- Din punctul meu de vedere
Cazul Apostoliceanu, punctul fierbinte al politicii din Argeş în aceste zile, îmi miroase a diversiune. Una de care nu sunt conştienţi nici cei care joacă în această piesă de teatru.
Pentru cititorii care nu ştiu despre ce este vorba, voi face un rezumat în câteva rânduri. PNL Argeş a anunţat, cu mult timp în urmă, că organizează un concurs între cei care doresc să devină candidat la alagerile locale pentru Primăria Piteşti. Ideea a fost nu doar originală, dar şi profund democratică pentru un partid în care democraţia lasă de obicei locul jocurilor de culise. S-au înscris patru persoane, printre care o notăriţă celebră în zonă mai ales pentru că e distinsă şi frumoasă, mă refer la Ana Stan, precum şi Tiberiu Irimia, fiul cunoscutei doctoriţe Irimia. Foarte în serios a luat acest concurs de partid un domn pe nume Mihai Coteţ, om de afaceri, care s-a plimbat cu cap prin Piteşti şi a realizat nişte clipuri video semnalând care ar fi problemele oraşului.
Prea puţin convins că această întrecere socialistă va fi luată în considerare la stabilirea candidatului, i-am avertizat pe concurenţi, în urmă cu mult timp, că vor lua plasă.
Pare că aşa s-a şi întâmplat, întrucât preşedintele Miuţescu a luat legătura, scrie presa, cu un tip de la PSD pe nume Sorin Apostoliceanu, actual viceprimar al pesedistului Cornel Ionică, pentru a-l susţine drept candidat.
Imediat au apărut comunicate ale unor oameni cu funcţii din PNL Argeş care au dezminţit informaţia. Un asemenea comunicat de presă semnat de preşedintele PNL Piteşti, Marius Postelnicescu, şi de preşedintele Ligii Aleşilor Locali Argeş, Narcis Sofianu, spune că informaţiile privind o eventuală susţinere a liberalilor pentru candidatura lui Sorin Apostoliceanu la funcţia de primar sunt „intoxicări”.
Am ajuns la concluzia că aşa stau lucrurile, este vorba despre o intoxicare, dar nu de la cine cred domnii care semnează comunicatul.
Pentru a se înţelege ce vreau să spun, am nevoie de o explicaţie.
Este evident că preşedintele Klaus Iohannis conduce o reţea subterană de interese politico – economice numită îndeobşte ”Statul paralel”. Aici se fac jocurile, conform unor scenarii bine puse ela punct și întemeiate pe analize științifice, cu privire la cine trebuie și cum trebuie să câștige alegerile. Când analizele nu sunt foarte corecte sau națiunea vrea, totuși, altceva, intervin celebrele tablete de la STS și din acel moment nu mai contează cine votează, contează cine numără.
De data asta, rețeaua și șeful ei au nevoie, mai mult decât oricând înainte, ca alegerile parlamentare să fie câștigate de PNL, acesta urmând să ia la remorcă USR pentru a guverna.
Ca să câștigi liniștit alegerile parlamentare, e nevoie de un semnal puternic la alegerile locale, altminteri se prinde românul că e o șmecherie la mijloc. Localele sunt mai greu de mânărit decât parlamentarele deoarece oamenii simt cum merg lucrurile în comunitatea lor, iar diaspora nu votează, deci nu pot fi aduse din afară voturi fictive.
Așa stând lucrurile, sunt sigur că alegerile locale nu vor fi lăsate de către rețeaua subterană la voia întâmplării.
Problema este că nu peste tot, ba din contra, PNL stă bine la nivel local, iar cum alegerile sunt într-un singur tur, liberalii riscă să piardă în multe localități. Pentru a nu avea un scor prost la alegerile locale, în marile orașe PNL trebuie să se asocieze cu USR.
Unul dintre aceste mari orașe este Pitești.
Deocamdată, PNL stă bine la nivel național și probabil că stă le fel și în capital județului Argeș, însă lucrurile se pot schimba.
În România, nu sunt atât de importante sondajele de opinie care se dau publicității și care sunt corectate cu pixul de cei care le comandă, cât sondajele făcute pe tăcute. Publicul nu știe, dar marile ambasade realizează astfel de sondaje pentru a informa acasă și a fi luate măsurile potrivite. Este al naibii de important să știi cine va conduce România, pentru a păstra sau a lua legătura anticipat.
Sondajele cele mai multe le face rețeaua despre care vorbeam și care testează piața politică zilnic, fiindcă are bani.
Dacă rețeaua ajunge la concluzia că la Pitești e suficient pentru PNL să aibă candidat care să meargă singur, atunci va merge singur. Dacă va fi nevoie de o alianță cu USR, atunci va fi un candidat comun sugerat de cine trebuie.
Știu liderii locali ce se întâmplă, chiar în această perioadă, în pivnițele democrației ? În genere, nu știu, știe poate doar vreunul dintre ei, în cazul în care face parte din rețea.
Liderii sunt lăsați să se joace de-a democrația, ba chiar încurajați să facă acest lucru. Așa a apărut concursul celor patru potențiali candați liberali pentru Pitești, așa a apărut posibila candidatură a pesedistului Apostoliceanu.
Jucați-vă, copii, pentru a da impresia că totul e democratic și pentru a da de lucru presei. În realitate, la momentul oportun, de undeva va veni porunca să candideze cutare sau cutare, singur ori în asociere, de la PNL sau de la USR.
De altfel, liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, dezmințind ideea cu Apostoliceanu, a spus că e posibilă o alianță cu USR.
Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, pentru că rezultatul alegerilor, fie ele locale sau parlamentare, ori prezidențiale trebuie să fie credibil și acceptat de către societate. Pentru a obține credibilitate pentru rezultatele deja stabilite se cheltuiesc bani și energie cu mută vreme înainte. Rețeaua nu își permite să vină cu rezultate în care nu crede nimeni fiindcă ar genera mari tensiuni sociale, ori hoțiile se fac în liniște.
În concluzie, da, au dreptate liberalii, chestiunea cu candidature lui Apostoliceanu e o diversiune.
Una de ale cărei resorturi nici ei nu sunt conștienți.
Gheorghe Smeoreanu