Încă un mecanism de amânare a chiriilor

0
  • Firmele argeşene pot beneficia de o nouă facilitate



Un proiect de lege promulgat săptămâna trecută de șeful statului va extinde sfera persoanelor care vor putea cere amânarea plății chiriilor. O măsură similară există deja de ceva timp, fiind instituită de Guvern prin OUG, însă mecanismul este diferit.


Proiectul de lege, care după semnare a devenit Legea 62/2020, urmează astfel să apară în Monitorul Oficial. Conform avocat.net, acesta prevede că firmele vor putea cere amânarea chiriilor inclusiv până în luna de după cea în care a încetat starea de urgență. Din moment ce starea de urgență s-a terminat luna asta, facilitatea va fi disponibilă până la 30 iunie 2020. Practic, va avea loc o schimbare a facilităților de amânare a plății chiriei, în sensul extinderii sferei persoanelor care beneficiază de pe urma lor. La acest moment, de această facilitate beneficiază doar anumite categorii profesionale (de exemplu, IMM-uri sau avocați), conform Ordonanței de urgență a Guvernului 29/2020. În baza noii legi, vor putea beneficia de amânarea plății chiriilor orice firmă și persoanele fizice afectate în timpul stării de urgență. În plus, cei care vor beneficia de o astfel de facilitate nu vor fi nevoiți să plătească dobânzi și penalități, mai este menționat în actul semnat de șeful statului.
Condiţiile ce trebuiesc îndeplinite
În ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să beneficieze de pe urma facilității, acestea diferă în funcție de cine va solicita acest lucru: # operatorii economici, practicanții profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, dacă activitatea le-a fost întreruptă sau veniturile sau încasările au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, în perioada de aplicare a stării de urgență; # persoanele fizice, dacă au fost afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență. O altă condiție, care ar putea pune probleme de interpretare, este că legea prevede că persoanele trebuie să se afle în imposibilitate de plată a chiriei. În același timp, vestea bună este că cei care închiriază spațiile vor fi compensați pentru acest lucru imediat, chiriile urmând a fi plătite de Fisc, iar chiriașii urmând, de la sfârșitul perioadei de amânare, să plătească acele sume de bani direct Fiscului.
Cine va plăti chiriile
Practic, chiriașii vor cere Fiscului să plătească chiriile, urmând să-și rezolve socotelile cu Agenția până la finele anului 2020. În mecanismul Guvernului, firma cere un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei în baza căruia cere amânarea chiriei la proprietar – mecanismul este mai simplu și nu implică acoperirea chiriilor din banii statului. Aceeași măsură nu poate fi reglementată similar prin două acte normative diferite. Parlamentarii mai lucrează, acum, și la un proiect de lege de aprobare a OUG 29/2020. Această ordonanță le-a permis întreprinderilor mici și mijlocii, precum și altor entități, cum sunt avocații sau notarii, să obțină amânarea plății chiriilor, dacă activitatea le-a fost afectată ca urmare a efectelor coronavirusului și măsurilor luate de autorități. Proiectul se află în lucru la Camera Deputaților (Camera decizională), după ce a fost adoptat de Senat. Însă, cum arătam și mai sus, acest proiect doar va aproba OUG 29/2020, care vizează facilități valabile doar pe perioada stării de urgență instaurate ca răspuns la efectele coronavirus. Conform normelor de tehnică legislativă, ar fi fost mai justificată o modificare a proiectului de aprobare a OUG 29/2020, parlamentarii putând să intervină pe ordonanță în orice mod prin proiectul de lege care o aprobă, și nu crearea unei situații în care cele două proiecte legislative ar putea să fie adoptate în paralel. Atenție! Cele două proiecte legislative vor intra în vigoare abia după ce trec prin tot procesul de adoptare și oficializare (adoptare de Parlament, promulgare de către președintele României și publicare în Monitorul Oficial). S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.