Probleme cu apa în mai multe localităţi

0
  • Controalele au scos la iveală



În urma aparţiei în presă a unor articole din care reieşea că mai bine de jumătate din sursele de apă din comunele şi oraşele din Argeş sunt contaminate, prefectul Emanuel Soare a cerut să fie făcute verificări. În acţiune s-au implicat Inspecția Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății, Direcţia de Sănătate Publică şi primăriile. Au fost descoperite nereguli în mai multe comune şi s-a stabilit că anumite izvoare din Piteşti au concentraţia de amoniu peste limita admisă.


Inspecția Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății, a controlat calitatea apei din sistemele publice de alimentare cu apă din Argeș. „În urma verificărilor, UAT Morărești a fost amendată cu 5000 lei, dezinfecția apei făcându-se cu un produs biocid cu termen de valabilitate depășit. În comuna Coșești, la ambele sisteme de alimentare cu apă (Leicești-Corbu și Coșești) valoarea parametrului Mn (Mangan) a fost peste maximul admis. În plus, autorizațiile sanitare de funcționare nu au fost reavizate anual, deși au fost depuse la DSP, pentru că au existat depășiri ale parametrilor Fe (fier) și Mn (mangan). UAT Hârsești a fost amendată cu 10.000 lei, pentru că nu se realizează dezinfecția apei (nu au în dotare produse biocide), iar sistemul de alimentare cu apă nu are Autorizație Sanitară de Funcționare reavizată din 2014. Mai mult, sursa de apă necesită securizarea capacului, iar perimetrul de protecție al sursei și rezervoarelor nu este împrejmuit complet. UAT Ungheni a fost amendată cu 5000 lei, pentru că nu se efectuează monitorizarea operațională a calității apei, nu se efectuează dezinfecția apei (defecțiune la sistemul automat de clorinare, care e nefuncțional), iar sistemul de alimentare cu apă nu este autorizat sanitar”, a transmis într-un comunicat de presă, Prefectura Argeş.
Amoniu peste limită la izvoare din Piteşti
În urma verificărilor făcute de administraţiile locale, s-a stabilit că la Pitești apa de la mai multe izvoare are concentrația de amoniu peste limitele legale. Este vorba despre forajele din: strada Carol Davila- Găvana III, strada Teilor- bloc PS6, bulevardul Petrochimiștilor- Piață, Nicolae Bălcescu- bloc S5, Calea București- bloc 31, Tudor Vladimirescu- bl P16, strada Paltinului- Găvana II, Eremia Grigorescu- bloc P9, bulevrdul Libertății- bl 21A Trivale. Ultimele probe de la izvoarele din Pitești au fost recoltate în octombrie 2019, Primăria informând Instituția Prefectului că, în perioada imediat următoare, acțiunea va fi repetată. Se înregistrează probleme minore la parametrul clor, care este sub limită, în com.: Beleți Negrești, Bogați, Budeasa, Buzoești, Căldăraru, Cocu, Recea și Vlădești. În plus, parametrul de Mn (mangan) este peste limită în comunele Buzoești, Recea, Rociu și în satul Pârvu Roșu din orașul Costești (unde s-a trecut la aprovizionarea cu apă din alt sistem, deoarece soluția tehnică nu a redus valoarea parametrului respectiv). M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.