Cel calm, cel înțepat, cel ironic

11
0
  • Din punctul meu de vedere



Ştiţi filmul acela al lui Sergio Leone ”Cel bun, cel rău, cel urât”? Dacă nu l-ați văzut, să îl vedeți neapărat fiindcă este considerat cel mai tare western din istoria cinemografiei europene.


La Sergio Leone, filmele se încheie întotdeauna cu sânge pe pereți.
Emisiunea de joi seara de la Curier TV parcă nu ar fi fost realizată de dna Marilena Barață, ci de dl Sergio Leone. A fost ca un film cu sânge pe pereți pe care îl putem intitula ”Cel calm, cel înțepat, cel ironic”.
Cel calm a fost dl Dan Grecu, candidatul Pro România la Consiliul Județean.
Cel înțepat a fost dl Emanuel Soare, candidat la Consiliul Județean din partea PNL.
Cel ironic, ca întotdeauna, a fost dl Ion Mînzînă, candidatul PSD la Consiliul Județean.
Totul ar fi fost bine și frumos, poate chiar constructiv, dacă Emanuel Soare nu dădea cu piciorul în garnița cu lapte. Iată cum s-a întâmplat.
Dan Grecu a povestit că a avut Covid deși nimeni din firma sa nu a fost infectat și nu știe de unde l-a luat. În principiu, când auzi că un om a trecut prin purgatoriul infecției cu noul coronavirus, te cutremuri, iar dacă omul e de față cu tine îi vorbești cu toată prietenia.
Ce știe însă dl fost prefect despre cutremurare și prietenie ? Domnia sa l-a luat la rost pe Dan Grecu reproșându-i că nu și-a protejat nepoțelul, că nu poartă mască la birou și nici acasă, că are totuși un infectat la societatea comercială.
Ne-a lăsat pe toți, cum zice francezul, bouche bee, adică cu gura căscată.
De unde știi dumneata, dom Soare, fost prefect, despre cum trăiește în casa lui cetățeanul Dan Grecu ? De unde știi, de asemenea, că Dan Grecu nu poartă mască la birou ? Dar cum își pupă nepotul, asta de unde o mai știi, măi, musiu ?
Pur și simplu, distinsul fost prefect a lăsat puternica impresie că a fost informat de serviciile secrete cu privire la viața de zi cu zi a patronului de la Valea cu Pești. Cred că unii s-au enervat cumplit.
Mă rog, asta a fost faza cu Dan Grecu, după care a început meciul Mînzînă – Soare.
Dl Mînzînă are o dambla și anume e ironic, o ironie mușcătoare, până la sânge. E tumultuos, se aruncă peste adversar ca la luptele de sumo. Aceste este omul, acesta este farmecul lui.
Dl Mînzînă l-a avut drept adversar politic pe dl Soare. Dacă nu ați fi din Argeș și ați auzi că un politician miștocar s-a contrat cu un profesor universitar, ați crede că profesorul a dominat disputa prin eleganță, stil, rațiune și rafinament. Fiindcă asta înseamnă mediu universitar, atitudinea academică.
N-ați văzut așa ceva. Dl Soare a sărit la beregata dlui Mînzînă precum câinele, dovadă că politica îi transformă complet pe unii oameni, încât ajung să uite cine sunt.
Hai să zicem că în anumite momente dl Soare l-a pus la colț pe dl Mînzînă, dar mă întreb ce au gândit studenții despre profesorul lor politician. Au gândit că e viteaz sau că e mitocan ? Naiba știe.
Adevărul este că Adrian Miuțescu poate fi mândru de transformarea rapidă a profesorului universitar în cel mai clonțos om politic pe care îl au liberalii în județ. Emanuel Soare a învățat rapid tehnica hărțuirii politice și degeaba i-a spus Ion Mînzînă că nu știu care betonieră lucrează pentru societatea de drumuri, fiindcă profesorul a ținut-o gaia mațu că minte.
– Te iau de mânuță și te duc să o vezi că funcționează, a spus Mînzînă.
– Mințiți, mințiți, a sărit Soare. Sifonați banii, sifonați banii !
Cam așa au decurs vreo două ore din trei, timp în care m-am gîndit serios dacă pe lumea asta statutul de profesor universitar mai face cât o ceapă degerată, din moment ce limbajul academic este înlocuit cât ai zice hocus – pocus cu limbajul de mahala.
În tot acest timp, liberalul a folosit aceeași placă și anume că nu s-a făcut nimic în Argeș vreme de 30 de ani. În principiu, o afirmație are nevoie de un fundament epistemic, adică de o valoare de adevăr sau fals. Afirmațiile dlui Soare fac însă parte din tehnica NLP, anume condiționarea neuro-lingvistică. Dacă spui ceva de mai multe ori, repeți și iar repeți, îi faci ascultătorului bătătură pe creier și va repeta și el, ca nebunul, aceeași chestiune, fără să se mai gândească dacă ea corespunde sau nu cu realitatea.
Dan Grecu a urmărit emisiunea de parcă era spectator, ca și mine, nu participant în platou. Mă rog, platoul de skype, dar tot platou se numește. Nu a intervenit decât foarte rar și a încercat să își păstreze tonul elegant și uzul rațiunii.
Păcat că Dan Grecu a intrat atât de târziu în politică și mai păcat că nu este reprezentantul unuia dintre cele două partide mari, PSD sau PNL. Fiind la Pro România, e greu de presupus, ba chiar imposibil, că dl Grecu va accede la funcția de președinte al CJ. Păcat, zic, fiindcă omul e o minte limpede, a construit un imperiu turistic de la zero aproape și are mult bun simț.
Fiindcă eu cred că Ion Mînzînă va cîștiga alegerile pentru Consiliul Județean Argeș, m-aș bucura ca jocurile să iasă în așa fel încât Dan Grecu să fie vice-președinte. Dar mai e mult până departe.
Emisiunea de joi ar trebui reluată de Curier TV și pusă pe Youtube. Este genul de emisiune pe care nu o uiți câțiva ani.
A început nebunia campaniei electorale, timp în care veți găsi prea puține argumente și o groază de atacuri sub centură.
Totuși, n-aveți ce spune, democrația e frumoasă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


