15 mil euro plătiţi fermelor afectate de pestă

0



Două dintre fer­mele de porci din judeţul Argeş, închise în primăvară din cauza pestei por­cine au fost de curând despăgubite pentru zecile de mii de porci sacrificaţi, iar între timp s-a început şi repopularea cu mamifere în unele dintre acestea.


În total despăgubirile se ridică la aproximativ 15 milioane euro, aproximativ 9,5 milioane de euro pentru ferma Danbred din Slobozia şi mult mai puţin, respectiv 5,5 milioane euro pentru ferma Macro Suin de la Costeşti. „Au fost plătite despăgubirile în valoare de aproximatin 15 milioane euro, bani aceştia acoperind în totalitate cheltuielile de despăgubiri aprobate. Mai avem o singură fermă de despăgubit, la Domneşti, care încă se află în termene de analiză şi evaluare, pentru a se vedea clar ce bani trebuiesc despăgubiţi, în funcţie de cantităţi, greutăţi, grupe, etc… Parte din aceştia bani vin de la UE şi parte de la Guvern. Ambele ferme au fost închise în luna martie, după ce la sfârşitul lunii februarie au izbucnit focarele de pestă porcină” ne-a spus Sorin Sorescu, directorul DSV Argeş. Mai mult, două ferme sunt în curs de repopulare cu mamifere. Reamintim că Danbred de la Slobozia avea peste 40.000 capete la momentul închiderii, iar Macro Suin de la Costeşti peste 20.000. „Fermele sunt în curs de repopulare. S-au mai plătit până acum despăgubiri unor ferme, dar anul trecut, tot la Slobozia, dar sume mult mai mici, pentru că şi aveam mai puţini porci. În aceste zile se stinge focarul de pestă şi la ferma din Domneşti, pentru că se împlinesc cele 45 de zile de examene clinice. Şi aici o să înceapă repopularea. Din cele patru ferme mari, două sunt deja repopulate, iar până la sfârşitul lunii viitoare vor fi repopulate şi celelalte două. În ceea ce priveşte focare de pestă din fondurile cingetice, durează un an de zile până se sting focarele. Ceea ce este bine, este că nu ai mai apărut cazuri noi!” ne-a mai spus Sorin Sorescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.
Mai sunt focare active
Lăsând la o parte fermele repopulate şi cele ce vor fi repopulate, în Argeş situaţia focarelor active de pestă porcină este următoarea: # 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale (localitatea Șerboeni, comuna Buzoești); # 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale (localitatea Domnești, comuna Domnești); # 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploataţii nonprofesionale (localitatea Ioneşti , com Buzoeşti) # 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploataţii nonprofesionale (localitatea Jgheaburi , comuna Corbi). De asemnenea, un singur focar este în curs de stingere, şi anume un focar de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale (localitatea Rucăr, comuna Rucăr).
35 focare stinse
Focare stinse până acum: # 29 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale # 4 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești # 2 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișor.
Cazuri în fonduri de vânătoare
Situația evoluției pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii mistreți este următoarea: # 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung # 1 caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu.
“Alertă maximă”
“După cum ştiţi, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă” a mai spus directorul DSV Argşe, Sorin Sorescu. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.