Fost edil trimis în judecată de procurorii DNA

1Un fost primar a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritoral Piteşti. Este vorba de un dosar din anul 2018 pe care judecătorii Curţii de Apel Piteşti l-au restituit la DNA, în luna ianuarie. Costel Zamfir, fost primar al comunei Bradu, este acuzat de abuz în serviciu fiind suspectat că ar fi emis acte de proprietate pe 150 de hectare de teren în apropierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, suprapunând suprafeţele cu cele ale unor cetăţeni din Oarja care aveau deja acte de proprietate pe acele terenuri.


Problemele fostului primar Costel Zamfir par să nu se mai termine! Procurorii DNA Piteşti sunt hotărâţi să-l tragă la răspundere pentru matrapazlâcurile cu terenuri de care ar fi responsabil fostul primar al comunei Bradu. Costel Zamfir a fost primar al comunei două mandate, în perioada 2000-2008. Anchetatorii i-au luat la puricat întreaga acrivitate, faptele pentru care a fost trimis, din nou, în judecată fiind comise potrivit anchetatorilor, în perioada 2000 -2007.
Ce zic procurorii
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești a dispus retrimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Zamfir Costel, la data faptei primar și președinte al Comisiei locale de fond funciar al comunei Bradu, județ Argeș, pentru comiterea infracțiunii abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată(159 acte materiale). Precizăm că, anterior, în etapa procesuală a camerei preliminare, prin încheierea din data de 19 septembrie 2019, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Argeș, definitivă prin încheierea din data de 30 ianuarie 2020, pronunțată de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Pitești, s-a dispus restituirea prezentei cauze la Serviciul teritorial Pitești. După reluarea urmăririi penale și efectuarea actelor de urmărire penală necesare pentru remedierea neregularităților constatate, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: Inculpatul Zamfir Costel, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, în perioada iunie 2000 – mai 2007, ar fi încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate al unor persoane pe suprafețe de teren situate pe raza teritorial – administrativă a comunei Bradu, județul Argeș ( lângă autostrada București – Pitești).Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 1.508.903 mp) ar fi fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile. În acest sens, inculpatul ar fi întocmit înscrisuri oficiale ori ar fi alterat astfel de înscrisuri care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate prin încălcarea dispozițiilor Legii nr.18/1991, în sensul inexistenței dreptului la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate ori cu privire la nerespectarea amplasamentelor. Prin acțiunile sale, inculpatul Zamfir Costel ar fi cauzat producerea unei pagube materiale în cuantum total de 26.390.412 lei (echivalentul a 8.404.590 euro) sau vătămarea intereselor legitime persoanelor care dețineau un titlu de proprietate valabil”, se precizează în comunicatul remis de DNA Piteşti.
Nu s-a putut pune sechestru
Procurorii au vrut să pună sechestru asigurator pe bunurile fostului primar însă, au constatat că acesta nu are nimic pe numele său. Dosarul a înregistat pe rolul Tribunalului Argeş dar deocamdată nu a fost stabilit un termen de judecată, iar152 de persoane s-au constituit părţi civile. Dosarul în discuţie a mai fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeş în anul 2018, fiind restituit de judecători. În anul 2014 a fost condamnat la 5 ani închisoare în aceeaşi cauză cu fostul deputat Sorin Pandele, tot pentru fapte de corupţie comise în perioada madatului de primar. Atunci, pe lângă acuzaţia de abuz în serviciu, fostul edil a fost acuzat şi de fals în înscrisuri.  M.Sandu


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.