TIMPI DE PREPARARE:
Timp de preparare: 60 min
Timp de gătire: 40 min
Gata în: 100 min.
INGREDIENTE:
1 kg burtă de vită
1 os de vită
2 morcovi
1 gulie
2 rădăcini pătrunjel
1 ţelină mică
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei roşu
1 ardei iute
400 gr. smântână
6 căţei de usturoi
4 linguri sare grunjoasă
2 linguri ulei
7 linguri oţet pentru spălat burta
MOD DE PREPARARE:
Corba de burtă este un preparat consumat în toate zonele țării. În principiu, are același mod de preparare, însă ingredientele pot să difere în funcție de regiune. Gustul savuros al ciorbei de burtă poate fi obținut foarte ușor și acasă dacă ești atent la fiecare pas. Iată ce ai de făcut!
Taie burta bucăţele mici, astfel încât să poată fi uşor de luat cu lingura. Spal-o în cinci ape în care adaugă câte o lingură de oţet. Apoi pune-o într-o strecurătoare şi freac-o bine cu două linguri de sare grunjoasă. Spal-o sub un jet de apă, după care pune-o într-un bol cu apă rece şi cu două linguri de oţet. Las-o să stea o oră.
Între timp, curăţă gulia, pătrunjelul, ţelina şi un morcov. Pune-le la fiert în patru litri de apă, alături de dafin, piper şi osul de vită. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, după care strecoara supa obţinută.
Curăţă celălat morcov şi ardeiul şi dă-i pe răzătoare. Spală bine oala şi pune în ea două linguri de ulei. Căleşte morcovul şi ardeiul răzuit pentru circa cinci minute. Apoi toarnă peste ei supa strecurată şi două linguri de sare.
Pune şi burta şi ardeiul iute tăiat rondele. Lasă să fiarbă la foc mediu, pentru 40 de minute, până când bucăţelele de burtă s-au înmuiat bine.
Pune smântâna într-un bol şi dizolv-o cu cinci polonice de ciorbă fierbinte. Toarn-o încet în oala cu ciorbă şi amestecă uşor, astfel încât să nu se brânzească.
Curăţă şi căţeii de usturoi, zdrobește-i cu podul palmei şi pune-i în ciorbă. Lasă să fiarbă cinci minute, după care ia de pe foc.