Pentru a suplini lipsa de personal medical în cadrul cabinetelor medicale şcolare, un proiect de lege vrea să ofere absolvenţilor de medicină fără rezidenţiat posibilitatea să devină medici cu competenţe limitate şi să activeze în cadrul unităţilor şcolare.
De asemenea, aceşti medici cu competenţe limitate ar putea ocupa posturi de medici primari sau specialişti pentru o perioadă determinată. Iniţiatorii proiectului de lege depus pe 8 octombrie la Senat urmăresc ca absolvenţii facultăţilor de medicină care nu devin rezidenţi să poată beneficia de „competenţe limitate şi să poată fi încadraţi în unităţile sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, în funcţia de medic”. De asemenea, proiectul ce vizează modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii menţionează că încadrarea şi salarizarea acestor medici cu competenţe limitate se vor face conform legii. Medicii cu competenţe limitate vor putea fi incluşi în unităţile sanitare prin concurs, mai scrie în proiect.
„Posturile temporar vacante de medici specialişti sau primari din unităţile sanitare publice, pentru care nu există solicitări de înlocuire din partea unor medici specialişti sau primari din specialitatea respectivă, pot fi transformate temporar şi ocupate, în condiţiile legii, prin încadrare cu durată determinată de până la 6 luni de medici cu competenţe limitate”, se mai specifică în proiectul legislativ. S.M.