Cum întrerupem lanțul pandemic?

0  • Conf. univ. dr. Adrian TaseConf. univ. doctor Adrian Tase revine cu informații importante despre coronavirus și cum putem preveni infectarea cu SARS Co-V 2. Iată cu ce noutăți a venit renumitul cardiolog în numărul de astăzi.


Lanțul pandemic este compus din mai multe verigi: epidemiologică, medicală patologică, psihologică, economică, geopolitică.
Veriga epidemiologică se caracterizează prin contagiozitatea foarte mare. Virusul SARS-CoV-2 se transmite foarte ușor de la om la om, inclusiv prin intermediul suprafețelor. Este virusul cel mai performant după criteriul contagiozității.
Cum se manifestă? Prin numărul mare de cazuri noi cu test pozitiv.
Care sunt măsurile? Distanțarea socială, masca, dezinfectantul.
Veriga medicală patologică se caracterizează prin numărul mare de îmbolnăviri. Boala se numește COVID-19 (CO de la corona, VI de la virus, D de la Disease – boală în engleză, 19 de la anul apariției în Wuhan).
Cum se manifestă? Există 6 forme clinice de boală, de gravitate progresivă, de la simptome ușoare ale căilor respiratorii la febră, de la pierderea gustului și a mirosului la tușe persistentă, de la tulburări digestive la pneumonie gravă cu dispnee severă, de la miocardită la deces.
Care sunt măsurile? Tratament, eventual spitalizare, iar formele severe merg în ATI. În prezent, numărul paturilor ATI ocupate cu urgențe COVID-19 este între 400 și 500.
Veriga psihologică
Cum se manifestă? Prin atacuri de panică, stări depresive, etc..
Care sunt măsurile? Consiliere, eventual tratament psihiatric.
Veriga economică
Cum se manifestă? Prin disfuncționalități ale agenților economici care culminează cu colapsul economic.
Care sunt măsurile? Relansarea economică. Este o problemă de management.
Veriga geopolitică
Cum se manifestă? Prin conflicte la nivel social, care pot evolua în schimbări de regim politic, sau chiar prin conflicte armate. Măsurile nu sunt de competența medicului.
Lanțul pandemic este cel mai ușor de înterupt la prima verigă. Portul corect al măștii, distanțarea socială, dezinfectarea mâinilor sunt suficiente pentru a întrerupe veriga epidemiologică și ofensiva noului coronavirus se oprește aici.
Reamintim cititorilor noștri măsurile de creștere a rezistenței organismului: alimentație variată cu minerale (zinc, magneziu, etc.) și vitamine (C, D, etc.), somn suficient (8-9 ore pe noapte), activitatea fizică adaptată la starea organismului, moralul bun.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.