Amestecul de nădire universal

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuitCurierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm ”Amestecul de nădire universal”. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, tânăr pescar de crap, din noul val, campion național la 22 de ani cu lotul Nexgen, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting. Autor al multor teste cu produse de pescuit, a reușit în perioada de când pescuiește să dobândească destulă experiență din care să împărtășească și pescarilor aflați la început de drum.
Cum trebuie abordată partida
În ultimele partide am folosit un amestec de nădire pe care îl consider potrivit pentru orice baltă fie ea sălbatică sau carpodrom. Îl consider așa pentru că el acoperă cam toate preferințele crapilor în materie de hrană. Conține atât semințe cât și componente ceva mai nutritive precum boiliesurile și peletele. Pentru lacuri sălbatice, sau lacuri pe care nu am mai pescuit până acum încep cu același tip de amestec însă puțin schimbat la partea de cantități. Cu alte cuvinte încep cu mai multe semințe și ceva mai puține boiliesuri și pelete, iar apoi pe măsură ce am trăsături măresc cantitatea de boiliesuri și pelete până când ajung să folosesc mai multe bile decât semințe.
Ce semințe se folosesc
Partea de semințe o constitui de cele mai multe ori din semințe de diferite dimensiuni, de ceva timp folosesc amestecul Seven Mix de la Carp Expert care conține 7 tipuri de semințe, și anume mini tigernuts, cânepă, arahide, lupin, porumb, naut și mazăre. Pe lângă acest amestec mai adaug Tigernuts de la Carp Expert, le folosesc tot la pungă pentru că este destul de dificil și de lung procesul de preparare al alunelor tigrate, motiv pentru care este mult mai simplu să le folosesc deja preparate la pungă. Mai adaug și câteva semințe mici de genul cânepă, grâu, mâncare de păsărele, asta mai ales la început pentru a da ceva mai multă preocupare peștilor asupra zonei nădite.
Cantitățile care se utilizează la mix
Că să vă faceți o idee asupra cantităților și defapt a procentelor dintre semințe și boilies în cazul lacurilor noi, aveți o mică listă mai jos:
2 pungi Carp Expert Seven Mix
1 pungă Carp Expert Porumb
1 pungă Carp Expert Tigernuts
½ pungă Carp Expert Cânepă
½ pungă Semințe mici (amestec Carpticle)
½ punga The One Solubile 18/22mm
½ pungă The One Tari 18mm
½ pungă Pelete Pește
Cum trebuie să nădiți
Aceasta cantitate este una orientativă, nu nădesc cu toată din prima, cantitățile pentru o primă nădire nu pot fi unele clare pentru orice lac ci ele diferă de la situație la situație. După cum puteți oberva pentru început folosesc cam 1kg de boilies la 4-5kg de semințe. Îmi place că după combinarea tuturor elementelor să adaug peste ele puțin dip sau Groundbait Mixer pentru că peletele și boiliesurile/solubilele să tragă lichid, să fie puțin mai aromate și mai atractive, asta pentru un răspuns ceva mai rapid al peștilor. Eu cam așa încep, consider o greșeală că din prima pe un lac nou, sălbatic, să începi o sesiune de nădire doar cu boilies sau doar cu pelete. Poți sta mult timp pe un astfel de lac fără trăsătură nădind din prima doar cu boilies.
Pe sălbatic, semințele dau rezultate
De ce?. Deoarece crapii se obișnuiesc mai greu cu boiliesul, de la formă, de la gust, nu știu exact din ce motiv, însă dacă boiliesul este introdus treptat puțin câte puțin și alături de alte nade cu care crapii sunt ceva mai obișnuiți, cum ar fi semințele, atunci boiliesurile vor fi acceptate ceva mai repede. Apoi, după câteva trăsături, vor lua foarte repede chiar și boiliesurile de la cârlig și deci introducerea a mai multor bile în nădire vă fi un lucru bun. În cazul carpodromurilor, amestecul de nădire folosit este întors invers, în sensul că folosesc mai multe boiliesuri și ceva mai puține semințe, care doar pentru a da o granulație ceva mai diversă amestecului. Însă și aici mai fac o modificare, adică folosesc pe cât posibil dimensiuni cât mai variate în cazul boiliesurilor, 16-18 și boiliesuri de 22mm tăiate.
Pe carpodromuri, boiliesul este de bază
Așa cum spuneam proporțiile se întorc, amestec la început de obicei cam 2 pungi de boiliesuri tari The One, 1 pungă de solubile The One, ½ pungă de pelete și cam 2 pungi de semințe (Seven Mix, Porumb). În modul asta poți avea un răspuns mult mai rapid din partea crapilor datorită semințelor dar și o hrănire ceva mai îndelungată pe patul de nadă datorită solubilelor și a boiliesurilor tari. Consider acest tip de amestec unul foarte bun, asta și datorită faptului că pe majoritatea lacurilor pe care am pescuit până acum, am avut rezultate destul de rapide cu el, atât pe lacuri noi cum ar fi lacul Zarguzon, Lazăr, Chiroiu, dar și pe carpodromuri precum Hermes Periș, Moara Vlasiei 2, Mika Alaș etc. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.