Au ei vreo tresărire, simt ei vreo jenă pentru asta?

26
  • Din punctul meu de vedere



Nu mai ştiu bine unde am citit următoarea istorie. Se spune că un condamnat la moarte a întârziat să apară la eşafod din vina gardienilor. În acest răstimp scurt, cercetările au dovedit că omul nu era vinovat, altul fiind criminalul, acesta recunoscându-şi vinovăţia. Totuşi, şeful gărzii a luat decizia ca executarea celui dovedit nevinovat să aibă loc, motivând că o hotărâre judecătorească trebuie dusă la îndeplinire indiferent de circumstanţe. Îl executăm pe el acum, fiindcă aşa spune legea, iar după ce îl vom judeca pe celălalt, îl executăm şi pe el, ar fi spus şeful gărzii.
Mi-am amintit această istorie văzând că se discută mult şi cu îndârjire despre faptul că românii au avut trei zile de vid legistativ din motive constituţionale. Merită să facem atâta caz de Constituţie pentru doar trei zile ? Nu cumva suntem în situaţia şefului gărzii care a executat un nevinovat pentru a respecta în mod absurd legea ?
Răspunsul este că merită să dăm de pământ cu cei care conduc ţara, merită cu prisosinţă deoarece ne consideră proşti şi neinformaţi, incapabili să judecăm o situaţie juridică complexă, nedemni să avem o Constituţie.
Primul argument se referă la preşedintele Klaus Iohannis care ne-a minţit că există instrumente legale pentru cele trei zile goale de lege. Iată declaraţia:
„Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol”, a spus Klaus Iohannis.
Din păcate, preşedintele ne-a minţit în faţă, ca pe nişte fraieri, spunând că avem cadru legislativ în vigoare şi regulile şi restricţiile se bazează pe lege.
Nu, nu era nicio lege, deoarece legea stării de alertă intra în vigoare luni, adică astăzi, iar nicio restrângere de drepturi şi libertăţi din partea guvernului nu e constituţională fără lege.
Ar fi fost cu mult mai potrivit ca preşedintele României să recunoască deschis că guvernul a întârziat trimiterea în Parlament a proiectului legii stării de alertă şi să ne roage să trecem cu îngăduinţă peste această situaţie nedorită. Ne-ar fi putut spune că deşi hotărârile guvernului de restrângere a unor libertăţi nu sunt, într-adevăr, constituţionale pentru 72 de ore, ne roagă să le considerăm ca fiind perfect constituţionale, deoarece totul a ţinut de o întârziere birocratică.
Ar fi fost românii de acord că aşa e bine, că trebuie respectate nişte hotărâri chiar dacă ele, pentru o scurtă perioadă, nu au acoperire în Constituţie ? Eu cred că da, toată lumea ar fi înţeles, poate unii ar fi înjurat guvernul spunând că a fost leneş sau neglijent, însă nimeni nu ar fi profitat de vidul legislativ.
Pentru asta însă Iohannis ar fi trebuit să recunoască că ”guvernul lui” a greșit, că el însuși nu a atras atenția asupra situației create, că nu a procedat deloc nemțește, considerând că fiind în România lucrurile merg și așa.
În locul unei asemenea atitudini cinstite și sincere, ne-am trezit că senatorul Alina Gorghiu ne aruncă în față o teorie cinică și impertinentă, spunând că în politică sunt situații când poți să încalci Constituția.
”În politică sunt permise artificii, chiar dacă se încalcă Constituția!”, a spus Gorgiu, iar românii au întrebat-o:
– Să mori tu, Alina ?
Ca şi când nu era de ajuns atâta golănie, iat-o şi pe doamna vicepremier Raluca Turcan ieşind la rampă, sâmbătă, la Sibiu.
De fiecare dată când trebuie să scriu ”vicepremier” alături de numele doamnei Raluca Turcan, intru pe Google să văd dacă e adevărat. Și, de ficare dată, văd cu stupoare că e adevărat.
Ei bine, această doamnă a putut spune următoarele:
„”Nu uitaţi că am ajuns să se conteste, de exemplu, legalitatea amenzilor pentru că decizia Curţii Constituţionale a fost una pur şi simplu înfiorătoare. Adică o instituţie care veghează la respectarea legii îndeamnă printr-o decizie la sfidarea legii şi culmea este că această măsură de sfidare a legii a fost pe aceeaşi linie, a fost la unison cu punctul de vedere al PSD-ului”, a declarat Raluca Turcan.
Păi, dacă Viorica Dăncilă era proastă, despre doamna ”vicepremier” ce să mai spui văzând că nu înțelege nici măcar ideea de constituționalitate ? Pur și simplu, femeia nu pricepe și pace bună ce e statul de drept, ce rol are Constituția și cum se face controlul de constituționalitate. Nu vede importanța CCR, crede că tot ce decretează guvernul e sfânt și trebuie aplicat întocmai și la timp.
Cu asemenea lideri, evident că te poți teme că, în prostia lor, pot devia spre dictatură și cu toate că nu îi aprob, îi înțeleg pe cei din Piața Victoriei care au ieşit la demonstraţie, ba chiar şi pe cei care au merg la petrecere în Herăstrău.
O mare problemă este că poporul român e luat de prost şi simţind acest lucru se revoltă în felul său. De data asta, revolta a constat în folosirea la maxim a celor 72 de ore de vid legislativ, când regulile de prevenţie împotriva pandemiei au fost încălcate cu lejeritate.
Această lejeritate a generat, cu certitudine, infectări şi va avea drept consecinţă, cu aceeaşi certitudine, decese în plus.
Pe capul cui va cădea păcatul ?
Pe capul preşedintelui Iohannis, al premierului Orban, al Alinei Gorghiu, al Ralucăi Turcan şi a celorlalţi care nu şi-au făcut datoria şi ne-au luat de proşti.
Au ei vreo tresărire, simt ei vreo jenă pentru asta ?
NU.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)