11 COMENTARII

  1. Bai nene, am vazut si noi emisiunea, nu incerca sa l scoti basma curata pe manzana, pe dragul tau partid psd; ist Curierul zilei este ziarul psd ului . Dumneata pentru banii esti in stare sa scrii orice, esti un fel de Mircea badea, de Bogdan chireac … incepand de astazi nu o mai pierd timpul cu acest ziar.

  2. Tare suparat trebuie sa fie tov.Smeureanu,te chinui sa gasesti 2000 de cuvinte saptamanal ca sa-ti zugravesti Fat-Frumosii si vin astia de la PNL si posteaza un fragment de emisiune de cateva minute si vad alegatorii adevarata fata a candidatului Minzina: cea de cocalar sau, daca nu va convine, de ghiolban! Isteti astia de la PNL, nu se mai obosesc sa-si gaseasca un ziarist de moravuri usoare pe care sa-l plateasca pentru fiecare numar.
    P.S.Am aflat si care este prioritatea candidatului Gentea: iluminatul public cu LED-uri, spre maretia micului Pitesti! Il anunt ca exista o comuna in Arges (nu dau nume , nu are primar PSD) care are de vreo 3-4 ani acest tip de iluminat.

  3. Curier TV ?
    Acum aflu ca ziarul si-a facut un post de televiziune!

    Nu stiam.

    P.S.
    Am tot aflat de la unele din rudele mele despre Arges TV – un post de televiziune local care emite analogic (adica pentru televizoarele vechi cu tub catodic si cu ‘purici’ pe ecran).
    M-au innebunit 2 rude dupa ce le-am cumparat TV cu LED (care implicit vede programe transmise digital) ca sa le bag pe lista de programe si Arges TV („ca sa mai vedem si noi ce se intampla in judet”)
    Ce mai lupta, ce mai freamat, cu cautari pe Google si incercari disperate, pana la urma am reusit sa aiba si TVR1 HD (Da, High Definition) cat si Arges TV (SD – Standard Definition, dar si analogic) pe acelasi televizor.

    Ma rog – pensionarii sunt cei care vor ca timpul sa stea in loc – primesc pensia pe card (pentru ca i-a obligat statul), apoi in ziua pensiei se duc la bancomat si scot toti banii ca sa aiba numerar pentru plati!

    La fel si cu televiziunile astea locale care si-au facut calculele ca pensionarii au televizoare vechi si analogice.

    • Auzi, bre, „Mushcodici”(numele tău real), suntem sătui de „țațe Mareşici”, ca tzyne, care se vaită că au nasul mult prea înfundat şi nu le (mai) miroase (a bine !) nici măcar „oațapu” ( dar te uiți la cuvântul „whatsapp” , precum capra „Tita” în căldurile rutului pe care o atrage Capricornu’ pe ulița mare a satului) !

  4. Dl. Smeoreanu mi-a adus aminte de alta sintagma folosita pe vremea Ceausescului:

    Cel bun, cel drept, cel mare, cel viteaz

    Sa cautam printre politicienii locali pe cei care se incadreaza in aceste vorbe din limbajul de lemn.

  5. Dacă PSD-ul îi plătea un editorial tematic lui Smeoreanu, precis trecea şi moţiunea de cenzură. Ha, ha, ha!

Comentariile sunt închise.