Sunteți de acord să vi se ia temperatura la intrarea în magazine/supermarketuri?

18

Scanarea temperaturii la intrarea în magazine a creat o mulțime de controverse în România.
Oamenii s-au împărțit în două tabere: cei care nu au nimic împotrivă și cei care se opun categoric. Motivele sunt variate, dar cei mai mulți susțin că li se îngrădește libertatea și sunt nemulțumiți că li se ia temperatura de un paznic sau portar. Noile reguli ale stării de alertă, impuse de guvern, obligă practic toți oamenii care vor să intre în orice instituție publică sau privată, magazin sau firmă, să treacă testul temperaturii: cine are peste 37,3 grade, măsurate la nivelul pielii, nu are acces. Există controverse legale despre corectitudinea acestei măsuri, dar mai ales medicale – despre eficiența termoscanării în lupta cu pandemia de coronavirus. Au apărut mai multe îngrijorări în legătură cu legitimitatea acestei proceduri: este temperatura corpului o „dată personală” care nu poate fi prelevată fără acordul persoanei, se încalcă regulile GDPR (regulamentul european pentru protecția datelor personale), este vorba de un „act medical” abuziv?
“Termoscanarea” este o procedura medicala care ar trebui efectuată cu consimțământul expres al persoanei, de cadre medicale cu aparate omologate și instrucțiuni de utilizare vizate de către autorități și nu dată în sarcina comercianților fără expertiză medicală.
Considerăm că obligarea verbală a persoanelor la acceptarea procedurii medicale a termoscanării și condiționarea accesului fizic în magazin de rezultatele discutabile ale unui aparat “termoscaner” ordinar, manipulat de către paznici sau salariați din comerț, este un abuz față de cetățenii care doresc să intre în magazin pentru cumpărături.
De altfel, operația de luarea a termperaturii este si inutila intrucat este de bun simț faptul că există nenumărate motive de creștere bruscă a temperaturii, altele decât infecția cu COVID-19.
Procedura de luare forțată a temperaturii persoanelor care doresc să intre în magazin impusă firmei în relația cu clienții, încalcă:
– art. 5 al Conventiei de la Oviedo intrata in vigoare in Romania din anul 2001,
– art. 16, alin. (1), art. 22, alin. (1) și (2), art. 26, art. 53 din Constituția Romaniei. Articolul 22, al. 1 – Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Iar al. 2 – Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
Articolul 53 Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
– art. 14 și art. 17 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului și art 1 din Protocolul 12 din aceeași Conventie,
– art. 3, 7, 8 21, 38, 48, 53 și 54 din Carta drepturilor fundamentale a UE.”
C.Z.

Notă: Părerea dvs. contează pentru noi…. Spuneţi-vă părerea la

Comentează »»» »»» »»»

18 COMENTARII

  1. „NU sunt deacord să mi se ia temperatura, pentruca sunt un om liber și nu are voie nimeni să îmi verifice nimic fară acordul meu! NU suntem animale, suntem oameni!”

  2. Au ajuns paznicii să facă asta. Așa scrie în fișa postului și în calificarea lor? Nu sunt de acord. În primul rând pentru orice procedură medicală se semnează un acord. Asta la intrarea în magazin nu se întâmplă….

  3. Nu! Sunt om, nu animal ! 37,5 grade nu înseamnă obligatoriu covid ! Am dreptul să circul liber, am dreptul să-mi trăiesc viața cum vreau, nu renunț la drepturile mele !

  4. În calitate de cadru medical, consumator și cetățean simplu, categoric NU! Noi suntem supuși mai multor, ,încercări” medicale care pot face ca temperatura să depășească 37°. Abcese, procese inflamatorii etc, etc! Deci…cum poate un paznic/portar să știe ce probleme avem?

  5. Vin concediile…. Vin de la plajă, ars de soare și am 37.2. Asta înseamnă că sunt suspect Covid? Au făcut ăștia un rahat pe băț cu termometrierea asta!

  6. NU…. NU…. sunt de acord! Alt aspect la care nu se gândește nimeni este că dacă cineva are febră poate lua un antitermic. Automat i-a scăzut pe moment temperatura și nu arată când i se ia la intrarea în supermarket . Deci măsura e degeaba în acest caz.

  7. Dupa ploile astea….vine căldura, mergi prin soare pe jos și când ajungi acolo automat îți frige capul și ai temperatura mare si automat gata….. paznicul iti arata ca ai temperatura mare…. deci posibil covid……

  8. La un supermarket nu ii dau numele ca sa nu ii fac reclama au pus o angajata sa ia temperatura OBLIGATORIU celor care intrau in magazin. Este o incalcare a drepturilor, e adevarat . NU sunt de acord….. ca sa mi se ia temperatura de catre o angajata a unui magazin sau de un paznic…. total NU ….

  9. Mulți dintre noi,ne punem întrebarea e ce se poate face??până la urmă să trăiești zilnic stresat că poți avea febră sau probleme de sănătate și ei în loc să te trateze te internează ca esti suspect de covid 19,este ceva ieșit din comun…..

  10. Dacă trebuie să mergi să te aprovizionezi din mai multe locuri intr.o zi , ești nevoit să te lași termoscanat de fiecare dată ? Chiar nu se poate face nimic ? Lăsăm ca să se strânga lațul în jurul gâtului nostru ,cu fiecare măsură pe care o iau”mai marii noștri ” pentru „binele nostru”… Vai nouă ,cine știe ce va urma ! NU sunt de acord….

  11. DA, sunt de acord. Ce „inalte” studii medicale trebuie sa ai ca sa poti luai o temperatura. Problema este ca nu stiu cat de bune sunt acele termoscannere. Mamele si bunicile noastre erau mari „doctorite” cand ne luau noua sau copiilor nostri, temperatura. Si o luau chiar si rectal la virste mai mici, ceea ce era mai periculos.

  12. Cica vine caldura si creste temperatura organismului… Unii sunt cu pluta. Organismul isi reface singur temperatura. Daca stai la 45 de grade in soare, crezi ca faci si tu tot 45 de grade? Nu treci de 37 grade, stai linistit. Doamne, da-le minte la unii!
    Da acasa mancati? Ca banuiesc ca nu toti aveti bucatari specializati in casa.
    Si in magazin, daca asta e politica lor sa-ti ia temperatura, asta e. Cui nu-i convine sa plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.