Vouchere pentru televizoare şi aspiratoare noi

0  •  Programul Rabla pentru electrocasnice pus în dezbatereȘi în acest an, argeşenii interesați să-și înlocuiască electrocasnicele vechi, cu consum mare de energie electrică, cu unele noi vor putea cere bani de la stat pentru asta, prin programul Rabla pentru electrocasnice, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere la Ministerul Mediului.


Ca o noutate, ediția acesta a programului va permite achiziționarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și a aspiratoarelor. Proiectul de ordin de la Ministerul Mediului conține, de fapt, ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic sau, așa cum i se spune în mod uzual, Rabla pentru electrocasnice. Potrivit acestuia, la lista electrocasnicelor ce vor putea fi cumpărate în baza voucherelor primite pentru predarea unora vechi se vor adauga și aspiratoarele. Astfel, în viitoarea ediție, voucherele vor putea fi folosite pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe și aspiratoare.
Mai exact, după cum apare și în proiectul de ordin, sumele pe care le vor primi cei intresați să-și înlocuiască electrocasnicele sunt: # 300 lei – pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; # 400 lei – pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; # 200 lei – pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A. Înscrierea celor interesați în programul Rabla pentru electrocasnice se va face online, după ce autoritățile vor anunța demararea acestuia, prin accesarea aplicației gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu și transmiterea următoarelor informații: # datele de identificare (nume, prenume şi adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia; # adresa de e-mail şi număr de telefon mobil valide; # declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local; # acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici; # tipul de electrocasnic care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării. După ce se vor transmite aceste date către AFM, solicitantul va primi, tot prin intermediul aplicației, un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile. Apoi, cel de-al treilea și ultim pas ce va trebui făcut pentru utilizarea banilor primiți de la autorități este ca cel ce a obținut voucherul să meargă la un magazin acceptat în program, unde va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și-l va achiziționa pe cel nou. De principiu, beneficiarii de vouchere trebuie să predea un electrocasnic vechi de același tip cu cel pe care vrea să-l cumpere. Totuși, există două excepții de la această regulă, respectiv pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparate vechi din restul listei de mai sus. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.