Stareţul Serafim va fi înmormântat sâmbătă!

0
  • Este obligatorie purtarea măştii şi distanţarea



După o grea suferinţă, părintele Serafim Caiea, stareţul Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung, a plecat la Domnul, marţi 9 iunie, aşa cum au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.


Miercuri, 10 iunie, la ora 14.00, părintele a făcut un ultim drum, a fost adus la Mănăstire. Trupul lui Serafim Caiea a intrat pe porţile mănăstirii unde a fost stareţ timp de 17 ani, de această dată, nu aşa cum îi obişnuise pe vieţuitorii mănăstirii, cu zâmbetul pe buze, ci tăcut, purtat pe braţe de feţele bisericeşti care l-au aşteptat cu lacrimi în ochi pe cel alături de care au slujit de nenumărate ori.
Părintele Protosinghel Serafim Caiea a trecut la Domnul
“Cu mare tristeţe, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, anunţă vestea trecerii timpurii în Ţara de peste Veac, a Preacuviosului Părinte Protosinghel Caiea Serafim (Gheorghe-Mihai), stareţul Mănăstirii Negru-Vodă din Muncipiul Câmpulung, judeţul Argeş, vrednic slujitor al Domnului Dumnezeu.
Preacuviosia Sa a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 09 iunie 2020, la o unitate spitalicească din Municipiul Bucureşti, în urma unei grele suferinţe trupeşti.
Trupul neînsufleţit al Părintelui Serafim Caiea, va fi adus pe 10 iunie 2020, la Mănăstirea Negru-Vodă şi depus în biserica mănăstirii.
Slujba de înmormantare va fi săvârşită în ziua de 13 iunie 2020, începând cu ora 11:00, în Altarul de vară al aţezământului monahal.
Ţinând seama ca încă ne aflăm în starea de alertă instituita de autorităţi, avem respectuoasa rugăminte, ca împreună, cler şi popor, în ziua înmormântării, dar şi pe durata priveghiului, să respectăm distanţarea socială între persoane de minimum 1,5 m, precum şi purtarea măştii de protecţie. În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, rugăm persoanele care vor dori să participe la înmormântare să evite aglomeraţia.
Fiii duhovniceşti şi toţi cei care l-au cunoscut ţi l-au pretuit, pot veni la Mănăstirea Negru-Vodă şi aprinde o lumânare pentru odihna sufletului Părintelui Serafim Caiea începând cu după amiaza zilei de astăzi (n.r. ieri).
Domnul Dumnezeu să-i aşeze sufletul cu dreptui cei din veac adormiţi!
Veşnică să-i fie odihna din neam în neam!”, a transmis Arhiepiscopia.
­Iată cine a fost părintele
Gheorghe Mihai Caiea s-a născut pe 30 august 1977. În anul 1993, a venit la Câmpulung, din comuna Hangu, judeţul Neamţ, pentru a urma cursurile Liceului Industrial nr.2. În 1996, a fost călugărit, sub numele Serafim, devenind monah la Mănăstirea „Negru Vodă”. În ianuarie 1998, a fost hirotonit diacon, iar, în aprilie, a devenit preot. În acelaşi an, a promovat examenul susţinut la Facultatea de Teologie din Piteşti, pe care a absolvit-o în anul 2002. În anul 2001, a urmat un curs de restaurare de carte veche la Padova, în Italia, preocupare legată de istoria ce i-a fost încredinţată a o conserva şi promova: Curtea Domnească, ce găzduieşte muzeul, prima scriere în Limba Română, prima carte în Limba Română scrisă chiar la „Negru Vodă”, prima Şcoală Domnească cu predare în Limba Română, cea mai veche lespede de mormânt al unui domnitor român. Aici a funcţionat, pentru o bună perioadă, prima tiparniţă adusă de Matei Basarab de la Kiev, cu ajutorul lui Petru Movilă, unde s-a scris prima carte în Limba Română, cu conţinut moral-filozofic, „Învăţături la toate zilele de peste ani”, în anul 1642. Acestea erau lucrurile despre care îi plăcea părintelui Serafim să vorbească, preferând un anonimat aproape complet în privinţa persoanei sale. În anul 2003, la numai 26 de ani, a devenit stareţul Mănăstirii „Negru Vodă”. Ca slujitor al Bisericii, părintele Serafim a slujit, în primul rând, oamenii, dedicându-se unei misiuni umanitare luate ca model de colegii săi.
Sâmbătă se va oficia slujba de înmormântare a părintelui Serafim Caiea, începând cu ora 11.00, la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung, acolo unde a trăit printre câmpulungeni de la vârsta de 19 ani.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.