuitorilor, rata emigrării şi imigrării, structura cheltuirii banilor familiei, preferinţele de loisir, modalitatea de petrecere a concediilor, prognozele. Localităţile mici nu au întocmită nici măcar mai sus invocata piramidă a vârstelor, în schimb se fac investiţii în şcoli şi dispensare după ureche, fără niciun fel de prognoză. La oraşele de talia Piteştilor ar fi absolut necesară o amplă bază de date, centralizată, profesionist alcătuită, pe care să o viseze, adică să o ştie pe de rost, primarul, iar consilierii să o poată accesa de pe laptopurile lor. Niciun proiect de hotărâre nu ar trebui conceput şi acceptat fără să aibă la temelie o amplă susţinere care să facă trimitere la astfel de baze de date. În jurul acestor probleme ar trebui să se poarte discuţiile în consiliul local, nu cum se face acum, după ureche, după cât de cunoscător sau de şmecher se consider unul sau altul dintre consilieri.
Aş vrea să aud că la întrebarea ”ce ați face în prima zi dacă ați devein primar”, candidatul răspunde ”aș da dispoziție să fie pusă la punct o bază de date amplă și dinamică privitoare la indicatorii social – economici ai localității”. Un primar deștept asta ar face, ba chiar ar încerca să îi determine pe consilieri să studieze respectivele cifre, să facă diferite prognoze și simulări, abia după aceea să ridice mâna să voteze pro sau contra unui anumit proiect.
E ca la antrenorii de fotbal. Halagian, Dumnezeu să îl odihnească, avea damblaua cu focul al ei, adică mingea să fie mereu aruncată în fața porții adverse. Acum, în Vest, antrenorii au specialiști care se ocupă cu alcătuirea bazei de date cu privire la jucători și la echipă. Când alcătuiesc formația de start, când stabilesc tactica sau înlocuirile, antrenorii folosesc această bază de date.
Un meci de fotbal durează 90 de minute. Un mandat de primar sau consilier durează 4 ani. Cum să iei decizii fără să știi tot, în mod științific cu privire la localitatea căreia vrei să îi oferi un frumos viitor?
Se apropie alegerile locale şi candidaţii pentru funcţiile de primar şi consilier încep să arunce vorbe goale.
Și când te gândești că nu ar fi foarte greu să aibă scaun la cap.
(Fac precizarea că specialiștii explică expresia ”a avea scaun la cap” prin trimiterea la faptul că existau ”scaune de judecata” și ”scaune domnești”. În cazul nostru, scaunul la cap însemană baza de date).
Atenție la baza de date!
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)