În următorul sezon, două echipe vor da barajul!

0
  • Trecerea Ligii I de la 14 la 16 echipe aduce modificări la sistemul de promovare



13 cluburi dintr-un total de 14 au fost de acord cu modificarea Ligii 1 de la un sistem cu 14 echipe la unul cu 16 din următoarea ediție de campionat, iar FRF a aprobat astfel această schimbare cu care au fost de acord și LPF și deținătorii de drepturi TV.


Pe lângă cele 30 de runde din sezonul regular, sistemul conține și o a doua etapă. Conform liga2.prosport.ro, primele șase clasate vor merge într-un play-off în care vor juca tur-retur, ca și până acum, iar următoarele zece echipe din clasament vor evolua într-un play-out în care nu vor mai fi meciuri tur-retur, ci doar un meci între ele, după modelul implementat în sezonul 2019-2020 în play-off-ul de la Liga 2. Echipele situate pe locurile 7 – 11 după sezonul regular vor juca cinci din cele nouă meciuri pe teren propriu în play-out, restul, 12-16, vor desfășura doar patru acasă. Stabilirea programului se va face pe baza tabelei Berger de 10. În play-off, respectiv în play-out se va intra cu jumătate din punctele deținute la finalul sezonului regular.
Miză şi în play-out
FRF a anunţat de asemenea, că ”pentru ca toate meciurile din play-out” să aibă miză sportivă, pe lângă cea a evitării retrogradării, primele două clasate din acest turneu de nouă meciuri vor juca o ”finală” pe terenul echipei mai bine clasate, iar câștigătoarea va evolua într-o nouă ”finală” împotriva echipei din play-off clasate pe ultimul loc care permite participarea în competițiile europene, pentru a stabili echipa care va juca în Europa League / Conference League. Această a doua finală are loc pe terenul echipei din play-off.
Două promovează direct, două dau barajul
Mai mult, în ultima şedinţă a Comitetului Executiv al FRF s-au adoptat modificări și în privința retrogradării din Liga 1 și a promovării din Liga 2 la finalul următoarelor sezoane. Astfel, dacă în sezonul 2020/2021 al Ligii 1 promovează UTA Arad și Campionii FC Argeș, iar CS Mioveni urmează să joace baraj cu ultima clasată din play-out-ul Ligii 1, Chindia Târgoviște, fără ca altă echipă să retrogradeze, pentru edițiile 2021/2022 și 2022/2023 se modifică modul de promovare, urmând a se introduce unul apropiat de cum și-ar fi dorit Rapid și Petrolul încă din această vară. Vor promova în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga 2, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea și al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 8, respectiv 7 în play-out-ul Ligii 1. Echipele de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Liga 1 vor retrograda direct. Începând cu sezonul 2023/2024, promovează în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 8 în play-out-ul Ligii 1. Formațiile de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Ligii 1 vor retrograda direct. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.