Măsuri pentru prevenirea gripei aviare

0
  • DSV Argeş a transmis mai multe recomandări crectătorilor
  • În judeţ sunt 19 ferme de păsări şi un incubator
  • În total sunt sute d emii de capete de păsări



Având în vedere situaţia epidemiologică existentă la nivelul Ungariei, care la finalul lunii trecute a confirmat încă două focare de gripă aviară înalt patogenă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a dispus intensificarea măsurilor de biosecuritate la nivelul exploatații comerciale și a celor nonprofesionale pentru diminuarea riscurilor de apariție a acestei boli.


Astfel la nivelul exploatațiilor nonprofesionale: # se interzicer accesul păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; # se separă în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților rațele și gâștele de alte păsări domestice; # se interzice creșteriea păsărilor domestice în aer liber; # se interzicer adăpăriea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; # se interzice depozitarea hranei pentru păsările domestice și a păsărilor captive într-un mod neprotejat de păsările sălbatice sau de alte animale; # se impune prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie; # se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice; # se va evita intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).
Exploataţiile terbuies împrejmuite
La nivelul exploatațiilor comerciale măsurile ce trebuiesc luate sunt: # împrejmuirea exploataţiei, astfel încât să nu poată permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate; # prevenirea accesului mamiferelor-controlul rozătoarelor precum și interzicerea altor animale domestice și sălbatice (de exemplu pisicile si câinii); # atât spațiul de depozitare pentru materialele de așternut cât și furaje vor fi acoperite și închise; # se va avea în vedere drenarea apelor existente; # nu va exista nici o amenajare sau spațiu de cazare a altor păsări (de exemplu păsări de companie sau pentru hobby); # toate persoanele vor respecta normele de biosecuritate; # dezinfector rutier, filtru sanitar veterinar corespunzător și funcțional; # echipament de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia.
Pericol de virus sălbatic
La nivelul fondurilor cinegetice a fost dispusă intensificarea supravegherii oficiale a populațiilor de păsărisălbatice, în special a păsărilor de apă. De asemeena s-a dispus continuarea supravegherii păsărilor moarte sau bolnave, și notificarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală a păsărilor descoperite moarte, precum și o atenție sporită și o conștientizare asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii. Virusul sălbatic se poate transmite la domestic atât în exploatațiile non-profesionale cât și în cele comerciale, inclusiv în exploatațiile de tip A.
De asemenea s-a introdus şi obligativitatea notificării medicului ve­te­rinar de libera practică concesionar sau Direcția Sanitară Veteri­-
nară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la pasarile aflate in proprietate.
“Transporturile de păsări controlate!”
Despre situaţia creată în ţară cun virusul gripei aviare, directorul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu ne-a declarat: “Deoarece acest virus intră şi în zona de supraveghere din ţara noastră, noi am alertat crescătorii de păsări pentru a spori condiţiile de biosecuritate. Iar cei care au încărcat şi au tranzitat Ungaria au fost controlaţi, dar nu au venit din zonele unde a apărut gripa. În judeţul Argeş avem mai multe ferme de păsări: pentru ouă de consum – 8, pentru reproducţie – 5, pentru pui de carne -6, plus o staţie de incubaţie, pentru pui de o zi. Nu avem risc epidemiologic de gripă aviară în Argeş. Nu se comercializează păsări din acele zone, deci nu avem nici restricţii. Nici în ţară nu au apărut focare, decât cele care au fost prinse în judeţul Arad, pe raza de acţiune a focarului din Ungaria”. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.